Otsing sellest blogist

6. aug 2009

Värskuse võlu




Talujorjenite päikseline kollane kuldab aedades ja kasvatavad kõrgust. Roosad ja lillad floksid avavad väikeseid õiekuuikud, et suureks kauniks kobaraks saada, pilkupüüdvaks ja augustikuu sümboliks. Ritsikad on ammu juba kohal, õiget, suve viimase kuu, heli loomas. Helesinised mürgised käokingad ja söögiisutekitavad ja söödavad soojamaa värvi kressid. Ja aiamaal aedoad priskust kogumas ja kollased suvikõrvitsad pikkusesse venimas.Hernekaunadel on ammu isu täis, ootavad ainult korjajaid näppe.


August - värske koduse saagi kuu, pista suhu kastemärjas rohus hommikust rõskeid musti sõstraid. Ajada herilasi taga tikri lõhkenud kollapallide juures.Värskeid keedetud kartuleid süüa veidi mõnusalt just koorimata ja killu võiga, tillitups juures. Lillkapsas laulmas soolakas keeduleemes, ja seda võid peab ikka rohkelt kapis olema. Noored kabatšokid rohke küüslaugukrehvtiga pannil. Kui paksuks läinud lesta ka veel kätte saaks, siis oleks igapäevane augustikuu menüü teada.Mmmmmmmmmmmmm...


Täna, aga tegin niisugust värsket ühepajatoitu searibiga. Panin keema umbes 750 g pehmet ribiliha, riisusin vahu, maitsestasin erinevate maitsesegudega, tükikese loorberi ja soolaga. Lasin vaikselt puljongis haududa. Siis lisasin terve noore sibulamugula ja veidike ka tema magusalt kibedat valget vart. Porgandid lõikasin pisut suuremad ja veidi hiljem ka kapsalohud ja lillkapsaõisikud, peotäie herneid ja küüslauku. Värske kartuli keetsin eraldi potis. Salatiks hakkisin värsket kurki rohke maitserohelisega. Sõime hapukoore ja võiga.Kogu värske kraam maitses magus ja hea, kuidagi puhtad maitsed tungisid meeltesse. On august!

2 kommentaari:

KT ütles ...

mina oleks ka kartulipoisi samasse patta visanud, kuid väga tänan maitsva ja meelelise kirjelduse eest!

Mustikas ütles ...

See kartulipoisi väljajätmine andis asjale teise vurhvi. Ja augustikuine Eestimaa oma rikkalike andidega laseb igal päeval erinevaid asju pajas meelevaldselt kokku segada. Praegu on kabatšoki aeg, millele sobib kuumal pannil keerutada juurde kõike värvilist ja värsket.Sellest ehk mõnes järgmises sissekandes. Aga tänud KT soojade sõnade eest!:)