Otsing sellest blogist

14. jaan 2011

Teistmoodi talveõhtud
















Taliharja-päeva õhtul valgus laotus roosaks ja tuulevaiku-ses naksuvad puud.Läheb külmaks taas.Kerge lumeriisi kihi all libedad väljad,lumemügarikud ja karedad jäljed.Hommikud lõhnavad õues suitsuvinese pliiti kütmise järele.Linnud naksavad puudel ahnelt koorepude alt miskit.Metsaveoautod panevad juba mitu päeva järjest palke peale.Vaade üle kiviaia aina avardub.Ja nii nagu meie metsamees Olev Terevisioonis rääkis, et mitmekülgsuse puud jätab ta alles. No aitäh, on mändi,kuuske,kaske,haaba ja pihlakat.Milleks nuriseda!?:D Ahjus küpseb taas mõni hästi maitsestatud röövlipraad,sest palju seda sealiha pühade ajal ikka sai söödud.Ja kui arvestada, et mu kaasa on kolm kuud jutti niikuinii purgitoidul, siis võib mehi (ka poega) lihaga toita ju küll.Ja pühapäeva hommikutel pannkookidega kostitada, sest muidu nad ei lõpeta mu kallal lihtsalt norimist.
Aga ennäe, võta näpust.Planeeritud talvise puhkuse lõhkus varahommikune telefonikõne,kus selgus, et mees peab kiirelt koti pakkima ja Sloveenia suunal ühe edasi-tagasi sõidu tegema kolleegi haigestumise tõttu.Hetk ka minul siis unistavat mõtlemist.Minna või mitte,millest õhtuks sai segane nukrus hinge, sest jäin ikkagi koju.Lootuses siiski,järgmisel nädalal kõik koos Rootsi laevale jõuda.Nüüd joon hommikuti kohvi oma lemmik lepatriinutassist nukralt üksi,lohutamas lummav Inglise teleseriaal "Maahaigla",täiesti soblik "Südameasja"asendaja.

Köögis on ka nagu hapukurgihooaeg, et teed ikka ühest ja samast toorainest tuttavaid lihtsaid toite.Siinkohal siiski paar uudset lähenemist mõnele roale suutsin enda võibolla ehk tuhmunud köögikires leida.Maksa-juurviljahautis.Pruunistasin suuremal pannil kahe sibula rattad ja kahe porgandi koorijaga tõmmatud laastud.Jätsin madalale kuumusele hauduma. Maksa paneerisin jahu-maitseaine-soolasegus ja praadisin teisel pannil ja lisasin järjest sibula-porgandisegule.Hakkisin terve suure küüslaugu ja kuumutasin kiirelt rasvaines ja lisasin lõhnavale roale.Lõpuks lisasin veidi kuuma vett, üldse mitte palju ja maitsestasin üle.Lõpuks törtsuke hapukoort.Pann oli suur,aga vähesest vedelikust ja hapukooretörtsust sündis mõnusa maksase maitsega hautis,porgand andis sametist pehmust ja sibul tõstis porgandi magusust topelt.
Pärastlõuna  kiireks eineks sobib aga kartuliomlett.Hakkisin hulga suitsusinki,ühe sibula ja 4 keedetud kartulit,riivisin pisut toorest porgandit.4muna kloppisin lahti piimaga ja valasin kartuli-singi-sibulasegule.Küpses kaane all mõnusalt,veidi riivisin juustu ka.Lisandiks marineeritud kurk.Sest eks sissetehtud sügiseseid purke on vaja ka hävitada.

Ja kui ahi tuleb ikka korralikult kuumaks kütta,siis tekib aeg-ajalt kiusatus sinna pikalt midagi küpsema panna. Nii meenus mulle mu möödunud aastane kruubi vaimustus.Nii läkski kilose searaguu kaissu ahjuvormi klaasitäis odrakruupi,liiter kuuma vett,porgandit,sibulat ja küüslauku maitseainetele,soolale lisaks.Foolium peale ja kuuma ahju. Kokku küpses vist 2,5t.Porgand teeb kruubipudru kuidagi magusalt mahedaks,searaguu pehme liha on samuti suussulavalt mõnus ja nii nagu ennegi, söön mina seda nii, et lisandiks lõikan taldriku äärele mõne külma kartuli viilu.Võitups ka pudrusilma ja õhtusöök on täiuslik, kui keefiri ka veel kõrvale rüübata saab.Külma talveõhtu teistmoodi toit.

Kommentaare ei ole: