Otsing sellest blogist

14. juuni 2011

Rabav redisekibe, rabarberihapu, roosast ristikheinast rääkimata





































































































Värske rohelist õhkav vihmajärgne hommik. Kuumast kuivanud maa ja lillenutt, maasikate vihmapiiskades rõõmsad lehed peitmas küpsevaid punavaid marju. Roosade ristikheinade sirelikumaga põllud. Lillade sirelite salasosin on vaibunud ja meie pere juunikuu sünnipäevad peetud. Hea on sättida targalt end soliidsele juubelipeole just oma tähtsal tähtpäeval. Laitse Graniitvilla arhailine, samas moodne sisemus külvab aukartust. Hästi kõlav Nissi Trollide puhkpilliorkester liigutab meelekannelt. Hea on kohtuda meie hangunud ühiskonnas paljude sugulastega üle pika aja. Toidublogis peatuksin hetke juubelipeol pakutud toiduga ja utsitan taga lubadust taaskirjutada ka veidi kultuurseid elamusi oma teise blogisse. Hea, kui mulle selles osas rohkem märkuseid tehakse. Vitsa siin lausa vaja.

Pikkade süldilaudade rida on ajaloohõngu päralt. Ümmargused pidulikud ketaslauad, lihtsalt kaetud buffet, kust piduline ise vabalt valib, mida soovib. Kuumades marmiitides pehmeks haudunud noorloomaliha naturaalses mahlakas leemes, porgandi pikukesed, broccoli, lillkapsa hautatud kobarad, ülemaitsestamata kenad kartulisektorid. Külmal laual aegumatu klassika, rosolje, kartulisalat, sakuskaks hapukurgiviilud, lihtsalt vaagnale laotud täidetud munad, singirullid, kilukerad, heeringas hapukoore ja sibulaga, pehme maitsevõi padi ja kodune pikantne pasteet. Ainult ühte magusa alatooniga salatiga täidetud korvikest me ei suutnud tuvastada. Heauskselt rabas mind hoopis kelnerite soliidselt stiilne liikumine sügavkülmaviina ja jõhvikavee külmade kannudega rõõmsa rahva ja tihedalt asetsenud laudade vahel. Vaba lähenemisega veini- ja mahlalaud. Ja kogu meeleoluka tralli lõpetuseks šokolaadist ja rosinatest rammus kringel, aromaatne konjakipiisk ja korralik kohv. Aus pidu, aitäh!


Aga ega ma siis oma väikesest aiapeost ikka ei pääsenud. Kolm lojaalset "30-ste klubi" sõpra on ikka kohal, kui facebooki 125st sõbrast veinile tuli vaid üks. Hiljuti avastasin meie naaberküla poest kanatiivaotsade paki. Prooviks marineerisin ja grillisime puudelõhkumistalgudel. Maitsesid hästi. Peolauale kordasin juba kindlakäeliselt. Hea õli, sidrunimahla, veiniäädika, sibula,sidruni viilude, küüslaugu, ingveri ja maitseainerohkusega lihtsasse marinaadi paar päeva enne. Salatiks otsustasin pakkuda võrratut vürtsikilusalatit, millega ma seda seltskonda polnud veel kostitanud, kaunistuseks sobib ära kasutada helelillasse õide puhkenud murulauk. Alati hästi maitseb pehmel saial sametine tursamaksasalat. Palju värsket saab juba aiamaalt. Mul on nelja erinevat sorti salatit, mis kasvavad juba lopsakaks. Tomatit ja kurki ka ja punase sibula siirusid särtsuks ning kaalujälgijate lemmik ongi valmis. Kuna mul on sel aastal esimest korda maas ka valge redis ja roosa kasvab ka mühinal, tegin ühe vaagna farmi redisetoorjuustuga, redistele piserdasin õli-veiniäädikakastet, kreeker kõrvale ja peotäis peterselli, tilli, koriandrikimp i-le täpiks. Tervitusveini kõrvale, nii kaua kui poeg liha ja vorste grillile sättis, osutus see redisevaagen kõige populaarsemaks. Rabavalt mõnus mahekibe krõmps kreekeril. Tavaline juustu-oliivi-puuviljavaagen ka. Grilli juurde aga hapukalt mahlane salat rabarberist, lehtsalatist, hapukoore, suhkru, soola ja õunaäädikaga segatult. Oli ka tõeline hitt. Koogid piltidel on tegelikult kaks erinevat, ühe tegin küpsetatud põhjaga pojale, kohupiimakreemi, vahukoore ja kondentspiimaga. Oma peole tegin põhja 2pk Selga kondentspiimamaitselistest küpsistest segatuna sulatatud võiga. Kreemiks kulus 2 pk vahukoort, 1 maasikamaitseline kohupiimatoru, 1 naturaalne creme bounjouri toorjuust, 1 valge maasika šokolaad sulatatult segades kogu kreemi mõnusalt tahkuvaks massiks. Mõlemal korral jäid olude sunnil maasikad linnast toomata ja kaunistada tuli poest leitud kõige sobilikuna tunduva virsikukompotiga. Päikseline ja mahemagusalt hea ikka. Selleks korraks siis peotoidud söödud ja tantsud tantsitud, kingitud lilled maha istutatud, veinipunasele kaunitarlillele /mandaville&sundaville/ köögilauale ja asistele kinkidele köögis koht leitud. Kaunid salatirohelised ja puuviljakirjud säilituspurgid ja korvalusel vaagen ning kauaihaldatud saumikser õrnalt kaunite smuutiklaasidega. Peagi hakkan midagi maitsvat kokku põristama. Redisepesto on ju proovimata veel!:)

Kommentaare ei ole: