Otsing sellest blogist

19. aug 2015

Lihtne luksus lestast





Roosidel on teine õitsemisring. Punased tikrid küpsevad turris okaste kohal ja ritsikad saevad augustikuule kohaselt isegi vahel toas. Suvelilled külvavad värve ja suviselt soe on ikkagi, kuigi kõik kurdavad. Missiis, et aed on mutimullahunnikutest ja vesiroti rännakutest üles küntud ja kodukiisude armeega võistlevad toidu eest usinalt ja võistluslikult siilid, on ikkagi ilus eestimaine augustikuu. Punased sõstrad on lookas, mu arm - rukola, kasvab teisest külvist ja hea kolleeg tõi hommikul ämbritäie lesta. Alati ei pea head Heinot ukse taha ootama, vaid võib ise ka talle helistada ja lestale lihtsalt järele minna. 22 aasta maal elamise kogemuses mul niisugune lühis puudub. Ikka oled harjunud, et keegi koputab uksele ja kui sul sularaha on, saad ka kauba.


Aga lestad said kiiresti puhastatud ja soolduma pandud. Ja mis siin keerulist ikka, värske kartul keema, pannile õli ja taldrikule jahu ja praadima. Ei mingit muna ega riivsaia ega muid trikke. Ei pea kaevama retseptiportaalidesse või helistama sõbrale, mida teha. Kõik on lihtsalt nii lihtne. Peo sisse korjasin rukolat, salateid, tilli, peterselli, teise punase sõstra kobaraid. Viilutasin ema aiamaa kurke ja kloppisin korraks läbi kerge soola ja tilli ning koriandri rohelisega. Veidi kirsstomatit ka. Peale pildistamist panin kartulile ohtralt võid. Mis sulas ja sulas ja kogu roog sulas suus ja ma ei julge ütelda, mitu lesta ma veel juurde võtsin. Porka truult kõrval nurrumas, et lestakontidest oma osa saada.

Mu lapsepõlves soolati lesta soola ja tilliga suurde ämbrisse. Ikka rohkelt hakitud tilli ja soola kihtidena värske, puhastatud lesta vahele. Ja mõne päeva pärast võid sealt peenikesi suussulavaid ribasid lõigata(koos kondiga). Enne pane muidugi pott värskete kartulitega tulele. Ja varu ohtralt tilli.


Lesta võib ilmselt ka suitsetada ja kuivatada. Kel võimalused, miks mitte.


Aga, kui lesta ikka veel ja veel üle jääb ja isud täis söödud, siis tasub üles otsida marineeritud tomatite tarrendamise retsept. See sama marinaad ja želatiinine tarrend koos sibulaga sobib hästi ka praetud lestale. Kui retsepti ei leia, helista Kristjan Jõekaldale, ta annab ehk algse retsepti.


Mere lähedal pikalt elanuna muidugi on see vaid ka minule unistus. Ikka saad vaid mõned korrad praadida ja mõnust mõmiseda, kõik muud  võlud ja võrratud retseptid jäävad neile, kel võimalusi lestaga laiata. Mida veel lesta juurde pakkuda!? Kindlasti sobib suurepäraselt kodujuustusalat, aga mu külapoes kodujuustu täna lihtsalt ei olnud. Kodujuustule võib lisada nii värsket kui marineeritud kurki, tomatit, keedetud muna, porrut, sibulat, küüslauku, aga reeglina kastmeks soovitan alati ainult hapukoort. Rohke maitseroheline kindlasti. Suvikõrvitsaraguu rikkaliku köögiviljaga ja võises soolvees keedetud aedoad sobivad ka, aga suutsin eile nendega juba oma isu isutada. Suvikõrvitsaid peenrakastist tuleb, aga suvekliima tekitab ruttu suvikõrvitsakoonu mädaniku ja nii mõtlen igal hommikul, et kas keegi on neid korjamas käinud. Ilmselt siiski mitte.

Korjasin kimpu erivärvilisi flokse( mul on kolme erivärvi, naabriaeda piiludes, nägin kahte uut värvi), kosmoseid( mis meenutavad mulle lapepõlve vanaema juures Munalaskmes) saialille( millest taimetargad teevad hea koduse ravisalvi), karikakraid( mille Armastan, Ei Armasta mängu on vist kõik kunagi mänginud), rõngaslille( see roosa augustikuulill on suvelillede kuninganna, kena kinkida suvistele sünnipäevalistele ja seisab hästi vaasis) ja kresse( mu suured lemmikud, nendes on suve süda).  On ikka veel suvi ja Eestimaal. Head taasiseseisvuspäeva armsad eestlased!!!

Kommentaare ei ole: