Otsing sellest blogist

4. mai 2009

Spordipoisi söögiports


Meeletu maikuu lõi kalendris ette.Toomingas puhkeb lähipäevil õitsele ja valgetest vängelt lõhnavatest õitest saab tähis põlluharijale kartulipanekuks. Kiired kevadtööd aias ajavad tuliselt tagant. Koolis tihe õppimine, tasemetööd,eksamid, trennid ja võistlused. Ja mind ootab ka ees väga töine kuu. Ei tea, kas koju pliidi ette jõuabki. Aga täna siis üks näide spordipoisi söögiportsust, mida ma trennipäevadel oma kasvavale korvpallurile vaaritan.

Tavaliselt mingit pastat, kuna see pidavat hääd energiat andma. Toore kanafileega valmib koorene kaste spagettide juurde üsna kiirelt. Kanafilee on rasvavaene ja kastme sees jääb mahlane ka, kui muidu ma teda pisut kuivaks pean. Mina tükeldan tavaliselt suure kana kolmeks ja rinnaku fileerin kondi pealt maha ja hakin sobivateks tükkideks ja sügavkülma. Kui toitu tegema hakkan, vajadusel hakin väiksemaks ja sauhti kuumale pannile praadima, juurde paprikat ja sibulat. Küpseb üsna ruttu, lisan rõõsa koore ja hiljem törts-haaval merevaigu, röstitud kanaga merevaik annab üsna tugeva maitse. Kui see ei meeldi, siis võib ju tavalist maitseta toorjuustu, millist iganes, kasutada.Merevaik on üldse üks vahva avastus hapukoore asemel kuumadesse kastmetesse,kiirsuppidesse. Annab mõnusalt sametise hõrgu maitse. Hautan selle mõnusaks kooreseks kastmeks ja maitsestan piprasegu ja soolaga. Samal ajal keedan ka spagetid ja serveerin taldrikule juba kena maitsva roa, tomatit, kurki, paprikat, midagi rohelist, vm valmis toorsalatit juurde. Kui kasutan muu kujuga pastat, segan tavaliselt kiirelt koorese kanakaste pasta hulka, soovi korral raputan üle ka juustuga.

Aga kui spordipoiss üksi kodus on ja maiustamise isu peale tuleb, teeb ta endale praesaia, munapiimasse kastetuna. Juuresolev pilt kaunilt pruunidest saiadest on tema kätetöö. vahest võib ju ka niisugust ampsu endale lubada, kui kõht tühi ja eriti ema veel kodus pole.

Kommentaare ei ole: