Otsing sellest blogist

13. dets 2010

Lumesilledruse lainetel





























Valged lumised hanged, lumelabidas krapsakas kaaslane, hommikustes hetkedes, lõuna lainetuses ja ka siis, kui roosakas taevas tõmbab päeva kargelt kokku. Lumepärlid jääliimiks välisukse külmarabedas liikumises. Tore lumetort nagu pehme sefiir Rexi kuudil. Kitsed siinsamas kiviaia taga lume alt õunu koukimas.Valge kurguauguga Nurruke köögiaknal tuuliku tuuletempe uudistamas. Lund on palju ja tuleb juurde, aga see käib korraliku talve juurde ju, kohatu ninakus vaid lammutab taluvuse piire. Sillerdavas valges hanges on isegi romantikat, rõõmsat ja rahustavat.

Detsember köögis on nagu juunikuu suvegrillimise hoovõtul, et enne jaani tahad uusi mahlaseid grillvorste proovida ja maiustada leidlike marinaadide meres lihatandril. Jõulukuul aga käib kibe verivorsti ralli ja kapsalõhn hullutab meeli. Jõuluõhtul eelistan verivorstile alati muud head paremat, kuigi verivorst on laual, nii olen vabatahtlikult neid nõus aina edasi praegu proovima.Viimast postitust tehes valmis hea hernesupp köögis. Mulle meeldib kui herne kestad löövad õrnalt lahti ja vedelik pole tummine. Esmaspäevad on ikka supipäevad, loksutamas läbi nädalavahetuse toekamat patustamist sinepise seaprae või hõrgu maksaga, mis on hea just nii, et kuumalt, näppe kõrvetades proovib perenaine salaja maksa mahlast küpsust. Ja kõht saab ülikähku püstijalu kuuma pliidi ääres juba täis.Tegin siis teoks lubatud ahjukala, et ei mingit võltsmaitsega pakikesi, panin võitatud ahjuvormi hõbeheigifileedele kuldseks praetud sibula, peterselli ja tilli mõõdukalt, törtsutasin sidrunimahla kalale, tegin kastrulis bechamelli tüüpi valge kastme ja maitsestasin muskaadiga,valasin maitsestatud kalale ja pooleks tunniks ahju. Lihtne ja hea. Ei mingit jalgratta leiutamist. Hea on ära kasutada juba avatud seenepurgi seeni, väike terav sibulahake ja hapukoor juurde, mõnus seenene amps kuuma kartuli juurde. Külmkapisalat kahele: järelejäänud kartul, mõni keedumuna, õunapabul, vorst ja sibul ja kodune marineeritud kurk. Ei midagi rohkemat ega vähem.

Magusaisu leevenduseks käisin keskuse poes halvaad otsimas, et küpsisetorti kiiret ja lihtsat teha. Kreemiks kasutasin maasikamaitselist kohupiimatoru vahukoorega. Iga kihi vahele pudistasin parajalt halvaad. Seismisel läheb aina paremaks. Mahe, kerge hapuka alatooniga, mõnusalt halvaane, ei hullult magus. Külm koorene hommikukohv maitsete tasakaalustuseks, minu esmapilgul ehk mõttetuna tunduv kiiks. Kuigi miinuskraadide külmakrõbe teeb põsed punaseks, käed kinnastes külmetuvad kähku, siis on omal kohal nelgikaneelilõhnaselt kirsine punaveinist tahe hõõgvein ingverikild ja sidrun särtsakat soojust toetamas sees. Lõõmav leek ahjukoldes ja kõikvõimalikud jõululaulud teevad ootuse pisut nukraks ja mõtlikuks, aga enam ei lähe kaua.







Kommentaare ei ole: