Otsing sellest blogist

19. nov 2010

Värvikirev võim vaagnal






















Kuu kahkjas pool uduvatises pilkases öös tegi mind ühel õhtul üsna nukraks.Ei selget tähtede rida ja klaari lummavat taevast,mis ikka kirjutajatele inspiratsiooni pakub.Vesises porilörtsiski pole ei mingit rõõmu ega naudingut, nii tulebki end välja elada köögis.Sest seal annab värvidega mängida, pakuvad meeldivat silmailu ja paitavad vitamiinidega nurrudes kõhtu.

Mulle kohutavalt meeldib juurviljaribadest pannil midagi maitsvat võluda ja olin oma hiljutist toiduvalikut fotoaparaadis üle vaadates mõelnud just, et teen ninanipsu koolikokkadele, et kuis küll pole tegelikult raske lapsi võluda värviliste juurviljadega.Aga proua Evelin Ilves presidendilossi sümpaatse kokaga jõudsid ette.Pane pannile juurviljakoorijaga tõmmatud reipad ribad suvikõrvitsast,porgandist,paprikast,porrust, isegi nuikapsas sobib sinna kampa noaga kelmikaid kange lõikudes.Kui presidendiproua luges kokku kümme juurvilja, kohalikku ja kasutusvalmist, milles siis õigupoolest küsimus. Kui ma sarnast juurviljahautist teen, küsib poeg alati juurde ja kunagi ei jää ribagi pannile järele.

Sama värviline valik pannil passeerida ükskõik millisesse suppi, teeb iga supigi maitsvaks ja rõõmsaks. Juba see läbitungiv lõhn sibulast ja porruketastest kõditab naljatlevalt ninaalust köögis, kui toit pole veel kaugeltki valmis. Ikka laps tuleb kööki, et oih, kas saab peagi süüa, nii head lõhna juba tuleb. Ja kui küsin, et mis täna koolis süüa oli, ah mingi supp, saan vastuseks.Ja kuna ma olen ise tohutu supifänn,millest väsimatult pidevalt kirjutan, siis oli mul üsna raske teismelist poissi panna pidevalt sööma "mingit suppi".Ometi on suppidel ju nimed.Siin roosalihaline lõhesupp, hõrk ja rohke tilliga, võileivaks kõrval lõhega toorjuust soolalõhe kolmnurgaga.Hea maius vahepalaks või tõhus täiendus kalasupile, et korragi nädalas kalaisu rahuldada.

Noored armastavad pastat ja pizzat ja ei hooli suurt itaallaste põhitõdedest, et pasta ikka al dentena keedetud ja keerulisi vigureid peale küüslaugu ja parmesani nagu polekski vajagi.Kui kahtlane keeduvorst ja pakk mune kodus juhtub olema,on juba ok.Aga üks korralik makaronisupp on ka väga toekas.Seakontidest keedetud puljong ja värviline passeeritud juurviljade panus ja võid lisada kartulit või mingit pastatoodet ja kõht saab alati täis.Pizzaga pole ka suurt janti,rohke särtsakas juurvili suitsukana ja tomatiga ja hunniku juustuga, no ei ole võimalik eksida ega midagi ära rikkuda.Ja pikast porruvarrest jätkus seekord ka isadepäeva õhtu salatisse.Lihtne külmkapisalat, st asjadest mis kapis,külm keedetud kartul, tomat, keedetud muna, kodune õun,sink ja seekord siis porru mahemagus krõmps asendas sibula teravust hästi.

Niisked ja rõsked õhtud nõuavad ahnelt ahjusooja.Kartul searaguuga ja rohke sibulaga pruunistub ahjus tunniga.Kontide ümber on küll ehk vähe liha,aga hea täiskõhutunde annab kindlasti, lisanditeks küüslaugune hapukoorekaste ja isetehtud hoidised. Avasingi esimest korda sel sügisel tehtud letšo või kabatšoki-tomati-paprikasalati. Ikka hirmuga, et ega hallitust peal või muidu hukka läinud pole.Aga hoidis oli hõrk ja tabavalt tasakaalustatud hapukas-vürtsika maitsega.Või krõbe juustune kartulivorm,võimalus kartulit mitmekülgselt valmistada.Toidumaailmast varutud tšillialus ja üks kipakas terav amps iga toidukorra juures sütitab seesmist tuld,kõrvale sobilik amps tomatit,mis tasakaalustab tulisuse.Ühel üksildasel veidi nukral õhtul maiustasin nõndamoodi sinihallitusjuustuse naturaalse maitsega kanakintsuga. Odav vaese eestlase toit.Seened poolmagusas marinaadis küüslauguseibidega kohustuslikud kaaslased kõrval.Uue veiniaasta puhul pold mul muidugi siin suurt laiata beaujolaisiga,aga mustjate poripõldude vahel asetseva külapoe valikus valida pikutava mehe või kleepuva bollino kõrval üks chardonnay, läbiproovitud ja tuttav,rahuldab mu veinimeeli piisavalt.Ja katse punaveinide põnevalt pikantsesse maailma süveneda seekordki taas luhtus.Ja jääb vaid lohutada end loteriis õnneliku käega, kuna saan oma hingekeeli täna õhtul šarmantsel Mikk Saarel ja veetleval Marvi Vallastel KUMUs paitada südamest südamesse tuleva muusikaga.

2 kommentaari:

Merike ütles ...

paned jälle suu vett jooksma :)

Mustikas ütles ...

Tänan!:)Kõik lihtne on ju jube hea!:)