Otsing sellest blogist

7. juuli 2011

Suvine summ: krõbedatest kanatiivaotsadest magusate maasikate musideni
























































































































Suveõhtu värske lõhn, segu vihmajärgsest tardunud hetkest ja maasikate punavast peitusemängust roheliste lehtede all. Valged võimsad aiakellukad oma sirgete ridadega. Redis ja rukola venitamas õite pikkust. Ürtide roheline rikkus, vohav meliss ja piparmünt, üksik salvei ja lokkav pune, seemneid hästi külvav koriander, mu eelmise aasta lemmik ja talupoegade tavaline till, mahedast petersellist rääkimata. Niisugune ürtidest roheline pikkpoiss valmis tänaseks õhtuks. Pistsime enne nahka, kui pildile saime. Naaberküla väikese poe olen vist kanatiivaotsa pakkidest tühjaks ostnud. Viimati 4,8 kg lausa. Lihtsad maitsestamisvõtted, vahelduseks pikantset punavat tšillit või adžikat. Õues grillil suviselt "chillid", toas ahjus lõpuni küpsed ja mahlakalt krõbedad. Heaks lisandiks keedetud kartulist pruuni riisini. Värsked salatid rohkest salativalikust aiamaalt, värskest kurgist ja tomatist. Hea maitseka õli-veiniäädikakastme jaoks võtsin kaanega pikliku purgi, kus hea maitseid segi sheikida. Ikka kolmveerand osa head oliivõli, veerandi jagu veiniäädikat, sidrunimahla, suhkrut, soola, meele järgi maitseaineid. Mis alles jääb, kaan kinni ja külmikusse järgmist salatitegu ootama.

Maasikas grillitud lõhesalatis, magusalt punane ja hea, nagu ka tomat ja paprikasüdamega roheline mõrkjas oliiv. Kuumaasikas aiamaasika seltsis melissilehega valgel vaniljejäätisel. Õhtuseid magusaisusid nahutamas. Kogu grilliralli vahele mõni värske supp kapsast näiteks või jaanipäeva paiku punav tummine seljanka. Seisab nädala kapis, kui on viitsimist hea suur potitäis valmis keeta. Hea võtta, kui isu kammitseb. Juunikuise sünnipäeva pikaleveninud ahel tõi mulle kenaks kingiks meeldetuletuse, et olen lepatriinu lembene. Rutakalt lauale sai kiireks mõnusaks ampsuks ikka redist, kirsstomateid, konservvirsikuid, juustusid, oliive, heeringasalatit heale mustale seemneleivale, redisega kibekat toorjuustu krõbedale kreekerile. Külaline tõi külakostiks kiirelt ja hästi tehtud koduse salatipadjal leiva-singi-tomati-kurgi tordikarbi.

Ja hiljutine lahkumisbrunch oma tütre poisssõbra sõjaväkke minekuks. Maasikaamps kihisevas šampusepokaalis. Tõhus oasalat ja lihtne värske salat grillitud kanatiivade kõrvale. Maasika tort, vahune ja hea. Ainult küpsiste purustamise ja kreemi kokkusegamise õhtune vaev. /1,5 pk Selga sidrunimaitselisi küpsiseid, sulatatud võid, 1 maasika kohupiimatoru, 2 pk vahukoort, 1 farmi naturaalne toorjuust,sidrunimahla, tükeldatud maasikaid/.

Õlleusku end keerates, mõnus jahutav Tuborg lime cut klassikalise šašlõki ja kohustusliku suvise kodujuustusalati kõrvale. Ei ole mingit hullu hakkimist ega askeldamist liiast. Lihtne võluv lihtsus. Esimesed magusad hernekaunad said põske ja peagi hakkab suvikõrvits, mu vaieldamatu lemmik, õitsema. Suvesumin südames.:)




3 kommentaari:

MARDIKAS ütles ...

Tahaks istuda sinu laua taha. Väga maitsev näeb köik välja!

Mustikas ütles ...

Tänan Mardikas, lihtne ja kodune toit, suvine pealekauba!:)

MARDIKAS ütles ...

Mulle see just meeldibki - lihtne ja kodune!