Otsing sellest blogist

2. nov 2022

Lihtne lõhesupp konservist




 Sügise kirjud värvid on veel suve rohelise hõnguga põimunud. Saialilledel on veel oranžikaid kroone ja roosid annavad järjest õitsemist üle veel uhkemale kaunitarile. Praegu õiteilus peaaegu valge Aspirin, kuis ta sügise edenedes oma valgele värvile täisvoli annab. Sügis on muidu alati kukeharja roosa ja krüsanteemide lillakat tooni. Kuna loodus ikka pisut sassis ka, imelikult külmad ööd suvel ja hullult kuumad päevad. Lõputu kuivus ja vee puudus. Nii alles ootan kreemja sügismirdi heledaid õisi ja sügisastri punakaslillakaid tupse. Ja lillherne õitsemiseootuse pean nukralt lükkama järgmisse suvesse, ei puhke nad enam.  Peenrakastides Kirsile pandud krõmpsud porgandid kasvatavad rahus veel oma oranže kuube. Appi, kui magusad nad on. Suvele võib panna Kollase tomati suve sildi. Neid olid veel hiljuti mitmed kingakarbid trullakalt täis ja kaussides on veelgi ootel, et salatisse või suppi saada. Kasvuhoones laiutab veel rukola roheline ja šalottsibulalgi veel rohelisi varsi. Emalt saadud seemnepakkidest aga tuli välja hoopis punane nuikapsas, kes läheb talvele kasvuhoone ääres vastu alles päid kujundades. Värvikad gladioolid ja kirjud astridki alles õitsevad, nagu oleks 1.september, kooliminemise päev. Ometigi on kaks kuud hoopis edasi, hingedepäev, kui väljas peaks olema juba kõik aiatööd tehtud.

Ei möödu ühtegi nädalat, kui ma kasvõi korra ei keeda mõnda maitsvat selget suppi. Potitäied lähevad võibolla ainult väiksemaks ja uus tooraine trügib peale. Kas teadsid, et kalakonservist saab ka väga lihtsalt ja kiirelt maitsva ja kosutava supi.

3 kartulit
vett
2 porgandit
1 sibul
õli
1 lõhe konserv omas mahlas
peotäis kirsstomateid
värsket tilli, peterselli, sibulat, rukolat
1 loorberileht
2 vürtsitera, 4 musta pipra tera, soola
paar küüslaugu küünt
serveerimiseks keedumuna

Valmista ette köögiviljad. Koori ja tükelda kartulid. Lõigu porgandist kaunid rattad. Haki sibul siiruviiruliseks. Pane kastrulisse vesi keema, lisa veidi soola. Alguses pane kartulitükid keema. Aja pannil natuke õli kuumaks, keeruta sibula hake ja porgandi rattad sealt kergelt läbi ja lisa potti. Lisa maitseained. Siis ava kalakonserv, kalla koos vedelikuga kõik potti. Nüüd puista peotäis värvikaid viimaseid oma aia kirsstomateid. Haki uhkelt tilli, peterselli, ka sibulapealseid, kui on. Purusta noaseljaga küüslauk, lisa potti ja keera kuumus kohe välja, siis vallandub küüslaugu vaimustav aroom ja kasulik maitse. Serveeri soovi korral keedumunaga, keeda muna 6 minutit. Saab tõhusama supi. Leidsin veel peenrakastist kollaste õitega liivsinepi rohelisi lehti supi peale kaunistuseks, see on mõrkjam veidi kui rukola, mille valgeid õisi lõikan aina ära ja taimi lühemaks, siis kasvatavad endale uued mahlased lehed. Mulle rukola mõrkjus väga meeldib. Supp valmib lihtsalt ja maitseb suurepäraselt ja mõnusalt kalaselt. 

Kommentaare ei ole: