Otsing sellest blogist

26. juuli 2011

Kesksuvega köögis kimpus













































Roosapõselis
ed vaarikad kasvatavad enda külge mahlaseid usse ja kollaseid vaarikaid ehk mampleid on roheliste lehtede vahelt raske märgata. Vaarikapõõsas maitsevad marjad suussulavalt, õhtuhakul serveeritud jäätise peal aga hoiatavalt hapukalt, tordis jällegi kesksuviselt kuninglikult. Mustsõstrad noolivad päikeselt ja kuivadelt ilmadelt viimast küpsust ja punased sõstrad leiavad nutikalt tee mõne koduse roa garneeringuks. Särtsakalt magushapu ja sobilik, proovige järgi. Oleme siin lihtsaid toite teinud, nagu ikka. Oma aia rohelised herned koorest rikkas kanapastas, hellalt helerohelised ja värvikalt maitsvad. Pasta tegemiseks täiesti sobilik ära kasutada eelmisel päeval tervelt küpsetatud ahjukana jäägid, veidi sibulat, küüslauku, tomatit ja paprikat lisada, rohkelt koort, veidi toorjuustu ja vastu punnimata lahke käega kõikvõimalikke aia ürte, ka neid, mis kõigile ei meeldi. Aga kui ei proovi, siis ei saagi teada. Nii maitseb ühele koriander, teine vihkab, üks jumaldab basiilikut, teine ei kannata silmaotsaski. Üks kena pühapäev aga tõi mulle kööki kala praadimise käreda lõhna. Lahke kliendi käsi kinkis mulle kotitäie värskeid priskeid ahvenaid. Lihtne jahuga paneering, lisandiks keedetud kartul ja rohke keedumunaga külm kaste. Muna sametine pehmus värske kurgi ja tomati kõrval majoneesi-hapukoorekastmes on kalale ja kartulile õige lisand. Kohustuslik roheline rohke till ja ehmatuseks vinge koriander, ahvena valge liha pehme ja matsakas. Paras doseering soola kalale, mage kala tähendab rikutud õhtusööki ja viletsat kokka.
Vahest ollakse külalistega kimpus, mida pakkuda homme külla tulevale sõbrannale või ootamatult kaela sadanud sugulastele. Kui kapis mõni heeringapakk, siis tasub mõned munad
keeta, sibulat hakkida ja hapukoore ja kimbu maitserohelisega kokku segades saab kerge, kuid soolaka võileivakatte, juhul, kui külaline ise koogi külakostiks toob. Külmkapi jääkidest lihtsa salati valmistamine ei võta ka kaua aega, kui kapis on viinerit, tomatit, kurki, muna, juustu. Sügavkülmas võiks alati peidus olla mõni jäätisepakk, aiast ajakohased marjad peale ja ei mingit küpsetamisevaeva. Edaspidi võtan selle teema lahkamise veidi pikemalt ette.
Kuna juulikuus on meil peres jälle mitmed sünnipäevad, siis seekord meeldis meile väga mõte teha mu emale maal minu juures suvine rõõmus aiapidu. Kanatiivad said taas marinaadi, seekord ürdirohelisse: veidi pehmendavat õli, sidrunimahla, veiniäädikatörts
, äädikat mõni korgitäis, piprasegu, soola, suhkrut, tšillitükk, sibulat, küüslauku, koriandrit, salveid, tilli, peterselli. Poeriiulilt lisaks mõni klassikaline sealihašašlõkk, grillvorstipakk, lambasooles toorvorstid ja Maks ja Mooritsa mahe grillvorst, alati kindlapeale minek. Salatiks otsustasin ema külalistele pakkuda oma kuulsat kruubisalatit ja lahedat lainetust tekitab see salat alati. Seekord keetsin kolm klaasi kruupi eelmisel päeval, umbes 30-40min keevad ja paisuvad podinal vaikselt. Hamba all peabki kruubitera jääma kergelt vetruv ja pisut mittevalmis muljega. Kurna kuumalt sõelale ja vala mitmel korral külma veega läbi. Salatisse läks siis seekord veel 5 keedetud muna, 1 õun, marineeritud kurki hulga, sibulat, 4 kopsakat suitsukana kintsu, konservšampinjone, maitserohelist, majoneesi, hapukoort, piprasegu, soola. Pastasalati võluvaks jooneks oli seekord aga magus puuviljasus ja sõbrannalt pätsatud ideena lihata variant, ei sinki, ei vorsti, kuna kuumalt grillilt tuli liha ja vorste küll. Pastaks valisin väiksemõõdulise makaroni, lisasin kaks pirni, 5 muna, värsket ja marineeritud kurki, punase paprika, tomatit ja peotäis viinamarju. Kastmeks samuti majonees, hapukoor, maitseained ja parajalt ka tilli ja peterselli. Õigel peolaual peab ka kala olema, kui peale tordivooru kellegil heeringaisu peaks tulema. Tort sai kohupiimane ja vaarikane, kuigi kõik momendi valmimisjärgus marjad said ka kreemi sisse peidetud. Põhjaks purustasin kombainis peaaegu kaks pakki tavalist selga küpsist, kastrulis sulatasin paraja portsu võid, mina ei kaalu ega mõõda, silmamõõt peab köögis kirgas olema. Surusin küpsisemassi lahtikäiva tordivormi põhja ja külmikusse tahenema. Kreemiks kulus kokku 600g maasikamaitselist ja vaniljemaitselist kohupiima, 1 farmi originaal toorjuust, kaks vahukoort, klaasitäis roosakaid vaarikaid, kollaseid mampleid, punaseid ja musti sõstraid, veidi küpsise tükke. Ööks külma tahenema. Hommikul kaunistasin vaarikate ja riivitud šokolaadiga. Lapsed tegid esimest korda ka Lepatriinu köögis vaarika muffineid, said palju kiitust ja täna hommikukohvi juurde maitses vaarikamagusa ja üsna šokolaadisena päris hästi. Pidu oli rõõmus ja laste kilgetega, külalisterohke ja koer sai taas vapralt haukuda ja konti küsida. Üks pidu jääb pidada veel vaid kaugel Belgias.Kuigi kodus paitab ritsikate saagimine kõrvu, päikeseoranžid kressid poevad välja vanast tünnist ja flokside lilla-roosakirev värvilaik täidab kesksuvist aeda.

Kommentaare ei ole: