Otsing sellest blogist

29. nov 2010

Advendiaja alguseks
















Ämblike kodud härma-niitides, lumekuhilad õuntega sibul-õunapuul, kohev valge müts koerakuudil ja linnumajal. Lumi sillerdab päikesekiirte valguses ja helendab puutüvedel metsas. Kaunis advendiaeg sai võrratu alguse. Karge ja lumekristallidest lummav pühapäev. Küpsetasime esimesi verivorste ja laupäeval ladusime üle pika aja mõnusalt magusa küpsisetordi. Magushapu kapsas lõi kööki mõnusalt jõuluse hapuka lõhna ja pohlamoosi kirbe mekk ilmestas päkapiku peenikese verivorsti kerget tangust maitset. Pohlamoosi jagus ka tordi kihtidesse banaanipüree ja vahukoorega segi, mandariinidest ja piimašokolaadist rääkimata. Kaussidesse marineeritud männiriisikad, kollane kõrvitsasalat, kartulisalat sinepise kastme ja porrulauguga ja lihtne algus esimesele advendile oligi tehtud.

Aeg hakata tegema tummisemaid ahjuroogasid ja keetma toekaid suppe. Allpool pildimeenutused möödunud hooaja hittidest. Seakoot kruupide ja värviliste juurviljadega. Põldoad searaguu ja odrakruupide ja porgandiga. Hapukapsasupp keema ja verikäkk supi hapukasse leende hauduma. Mulgipudru moodsad maitsed. Seajalad ja sabad kõik laulaksid nende koduste toiduainetega meelsasti kaanonit köögis.

Vaikselt nuputan ka juba jõulumenüü üle. Midagi traditsioonilist ja üllatavat uut, harjumuspärast ja leidlikku. Rikkalik seeneaasta annab võimaluse erinevateks seenesalatiteks.Lauale tasuks võluda vürtsikilu võrratut salatit ja kohendada kruubi-seenesalati lihtsaid maitseid. Et tervis ikka hea püsiks, tasuks riivida toorest porgandit juustuga ühes ja korralikult purustada kibedat küüslauku. Heeringast võiks rukkileivaga torti meisterdada ja valget tanguvorsti peekoni sisse keerata.Süldi keetmistraditsioon ajab mind alati rituaalselt õhevile ja seekord otsustasin ka pasteediteo ette võtta. Jõuluõhtu praeks on kindlasti notsu ja esimesel pühal võlun jõuluseid suupisteid, kuna meid on sel aastal rohkem kui neli. Piparkookidest ja mõnest magusast ahvatlevast koogist ei saa kindlasti üle ega ümber. Ja kuigi hommikul näitas kraadiklaas -13, on toas juba mõnus pliidisoe ja köögis keevad seakondid ja herned on leos.

2 kommentaari:

Merike ütles ...

Ilusat jõuluootust sulle.Laud on nii rikkalik ja suu hakkab vett jooksma

Mustikas ütles ...

Karge kaunis lumine ilm aitavad kenasti kaasa.Meeleolu ja mõtted liiguvad jõulu suunas. Sullegi kena advendiaega!:)