Otsing sellest blogist

4. jaan 2011

Pilguheit peolauale
















Härmas lumekuhilad männi-kaharal, nagu pesa helbe-pojakesele,kohev ja kodune. Rinnuni hanged akna taga,lumevallide vallatu valge valevus.Vaikne võrratu talveilm,karge ja külmakrudinast kirglik.Ma armastan talve,neljast aastaajast kõige enam.Talv mõjub väga loominguliselt ja sütitab lihtsat loovust.Aga uue aasta arginädalat alustades väike pilguheit tagasi meie aastavahetuse peolauale,lihtsale ja kodusele.

Ahjuforell sooja juurviljasalati ja kartuliga,Sinepi-majoneesiga pikalt küpsetatud tšilline seapraad õlles hautatud hapukapsaga,Tuunikala-juustu täidisega võileivatort krevetilumega,Koorene seene-sibulasalat,Heeringas muna ja punase sibulaga maitsestatud koorega vaagnal,Kodune kartulisalat kahe kurgiga,Juustu-oliivitaldrik kreeka pähklitega,Perepoja singirullid,Värske salat juurvilja ja musta ploomiga apelsinimahlaga,Lihata põldoasalat,Vahune toorjuustutort piparkoogipõhjal pirnidega.

Laua ehe oli muidugi võileivatort,meie majas armastatakse just tuunikalatäidisega rikkaliku maitsega torti.Kahe kreemiga võileivamürakas on mahlane ja hea ja lihtne valmistada.Kalakreemis oli 2 tuunikalakonservi,pool sibulat,maitserohelisega creme bounjouri toorjuust,hapukoort,majoneesi,sidrunimahla maitseaineid julgelt.Muna-juustukreemis lisaks keedetud munale,riivitud juustule ka hakitud makrat,kurgimaitselist toorjuustu,majoneesi,hapukoort.Mina röstsaia ei immuta, sest kreemid on tummised ja teevad tordi üleöö seistes mahlaseks.

Maitsva salati tegin aga jõuludeks keedetud põldubadest,mida oli parasjagu järel, lisasin keedetud kartulit ja muna ja hakkisin marineeritud kurki,segasin majoneesi-hapukoorekastmega.Kartulisalat oli koduselt lihtne:kartul,muna,sibul,hernes,keeduvorst,marineeritud kurk ja värske kurk.Kahe erineva kurgi kooslus tegi salati mõnusalt krõmpsuks ja maitsvaks.Jõululaual meeldinud värsket salatit tegin ka umbes samas koosluses. Mõned porgandid riivida,lisada hakitud tomatit,paprikat,musta ploomi,porrut,värsket kurki ja seekord maitsestasin lihtsalt apelsini mahlaga.

Pearoogadest sealiha küpsetasin pikalt madalal kuumusel.Maitsestasin eelmisel päeval julgelt vürtsiste maitseainetega,segasin kanget eesti sinepit majoneesiga ja määrisin liha kokku kamarasse enne ruudud noaga tehes.Algul mõnikümmend minutit 250 kraadi peal,hiljem 160-180 peal, pidevalt kuuma puljongiga kastes mitmeid häid tunde.Puljongisse lisasin ka sibulat ja paar kopsakat küüslauku.Keskmiselt kilose forelli maitsestasin ka lihtsalt, sidrunimahla,tilli,piprasegu ja soolaga ja küpsetasin mõnikümmend minutit,täpselt nii kaua, kuni kartul kees.Kuna möödunud aasta oli üsna taskukohase Tšiili veini aasta, siis oli kala kaaslaseks üks sümpaatne chardonnay.

Piparkoogipõhjal vahuse tordi jaoks purustasin paki piparkooke kombainis, lisasin sulatatud võid.Kreemiks vahustasin kaks toasooja naturaalset creme bounjouri ja kaks suurt pakki vahukoort,lisasin pirnitükke ja sidrunimahla lisaks suhkrule.Sulatasin ühe piimase jõulušokolaadi kohvikoorega veidi segades ja jahtudes segasin toorjuustu ja osalise vahukoore hulka.Panin osa kreemist piparkoogipõhjale ja lisasin uuesti vahukoort. Nii jäi tort veidi kihiline, toorjuustu tahedam kiht all ja vahune vahukoorelumi ülal.Tort sulas suus.Keskööl lendasid raketid ja kihises võrratu šampus lähedaste seltsis.Head uut aastat kõigile toidusõpradele lähedal ja kaugel!:)

2 kommentaari:

Kiku ütles ...

Issake, ja te suutsite kõik need asjad aastavahetusel ära ka süüa?

See on tõesti ikka üks rikkalik laud.

Ma nõuan küll millalgil lähikuudel samasugust võileivatorti! Peab mõtlema, millal külla tulla.

Mustikas ütles ...

Oh ei, me sõime seda toitu ikka mitmeid päevi.Mõned abilised käisid ka.Võileivatordile ei saanud ma pikalt üldse pihta.Samas juurviljad mitmel kujul läksid sobilikult borši supi sisse.
Samas ma lubasin, et enam niisuguseid aastavahetusi lähiaastatel ei tule. Paneks ka seeliku selga ja kontsad alla ja läheks kuhugi pittu.:)
Võileivatorti võib ju peale Rootsi reisi teha.:)