Otsing sellest blogist

11. nov 2008

Sonaat salatile


Ma armastan salateid.Mulle meeldib neid valmistada, välja mõelda, oma külalistele pakkuda.Ja midagi keerulist selles ju ka pole. Sobitad head toiduained kokku, teed kastme ja sätid siis kenasti taldrikule(viimase aja trend) või segad kausis valmis. Mu vaieldamatu lemmik ikka ja jälle on peet ja salatid sellest. Ei tule ma pikalt shoppamise päevalt koju ilma rosoljeta. Sest seda ma väga tihti ise ei tee, aga sööks küll hommikust õhtuni. Kogu tooraine ju ka meeldivamast meeldiv, peet, heeringas, sibul, muna, porgand,marineeritud kurk, klassikaliselt käib rosoljes ka ahjuliha.Keedupeet on eriti tervislik ka, hea seedimisele ja verd rikastav, väsimust peletav. Väga hea salati saab lihtsalt keedupeedile küüslauku juurde segades, samuti sobib sooja toidu juurde niisugune lihtne variant: keedupeet, sibul, marineeritud või hapukurk majoneesiga.

Väga häid salateid saab valmistada punastest ubadest, mis konservina üsna soodsad ka. Lisad sinki, sibulat või porrut, keedumuna või õuna, kurki, tomatit, samuti võib mahu suurendamiseks keedukartulit või ka makarone panna, sis sobib ka juurde üks purk mehhiko salatit: hernes, mais, paprika. Purgid valmis kujul, avada ja salatisse lisada. Nii lihtne. Kunagi tegi mu täditütar ikka sünnipäevalauale oasaltit, ise valgeid ube keetes ja singi valis veidi pekisema ja suitsusema ja küll see maitses hästi. Nüüd jälgime ikka protsente ja ülemäärast rasva naljalt sisse endale ei aja.

Minu pidusalat, millega saan ikka vahest uhkeldada, et sain sellega ka kunagi auhinna - on juustu-paprikasalat.Kihiline salat, mille võib alati eelmisel päeval valmis teha: riivitud juust, toores paprika, keedumuna, ananassi konserv. Ja majonees. Saatsin selle retsepti Pere ja Kodu salatikonkursile, kus 6 salatit, kaasaarvatud minu juustusalat, tulid võrdsete punktidega I kohale. Tänu fortuunale sain ka auhinnaks väga kvaliteetse ahjunõude komplekti. Ja siis on ikka hea oma salati järel varjuna käia. Küll müüs seda Keila Gnoomi kulinaaria, Lepanina väljasõidul oli minu salat ainuke söödav asi laual, nüüd leidsin ta ka Toidutare portaalist. Nii et valmistage rõõmuga ja nagu Kiku armastab hoiatada, et see salat pole väga odav.

Väga meeldivad mulle ka igasugused mereannid. Sellest on juba juttu olnud, krevetid, makra, tuunikala, soolalõhe. Väga lihtne ja pidulik on laduda lihtsalt salatiained kenasti taldrikule, kui külaline tulemas.Kui on kapis keedukartulit, värsket kurki, tasub mõni muna keeta, oliivid külmikust üles otsida, sibulaga veidi vett silmast välja ajada ja meeldiv kaste valida. Nn taldriku-salatitele sobib ka veiniäädika-oliivõli-sinepi või mee ja maitseainetega kastet niristada. Ei pea alati majonees või hapukoor olema. Ja nii need head salatid sünnivadki. Aga mis seal salata on elus küll ja küll sünnipäevadel käidud ja perenaise valmistatud salati peale nina kirtsutatud. Selle jaoks peab ka kätt ja maitsemeelt olema.

Muidugi on lihtne valmissalateid osta, aga eks see hakkab lõpuks rahakotile, sest ise valmistades tuleb alati ju parem ja soodsam. Väljas söömas käies, kui kõht väga tühi pole, valin teinekord ka salati.Viimasel ajal Eestimaad mööda sõites, proovisin Sämmi Grillis krevetisalatit ja Mäeküla kõrtsis tuunikala. Mõlemad salatid on üles ehitatud hiinakapsa padjale, mis on küll tervislik, aga lõpuks tunned end jänkuna. Krõmps ja krõmps. Aga muud koostisosad kõik eelnimetatud. Eile Viljandist tulles tegime aega parajaks Balti Jaama juures PizzaRomas. Seal ma alati proovin ja soovitan franco salatit. Seened, makra ja sibul ehk oli ka keedumuna. Ja taas tuunikalasalat riivitud keedukartuli, porgandi koheval massil, väga maitsev. Sealt saab karbikesega ka koju kaasa osta.

Täna sain ka pildi siia üles pandud ja loodan mõne veel panna. Vahepeal oli ülespanemise soovis kratt.Näiteks mõne päeva eest Tegelaste Toas Viljandis kattega šnitsli, vaieldamatult hea prae.Kuna juba mitmendat korda seda kena kohta külastame, siis soovitan läbi astuda, hinna ja kvaliteedi suhe on määrav, nii jäi meil Suures Vennas seekord söömata, kuna ei leidnud taskukohast toidupoolist. Kahju.

Maitsvaid salateid saab ka praadide juurde pakkuda.Klassikaline kurk, tomat hapukoore ja rohelise sibulaga on ju koduselt hea. Aga ka porgandist saab nii toorelt kui keedetult hääd kraami. Keeduporgandile näiteks keedumuna ja küüslauk ja kastmeks majonees, proovige, keele viib alla. Ja ka toore porgandiga sobib küüslauk.Ühel õhtul valmistasime pojaga kapisolevast näiteks niisuguse salati: kodujuust, riivitud toores porgand, tuunikala, õun, sibul ja kastmeks veiniäädika-õli-mee segu.Ja soolaseks võlutult meeldib mul ahjukana või lõhe kõrvale alati teha kodujuustusalatit, sobib lisada värsket kurki, sibulat, et midagi krõmpsuvat sees oleks ja rohkelt hapukoort.Ma ei tea, kas nüüd unustasin mõne oma lemmiku, aga sellest siis järgmine kord.

2 kommentaari:

Kiku ütles ...

No ma siiski alati ütlen ka seda, et see Sinu salat on ju kuramuse hea! :)

Mustikas ütles ...

Ja mitte ainult see salat, eks!:)

Huvitav, kas mõnel teisel lugejal ka midagi kommentaariks öelda oleks?!!!