Otsing sellest blogist

23. jaan 2014

Üdikontidega tuline kruubisupp metsaseente ja oliividega

Valged lumekristallid sillerdavad kuldsete päikesekiirte käes. Kergelt kelmikad lumemütsid kiiguvad männiokkapuhmadel. Kitsepaar kaabib julgelt akna all lume alt leherisu ja õunapomme, mis mõeldudki hea tahte märgina neile. Kiisud raputavad külmast käppi. Punasekõhuline leevike saputab ümarat kuube, alles olid ju tärkamas juba uued pungad, enne kui talv otsustas ikka lõplikult tulla, et lumesüdameid aeda maalida.
Talv on kuumade suppide ja mõnusate hautiste aeg köögis. Minu vanaisa sõi tulikuuma suppi nii, et lõug rasvast läikis, ikka lihtsalt ja mehemoodi. Minu tänane supp on ka niisugune, mida tuleb tulikuumalt süüa, et üdi kontidest kiirelt kätte saada. Kaupluses saab supi jaoks raguukonte ju uurida, ühed on niisugused ehk lopsaka lihaga, teised kohe nähtavalt üdised lihast puhtaks kaabitud kondiotsad. Nüüd on aeg koju tuua odrakruubi pakid, et neist tummist suppi keeta või mõnusat mulgiputru või seakoodiga ahjuhautist juurviljadega. Sahvrist leiab ehk ikka hapukurki ja külmikust poolikut oliivipurki ja metsaseenehoidist. Niisugune tõhus kruubi-seenesupp on Poolast rännanud meie maile. Et krõbedat külma trotsida tasub suppi särtsutada ehtsa tšillikaunaga.

1,2 kg searaguukonte
 vett
 2 porgandit
 jupp varssellerit
 tükike punast tšillikauna
 paar peotäit odrakruupe
 2 hapukurki
 veidi rohelisi oliive
 parajalt männiriisikaid
 2 kartulit
 1 suur sibul
 1 kopsakas küüslaugu küün
 meresoola, pool loorberilehte, Scandinavian Foresti maitseainesegu, paar vürtsitera, maitserohelist

Pane searaguukondid külma veega keema, riisu vaht hoolikalt, lisa veidi meresoola, pudista loorberileht sõrmede vahel puruks, pane paar vürtsitera leende. Haki sibul, tõmba puhastatud porganditelt koorijaga pikkipidi laastud, tükelda varsseller, lisa kõik supisse. Puista kohe ka mõnusalt mulisevasse potti paar peotäit kruupe. Lase vaiksel tulel kontidel pehmeks keeda. Et sellest mõnusast üdisest kondist kõik hea puljongisse kätte saada, las haudub tundi paar. Lõpuks pane supi sisse tükeldatud hapukurk, tšillikaun, oliiviseibid, seened ja kartuli kuubikud. Maitsesta julgelt maitseaineveskiga, see vahva skandinaaviapärane veski sisaldab kadakamarju, küüslauku, seeni, peterselli, rosmariini, tüümiani, porgandit, rosee pipart, koriandrit, loorberilehte lisaks mustale piprale ja soolale. Viimistle maitseid maitserohelisega ja viimasena lisa purustatud küüslauk ja hetke pärast keera kuumus välja. Rösti supi kõrvale head rukkileiba, üdikontidega maiustamiseks võta abiks väikse lusika vars. Söö tulikuumalt ja aplalt, et kontide ümber ei jää liha- ega rasvariba raasugi, see supp pole pipsidele.

Kommentaare ei ole: