Otsing sellest blogist

20. sept 2010

Kodurahu kiiksud














































Vihmapiisad pärlendavad rikkalikult õitseval kirgasroosal fuksial. Ruugetes päevakübarates kõneleb aga riukalik sügis. Ikka tuult ja vihma ja lendlevaid kollakirjuid lehti veel lopsakalt mahlasel murul. Kivipruunid seenemütsid männirisu all rõõmustavad mind siiralt ja paremat lõhna pole köögis, kui seene kupatusaur, sügise ja samas suvelõpu kindel märk.
Suvevabadus seljataga tuleb söögilauale aina enam taldrikuid seada, sest mees taas kodus ja külalistevoor paneb aina nuputama, mida keeta, küspetada või pannil kokku segada ja salatiks hakkida.Ja ometi üle oma varju ju ei hüppa ja ikka pea igapäev saab valmis tehtud üks rikkalikult aedviljane köögiviljaraguu, sest suvikõrvitsaid ikka veel valmib ja parima panniroa saab endiselt porgandi ribadest, paprika särtsust, sibulast, küüslaugust, kohustuslike kaaslastena kabatšokile, nagu ikka ja jälle olen kirjutanud. Salateid olen teinud punastest ubadest, tõhusalt tummisest ja maitsvast, puuviljast magusat makaronisalatit, pirni mure mahedus ja viinamarjade suussulav maik. Oleme õnnega koos olnud ja lesta saanud osta, jahu sees paneeritult praadinud, hea kodumaine kartul ja hautatud köögiviljad juures, mida veel elult tahta.

Esimene seeneskäik oli aga mitmekülgselt rikkalik. Puravikud ja tatikad praetult võis, pilvikud krõmpsuna sibulaga seltsis ja koorene pilvikuroog tomatisena pannil, sirmikud munas-jahus praetult. Kuna ahjus oli pikkpoiss ei suutnud me esimese ehmatusega oma seeneroogi äragi süüa. Nüüd olen juba pikki öötunde männiriisikate marineerimisele kulutanud, aga metsa tahaks sammud seada ikka veel ja veel. Pastasse pannil leidsid tee ka üksikud kuuseriisikad, kuldsed kukeseened, puravike ja pilvike tavapärases rodus. Küla pealgi hõrku kuuseriisikapastat hea jahutava veiniga maitsenud, sest külaskäike ja sõite peab ju kõike tasa tegema. Õunamoos ja tomati-kabatšokisalatki selleks korraks tehtud. Ja aed kutsub oma tungivalt kuivpruunidel toonidel end talveks korda seadma. Erkroosad kanarbikud leiavad tee amplitesse ja helelilla sügiskrookus poeb salaja mullast. Kõikjal on sügist!

Kommentaare ei ole: