Otsing sellest blogist

23. okt 2012

Köögiviljarikas kanakatel





Kes on minu toidublogi püsilugejad, teavad, et ma armastan väga kanasuppi keeta ja olen sellest kirjutanud päris tihti, sest supitegugi saab sageli käsile võetud. Mõnes peres ei armastata üldse suppe või on klassikalised selgel leemel supid välja vahetanud moodsad püreesupid. Ometi on üks korralik kuum maitsekas supp kõhtu täitev, kosutust andev, seest soojendav ja sügiseste ilmade tõttu omal kohal ka kui hea tervendaja. 


Seekord keetsin pisut itaaliapärase supi, lisades rikkalikult värsket köögivilja, aga ka oliive ja kirsstomateid, samuti kasutades ohtralt peterselli ja veel aiamaal rohe-rohelist rukolat. Kanaliha serveerisin eraldi hea Tera-Timmu leiva ja lehtpeterselliga. Supp maitses väga hästi, kuigi veidi teisiti, kui tavaliselt. Värske krõmps köögivili andis veidi teistsuguse meki, samas oliivide veidi mõrkjas taust ja rukola pähkline pikantne maitse. Leende lisatud värske tomat pakub ka erilist mõnusat maitset.

Kana supikogu
 1 porgand
 4 šalottsibulat
 1 porrulaugu pesa
veidi värsket ingverit
 veerand lillkapsast
 veerand suvikõrvitsat
 6 kirsstomatit
 peotäis rohelisi oliive
 2 keskmist kartulit
 2 küüslauku
1 loorberileht, soola, piprasegu
 Provence ürdisegu
 lehtpeterselli, rukolat


Puljongi keetsin oma tükeldatud kana supikogust, rinnaku tagune kont ja kanaselg. Pane sobivad kanakondid  ja liha külma veega keema (2 l pott), riisu vaht, lase veidi aega mustusel kanast välja keeda ja maitsesta loorberilehe, vähese piprasegu ja soolaga. Puhasta ja tükelda porgand ja šalottsibulad, porrulaugu pesa ja ingver ja lisa puljongile. Keeda tasasel tulel tunnike. Koori ja tükelda kartulid, lõika suvikõrvits seibideks, eralda lillkapsa õisikud ja tee neid sõrmede vahel rebides väiksemaks, poolita kirsstomatid ja viiluta rohelised oliivid ratasteks. Haki punt lehtpeterselli, aga osa jäta alles. Lisa järjest köögivili alates kartulist ja lõpetades rohelise lehtpeterselliga. Lase umbes 10 minutit vaikselt keeda, et lillkapsas ja suvikõrvits jääb kergelt krõmps. Purusta küüslauguküüned ja lisa supile. Maitsesta veel vajadusel soola, piprasegu ja Provence ürtidega. Supigi puhul kehtib see, et maitse ja maitsesta, aga peale küüslaugu lisamist tasub kuumus välja keerata ja lasta maitsetel kaane all tõmmata. Siis tõsta kanaliha potist välja, eemalda liha kontidelt, serveeri eraldi kausis või hea leiva ja ürdivõi lisandina. Haki veel rikkalikult lehtpeterselli rohelist ja puista ka rukola lehed auravasse värvikirevasse supitaldrikusse. Kui homme teiste inimeste juurde asja pole, lisa võileivale ka ohtralt värsket küüslauku ja ingveri kollast, et tervis püsiks korras.

Kommentaare ei ole: