Otsing sellest blogist

28. veebr 2016

Veel hetk talve

Vaade koduaknast




Kärme lemmikpaik

Valgekrae ja Kärme - vennakeste lemmikkoht

Supipajas on koos hapukapsas punase kapsa ja tšilliga
Lisandiks küüslaugune kartulipuder, nagu Harjumaal kombeks

Eesti Vabariigi sünnipäevalaud
Võrratu vürtsikilusalat, sametine peedi-heeringasalat, marineeritud angersäga, vürtsikad kurgid, marineeritud kirsstomatid, sinepimarinaadis kana köögiviljaraguuga, kodujuust, naturaalne hapukapsas

Päike piilub taldrikusse - Argentiina hiidkrevetid sooja suvikõrvitsasalati ja avokaadoga
Talvel on kummaline kirgastav tõmme mulle. Kui valged härmalõngad koovad kauneid mustreid looduses, kui päike pressib läbi hallivatise pilvepadja. Lumekuhil okste ümber on nagu vatt. Kui lumi krudiseb talla all peegeldades ümbrusse puhast valusvalget valgust. Siis on see hetk, mida nautida. Kuigi järgmisel hetkel tilguvad räästad ja see kaunis härmalõng on kadunud ja tihaseparv tõuseb lumesulamiskohtadest, kus kujuteldavat rohelist näha, lärmakalt lendu. Meie Eesti ilm on muutlik ja oleme harjunud sellega.

Panin siia ka paar pilti oma uutest karvastest lemmikutest. Armsad kiisud, kes lihtsalt tulid meile, seetõttu kutsume neid vennakesteks - Valgekrae ja Kärme. Head stressimaandajad, Valgekrae pehmesse karvasiidi peidan ma väsinult oma näo ja olen tänulik iga hetke eest, mida ta mulle kingib. Kärme on esialgu väga kiindunud Valgekraesse. Nii põnev on vaadata kasside sõprust.

Aga talvises köögis on tulel ikka kuumad toekad road ja otseselt rohelise salati järele puudub veel mul kirg. Võtsin endale vahepeal kohustuse rohkem hapukapsast süüa. Nii said seekord supipajas kokku nii hapukapsas kui punane kapsas ja tuliseks särtsuks ka tšillipipar. Ja suppi keedan ma ikka lihaga. Taimetoitlast pole minust veel saanud. Ühe oma hapukapsasupi pildi leidsin ma Facebookist Nostalgilise toidu lehelt. Tore on, kui vabandatakse, aga kui on ka niisugune leht ülepea tehtud, võiksid inimesed ikka end oma sulgedega ehtida.

Hapukapsasupp punase kapsa ja tšilli särtsuga. Lisandiks küüslaugune kartulipuder



700-800g searaguu konte, vett, 3 peotäit Kadarbiku hapukapsast, veerand punast kapsast, pool punast tšillikauna, õli, 1 sibul, 1 porgand, 4-5 kirsstomatit, 2-3 küüslauku, 1 loorberileht, vürtsiterasid, meresoola, piprasegu, suhkrut, õunaäädikat

Kartulipuder: 8-10 kartulit, vett, meresoola, võid, sooja piima, ürte, 3-4 küüslauku

Pane searaguu kondid koos hapukapsaga külma veega keema. Riisu vaht, lisa loorberileht, vürtse, maitseaineid. Lase tunnike madalal tulel podiseda. Siis lisa ribadeks lõigatud punane kapsas. Kuumuta pannil õli ja keeruta hakitud sibul ja porgand sealt kiirelt läbi, lisa supile. Lase olla vaiksel tulel. Samal ajal valmista kartulipuder, nagu ikka. Tambi kartulid katki, lisa soojendatud piim, purustatud küüslauk, või, maitse ja maitsesta. Harjumaal on traditsiooniks, et hapukapsasuppi süüakse kartulipudruga. See võib olla ka eelmisel päeval suuremas koguses valmistatud mõne teise toidu juurde, et lisandina supile pannes võib ta külm olla. Lõpuks lisa supile poolitatud kirsstomatid ja hakitud tšillikaun. Timmi maitseid õunaäädika, suhkruga, et oleks õige hapu ja soolasuse tasakaal. Ja kõige krooniks purustatud küüslauk ja keera kuumus välja. Tõsta lihakondid leemest välja, eemalda kahvliga liha kontidelt ja pane tagasi potti. Väike kogus punast kapsast värvis kiiresti heleda leeme lillakaks. Supp maitses hästi ja tuliselt, kes tšillit ei armasta, võib selle ära jätta. Muidugi võib supi ainult hapukapsaga keeta, siis jääb kena tuttav hele värv ka leemes ja supi üldpildis alles.

Vabariigi aastapäeva hommik algas kiluvõileivadega ja peolauale teleka ette sai otsitud kõiki tuttavaid kodumaiseid maitseid. Võrratu vürtsikilusalat, tuttav retsept siitsamast blogist. Riivitud peet ja muna kartuliga koos mahesoola heeringaga pluss sibulasärts, väga mõnus soolane sametine suutäis sobimas ka rukkipesadesse. Naturaalne hapukapsas, hapukoorega kodujuust, oma tehtud vürtsikas kurgisalat purgist, marineeritud kirsstomatid poeriiulilt ja üks mu kalatoodete lemmikuid - marineeritud angersäga. Soojas toidus sinepi-majoneesi marinaadis küpsetatud ahjukana, köögiviljaraguu ja kartul. Õhtu krooniks Kohvi koorejäätis Vana Tallinna likööri ja šokolaaditükkidega koduaia marjadega.Mida veel küll tahta!?

Päikese võlusin aga taldrikule ühel päeval sooja suvikõrvitsasalatiga, kus pannil leidsid ka maitseka pesa toored isepuhastatud Argentiina hiidkrevetid. Köögiviljane ja merene ja kuidagi magusalt maitses kõik, lisaks veel krevettide juurde suurepäraselt sobivad pähklised avokaadod. Röstitud seemnesai tasakaalustas maitseid. Oli hää!

Kommentaare ei ole: