Otsing sellest blogist

2. dets 2008

Kuninglikult kalast


Vahepealne vahva lumemöll tekitas oma kauni härmas okste ja lumevahutortidega kõikjal suurepärase jõulutunde. Valge ja vaikse ootuse, et ehk siis sel aastal - valged jõulud. Ja tasapisi liigub ikka mõte peolauale, mida valida, millega üllatada. Ikka vaatad, kust soodsalt sealiha, kooti, seajalga saad osta. Sest mis pidulaud see ikka ilma süldita on ja sülti mulle meeldib teha. Pole küll kunagi kalast sülti teinud, aga hea mõtte koukisin kalast kirjutada kavatsedes küll praegu välja. Uhked lõhetükid tarretisest peegeldumas, porgandioranz värvitipuks peal.Peab katsetama. Olen ikka põhiroaks klassikalist sealiha teinud, aastavahetuseks tavaliselt midagi muud valides. Kana või kalkunit, aga ühelgi aastal pole teinud kala.


Kalapäevad kaubanduses, meie metsade taga mere ääres laiuv VeteWoolu kalatööstus on andnud vahest võimaluse osta midagi head ja soodsalt koju. Soola forelli või lõhet viilutatult, dekooriga suussulavat kuumsuitsu savoriini, heeringaid kastmetes ja naturaalselt. Et majanduslanguses jõuluroaks mitte ainult kuuma kartulit ja heeringat hapukoorega süüa, arvan sel aastal tõesti otsustavat lõhe kasuks. Kala fooliumile, maitseaineid, võid ja sidrunit ja tilli peale ja ahju. Pannil porgandi,paprika,porru ribad,kui on miks mitte ka tomatit ja kabatšokki. Külmaks kastmeks midagi tatari kastme taolist, majoneesi-hapukoore hulka kurki ja sibulat, keedumuna või küüslauku, mille järgi tuju momendil tuleb.Ja kala küpseb kiirelt.Tervislik ja kalorivaene ka.


Ja meie pere pidulik lemmik - võileivatort kalast. Olen ikka vahest proovinud võileivatordi kreeme singist või pasteedist teha, aga ikka on paeluv meeldivus kala kaalukausile kallutanud. Meie teeme rikkalikud kreemid tuunikala, keedumuna, makrat, juustu, merevaiku, majoneesi, hapukoor, sibulat kasutades. Ja kaunistuseks krevette, keedumuna, värske kurgi viile, tilli sügavkülmast. Juuresolev pilt on mu sünnipäevatordist, kui murulauku kroonis lilla õietutt. Siis kasutasin ka kreemi sees soolalõhet, ja sobis taas hästi.


Nii hakkamegi vaikselt pühadeks mõtetes valmistuma, salatite valiku ja muu hea ja parema, kui olen välja mõelnud ja ehk äragi teinud, panen taas üles. Aga enne vist tuleb minna kinkide jahile...

2 kommentaari:

Kiku ütles ...

Täna oli poes kala isu. Just lõhe. Noh aga siis pöördusime kana poole. Aga eks see ka sinna paika jäi. Ostin aga tatari kastet, sest mulle see on alati meeldinud. Kuid too purgi kaste oli liialt majoneesine ja kummalise maitsega. Sinu tehtud külmad kastmed on sada korda paremad! Ei julgenud aga ise teha, arvasin, et ei tule nõnda hea. Ei viitsinud vist kah.

Lõhe jõuluks on hea mõte! Kuid siis palun, et vanaema ikka sealiha teeks! :P

Ja sa ajasid oma võileivatordi jutuga kõhu nii tühjaks ja maitsemeele erksaks, et läheks murraks praegu kohe Selverisse sissa ja haaraks ühe liigkaunistatud ja kalli võileivatordi kaenlasse!

Mustikas ütles ...

Tatari kastet pole üldse raske teha. Mina panen ikka marineeritud kurki, sibulat, küüslauku, majoneesi, hapukoort, maitseaineid.
Segadus on mul viimasel ajal nimega, vanasti oli ikka tatari kaste, nüüd uhkemalt kõlav tartar-kaste.
Naistelehes oli niisugune retsept:
250g maitsestamata jogurtit
1 marineeritud kurk
1-2 spl kappareid
1-2 väiksemat küüslauguküünt
maitserohelist(tilli, estragoni)
soola, pipart

Samas kana juurde:basiiliku-jogurtikaste
3002 maitsestamata jogurtit
50g toorjuustu
2 küüslauguküünt
1 tl Dijoni sinepit
meresoola,pipart
basiilikut

Vähe moodsamad variandid.