Otsing sellest blogist

22. dets 2011

Piprane piparkoogitort



Heal lapsel on palju nimesid. Tänase tordi võib variatsioonidega nimetada nii pipraseks, kui kasutame täidises ohtralt piparkoogimaitseainet ja põhjas piparkoogitaigent. Šokolaadiseks, kui põhjas kasutame šokolaadiküpsiseid ja kattes rohkelt šokolaadi. Vahukreemiseks, kui põhja teeme lihtsamaitselise ja katte vahukooremütsise. Aga tordi tegemisega võib täna juba algust teha, sest eeltööd ja küpsetamine ja jahutamine nõuavad aega üleöö. Viimistlemiseks võib juba kuluda lust ja jõulueelne suursugusus.
Tordi põhja jaoks läheb vaja:

260 g piparkoogitaigent või 180 g šokolaadi- vms küpsiseid (kui kasutad küpsiseid, tuleb lisada ka vajalik kogus võid)

Täidis:
400 g Farmi köögi toorjuustu
1 OTTO ricotta kohupiimapastat
2 muna
1 dl suhkrut
200g hapukoort
2 tl vanillsuhkrut
2-3 tl piparkoogimaitseainet või kaneeli

Kate:
Vertigo Gourmet šokolaadikreemi
1 suur pakk vahukoort
1 pk Philadelphia Milka šokolaadimaitselist toorjuustu

kaunistuseks granaatõunaseemneid, šokolaadi vms koduseid marju

Põhja jaoks rulli piparkoogitaigen ümaraks kettaks. Või purusta küpsised ja sega võiga ja mätsi ümmargusele tordivormi põhjale. Täidise jaoks sega kokku toasoe toorjuust ricotta kohupiimapastaga, munad vahusta suhkruga ja lisa täidisele. Kui teed piparkoogipõhjaga koogi, lisa soovi korral piparkoogimaitseainet. Piparkoogimaitseaine on ainulaadne vürts, mis koosneb ingverist, kaneelist ja nelgist. Kui ei soovi väga palju vürtse, pane ainult mõni teelusikatäis kaneeli. Vala täidis koogipõhjale ja pane küpsema eelsoojendatud ahju 180kraadi juurde kuni tunniks ajaks. Kui aeg täis, ava ahujuuks, lase koogil jahtuda. Hiljem jahuta külmkapis üleöö. Järgmisel päeval kata kook meelepärase Vertigo Gourmet šokolaadikreemiga. Valikus on mitmeid kihilisi mõnusaid šokolaadiseid kreeme, et igale šokolaadi sõbrale, kellele meeldib valge šokolaad, siis soovitan kirsimaitselist kreemi, kellele tume šokolaad, siis apelsinimaitselist. Kõik maitsed sobivad jõuludega suurepäraselt. Katteks vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja lisa Philadelphia šokolaadine toorjuust. Kaunista kook kreemiga lusika või koogipritsi abil, kaunista granaatõunaseemnetega või meelepäraste marjadega sügavkülmast, usun, et sobivad kõik: mustsõstrad, pohlad, punased sõstrad, vaarikad, riivi tordi peale šokolaadi. Tort püsib hästi koos ja säilib mitu head päeva. Valige võrratu valik!:)

Mulle maitses see piprane tort väga. Külluslik tahke kreem pehme šokolaadivahuse mütsiga. Ja kuigi ma pole suur piparkoogisõber, suutsin need piprased mitmekülgsed jõuluvürtsid vastu võtta. Granaatõunaseemnetes leidsin jumaliku jõuluse hapuka helguse, mis täiendasid piparkoogisegast lummust ja ehmatust või andsid punavat sära šokolaadisele rikkalikusele. Heal lapsel mitu nime - kolm kooki variatsioonidega jõuluretseptiga. Retsept ilmus ka www.buduaar.ee´s.

2 kommentaari:

Merike ütles ...

Isuäratavad pildiseeriad jälle . Ilusaid pühi sulle ja su perele

Mustikas ütles ...

Tänan!:) Sulle ja perele ka kauneid jõule!:)