Otsing sellest blogist

30. okt 2015

Mitu rooga seakeelest


Seakeelest saab häid roogi nii peolauale, kui vaheldust näiteks nädalalõpu roogadesse. Seakeelt on lihtne keeta, kuigi see võtab mõned tunnid aega. Seekord valmistasin sooja toitu kartuli ja porgandiga, kuid siinsest blogist leiab ka mõnusa kruubihautise retsepti, mis sobis seakeelega suurepäraselt. Juba keedetud ja jahtunud keelt on hea ka külma lõiguna võileivale panna. Nädalavahetuse hommikusöök võibki ju vahel erilisem, pidulikum olla. Seakeelest saab ka suurepärase segasalati. Keel on väga lihav ja tummise maitsega, sobib erinevate köögiviljade ja ka magusamate puuviljadega. Salatikastmesse sobib alati ka tsipake mädarõigast.

Mul oli umbes 800g jahutatud seakeele pakk. Panin keele külma veega keema, riisusin vahu, lisasin mõned koorega väikesed sibulad, ühe kuues küüslaugu, loorberilehe, vürtsiterasid ja piprasegu. Keetsin mõned head tunnid. Kui keel hakkas pehmenema, lisasin mõned porgandid ja samal ajal panin kartulid keema. Tegelikult oleks võinud kõik ühes potis keeta. Üsna toekas leem tõmbab kenasti juurviljadesse. Kui aga seda ei soovi, võib kartuli ja porgandi eraldi keeta. Kastme tegin šampinjonide ja sibulaga, kasutades seakeele puljongit, veidike jahu ja hapukoort. Lisandiks sobis hästi sügishakul oma valmistatud Toome salat, mõnusalt marineeritud krõmps porgand ja magushapu kurk sibulaga täiendas hõrku keelepraadi suurepäraselt.

Järelejäänud keelest tegin aga teisel päeval salati.

2 keedetud seakeelt (400g), 4-5 keedetud kartulit, 1 keedetud porgand, 2 muna, 2 šalottsibulat, 2 sibulõuna, veerand värsket kurki, veidi Toome salatit, majoneesi, hapukoort, mädarõigast, sorts kohvikoort, soola, piprasegu, rohelisi ürte
Haki kõik ained. Seakeele võib ka suuremateks tükkideks jätta, kuna keeb üsna pehmeks ja väga väikseid tükke kiulisuse tõttu lõigata ei saa. Tegin salati olemasolevatest asjadest, nii kasutasingi kodust Toome salati hoidist, kuna seal sees vajaminev marineeritud kurk sobib hästi seakeele juurde. Kastme segasin hapukoorest ja majoneesist, lisasin veidi mädarõigast ja peale maitsestamist ja segamist ehmatasin kohvikoorega, et maitsed välja tõmmata ja et kuivus kaoks.


Pidulikumale lauale võib seakeele koos tarrendiga teha, aga sobib nii salat kui lihtsad külmad lõigud lihasekseri ühe koostisosana. Jõululaua planeerimine polegi enam nii kaugel. Häid ideid on hea juba koguda ja miks mitte ka jagada.




Kommentaare ei ole: