Otsing sellest blogist

20. dets 2008

Lõbusalt lambast


Täna oli üks korralik koristuspäev. Ikka kapid tühjast-tähjast puhtaks, ülearune prügikasti ja veidi jõulujumet kodule. Jõulukardinad oli mees juba mõne päeva eest kööki aknale ette riputanud. Nii armas, tema ju kodus ja mina tööl. Vaikselt ilmusid ka aknale kenad küünlad ja postamendile poja koolis tehtud männi ikebana, käbid ja kuivatatud sidruniviil ja uhke palmi tunne, pottis ja puha. Jõulusüldiks mõne nädala eest varutud seakoodi ja seajalad, pisut ka kana, tõstsin külmkappi sulama. Esmaspäeval läheb süldi keetmiseks.


Aga paari nädala eest, kui armas mees pikalt töölt taas koju jõudis, siis veetsime õhtu hämmastavalt hästi lõhnava lambapraega. Paljud väga ei armasta lammast, küll räägitakse kasuka maitest, rasvast ja kes teab millest. Lambaliha, kui harulduse saab kätte üldse üsna harva. Hind supermarketis ka väga odav pole. Seekord pakkus seda hääd kodust liha mulle ema, sai kellegilt soodsalt osta, 70EEku kilo.


Ja mida head siis lambalihast valmistada. Väga hea, lausa suussulava supi võib keeta lambakondiga värskest kapsast. Mmmmm...Kapsast söön üldse viimasel ajal vähe, ei satu eriti kätte. Selle eest olen sel sügisel kilode viisi porgandit ostnud ja kõikjale toidu sisse seda oranži taimset ahvatlust pistnud. Lambaprae jaoks oli mul enda kasvatatud kaalikat ka pisut alles. Nii et panin lambaliha ahjupotti, lisasin palju porgandit, kaalikat, sibulat ja küüslauku, maitestasin sinepiseemnetest paksu Poolast toodud sinepiga, mee, veiniäädikaga ja oma lemmikmaitseainega. Kus kõik hea ja parem sees(Chicken&Steak). Küpsemise ajal ikka ohtralt kastad puljongiga ja nii ta seal vaikselt valmib ja ei midagi keerulist. Juurde keetsin kartulit. Ja valmistasin oasalati. Uba on üldse üks tänulik tummine tavaar. Paned juurde sinki, marineeritud kurki, kindlasti keedumuna, värviks tomatit, sibulat ja majoneesikaste peale ja ongi mõnus ja toitev ja kenasti lambaprae juude passiv salat valmis. Ja kiirelt segad kõik asjad kokku ka. Võib ka ju midagi muud lisada, konserv-ananassi, šampinjoni või ka pastat.Maitsed lihtsalt muutuvad siis, saad magusama salati, kui selline soov on. Vahet pole, kõik, mis kokku segad, kui hästi maitsestatud, meeldib maitsjatele ka. Kuigi siinkohal toonitan kõrgilt. Igal ühel ei kuku välja ja teinekord poestki kulinaariast ostetud salat kiire elu vahele, on tõeline ebaõnnestumine. Aga mis sinna parata, ühele meeldib süüa teha ja teisele mitte ja siis ei kuku kõik asjad kõige õigemini ka välja.


Meie pere lambapraad aga tuli välja väga hea ja maitses hästi ja soovitan kõigile soojalt, kui võimalus osta, siis meenutage seda karget mõnusalt talupoeglikku, maalähedast liha.


Aga mina hakkan nüüd kohe nimekirja koostama ja vormin lõpuks oma jõulumenüü paberile, et homme veel viimased puuduolevad toiduained varuda. Seniks soovin kõigile asjalikku jõulueelset aega, et ka iseennast keegi ei unustaks hellitada millegi heaga. Tükike pähkli-rosina šokolaadi või pits Kännu Kukke, mis sobib kingiks ka hästi ja küünlad põlema enda ümber , et pahad vaimud meist eemal püsiksid.

Kommentaare ei ole: