Otsing sellest blogist

18. märts 2012

Sõstrakookide sõsarad



Uduhall pühapäeva hommik. Mustjad poritriibud metsaprahist kirju hääbuva lume vahel. Libedad jääliustikud ja üha kogunev sulavesi. Pikalt tatised ninad ja talvetüdimuses settinud kevadväsimus. Päikesepaid ninale oodates olen sügavkülmas teinud inventuuri marjakarpides. Suvel tubli ema nobedate näppudega korjatud punased ja mustad sõstrad, siis kui mina kaunil Prantsusmaal ja põnevalt Belgias mehega koos ringlesin, ootavad nüüd tegemist. Hea on saumikseriga suristada haigele mehele toormoosi. Lihtne ja efektne on kaunistada koduseid kooke, rikkalikud vitamiinid on omast käest.

Kookide jaoks tasub poest varuda koju kohupiima, toorjuustu, vahukoort, šokolaadi, halvaad. Ei mingit jalgratta leiutamist. Selgeks tuleb õppida üks kindel biskviidiretsept ja seda kindlakäeliselt järjest harjutada. Kui esimesel korral ei tule välja, pole ju hullu midagi, eks nässuläinud kooke tuleb ette paremate kokkade pereski. Harjutamine teeb meistriks. Kuna mina ei ole retseptides näpuga tagaajaja, aga fortuuna sunnil nüüd seda aeg ajalt pean siiski tegema, siis tasuks kõrva taha panna mõned nipid. Kõige lihtsam ja meeldejäävam biskviidiretsept: 5 muna + 5 spl suhkrut + 5 spl jahu. Munad tuleb vahustada mikseriga heledaks tihedaks vahuks ja jahu tuleb lisada kiirelt ilma liigse ja ülearuse segamiseta. Küpsetada tuleb eelkuumendatud ahjus 200kraadi peal 8-10minutit ja kuumus tuleb välja keerata, ahjuuks avada ja lasta biskviidil ahjus jahtuda. Jahtunud koogipõhja on lihtne pooleks lõigata suure noa või niidi abil. Kui rullbiskviiti teha, siis tuleb peale küpsetamist valmis panna uus puhas paber, millele soe biskviit kummutada ja teine paber ettevaatlikult eemaldada. Muidugi oleneb vägagi kõik ahjust ja oma ahju omadusi ja eripära saab ka harjutamise käigus tundma õppida. Alati tasub kasutada võimalusel taimerit, et kirbe kõrbelõhn ei ehmataks, kui olete vahepeal teises toas end facebooki näiteks unustanud.

Hämaral, kuid paremal nõukaajal sai Soome TVst vaadata ägedat kokasaadet "Bon appetit", kord seal nägin ammulisui, kuidas koogimeistri laud oli sama suur, nagu pool minu kööki ja laud oli tihedalt koogikettaid täis ja kuidas kreemi määriti suure kihvti labidaga ja selle sama ühe liigutusega, mida teen mina kodus oma ühe koogiga, tõmbas prof paljudele koogipõhjadele kreemi vahele. Nii et tasub tööriistad üle vaadata ja mitte nökerdada pisema teelusikaga näiteks kreemi panna koogile. Räägin seda omast kogemusest, sest teinekord avastan, et olen kreemi määrimiseks või vahevõide koogile kandmiseks võtnud väikese teelusika. Munad olgu vahustamise eel toasoojad, nagu toorjuustki ja vahukoor kapikülm.

Piltidel on siis neli sõsarat, aga sõstraid on külmikus veel, et veel ja ehk veel saab mõne lihtsa koduse koogi valmistada. Vabariigi aastapäevaks tegin lihtsa biskviidi(alumine pilt), kreem oli banaanimaitseline kohupiimapasta koos vahukoorega, koogi vahel ka katkisurutud banaan, see annab kohe koogile niisuguse mõnusa maitse, eriti kui siis kaunistada sõstardega, kuna punased on ehk äärmuseni hapukad ja mustad pikantselt magus-vänged. Rikkalikult riivitud šokolaadi vahele ja peale, mis annab juurde šokolaadist magusust. Kui mees koju saabus, tegin lubatud halvaaga kooki(Valentinipäeva tort), vaarikad asendasin lihtsalt sõstardega. Tundub, et see kook on kõikide kookide hitt meie peres. Lihtne ja suussulav ja kas rohkemat ongi vaja. Lihtsa, ainult mustsõstardega kaunistatud koogi vahele panin ka pehmet šokolaadikreemi, oli Selveri oma variant, mis pojale eriti Nussat nagu ei meenutanud. Kattes kohupiim hapukoore, vähese suhkru ja vahukoorega. Hea.
Viimati tegin sõstrarulli, kus kreemis lõi uusi maitseid mascarpone kreemjuust koos vahukoorega ja magusaid maitseid täiendas Kalevi tikrimaitseline piimašokolaad mandlitega. Nii et kolme koduaia nii, nii tavalise marja lihtne kasutus.

Biskviidi jaoks: 5 muna, 5 spl suhkrut, 5 spl jahu

Kreemi jaoks: 1 suur pakk vahukoort, 250g mascarpone kreemjuustu (Vigala), 1 dl suhkrut, 1 tl vanillsuhkrut, sindrunimahla, punaseid ja musti sõstraid, riivitud šokolaadi

Kuumuta ahi 200 kraadini. Vahusta munad suhkruga heledaks, tihedaks vahuks. Lisa jahu kergelt segades. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, teine sama suur küpsetuspaber lõika ja pane lauale valmis, võib peale raputada puudersuhkrut. Kalla munavaht paberile ja küpseta ahjus 8-10 minutit kuni biskviit lööb ääri veidi paberilt lahti ja tiku külge midagi ei jää. Kummuta valmis biskviit puhtale paberile ja eemalda ettevaatlikult paber. Keera soe biskviit rulli ja jäta jahtuma. Kui rull maha jahtunud, valmista kreem. Toorjuust võta varem tuppa sooja, võta suurem kauss, pane sinna toasoe mascarpone kreemjuust, lisa suhkrut veidi ja pigista sidruni veerandikust mahla. Vahusta külmkapist võetud vahukoor suhkru ja vanillsuhkruga tugevaks vahuks, lisa toorjuustule. Võta veidi mõlemaid värvilisi sõstraid, purusta kahvli või saumikseriga vähese suhkruga ja lisa kreemile. Riivi šokolaad. Määri osa kreemist jahtunud rullile, puista vahele šokolaadi ja vaba käega sõtraid, keera paberi abil sõstrarull rulli ja pane külmkappi mõneks ajaks imbuma. Suhkru kogust tasub igal ühel maitse järgi reguleerida. Seveeri rullkook kaunil taldrikul, lõika pooleks, eemalda otsatükid, kaunista järelejäänud kreemi, šokolaadipuru ja külmunud sõstardega. Sõstrad sisaldavad rohkelt pektiini, mis on hea ainevahetusele, C-vitamiini, rauda, B, P, A- vitamiini, korrastavad vererõhku ja alandavad kolesteroolitaset, kaitsevad närvirakke stressi vastu. Kui stress käes, siis kaunilt serveeritud vahune sõstrakirju kook toob juba meeleliigutuse ja positiivse laengu päeva ja veidi kummastav maitsegamma hapust vängeni panevad silmad särtsakalt särama. Proovige järgi!
Sõstrarulli retsept ilmus www.buduaar.ee`s

Kommentaare ei ole: