Otsing sellest blogist

12. märts 2012

Kuninglikud koodilõigud


Hiljuti kaubandusretkel olles, avastasin Keilast, Rõõmu Kaubamajast Saaremaa lihatööstuse letiosa ja ohtralt pakendatud erinevaid toredaid lihatooteid riiulil. Veiseliha koodilõikude peale läksin gurmeelikku kirglikku leili, kuna kord olin neist magusatest üdistest veisekontidest ahvaltevat itaaliapärast rooga juba teinud. Osso Bucco jaoks on vaja küll vasikalihast koodilõike ja eks vasikaliha on õrnem ja pehmem, aga veiseliha sitkematest kontidest saab ka pikal hautamisel äärmiselt mõnusa, kui mitte lausa suursuguse prae. Kilohind oli ka nii soodne, kui naljalt ma veiseliha poole eriti ei vaatagi. Ometi punast liha peaks sööma nii noored kui vanad. Rikkalik raua allikas. Ostsin kokku veiseliha koodilõike umbes 2 kg ja see on 5 erineva suurusega lõiku, mida on paras tegu ahjupotti ära mahutada. Leidsin ahjuvormide virnast ligi 3l klaasist vormi, mis tundus õige hästi sobivat.

2 kg veiseliha koodilõike, 3 porgandit, 3 sibulat, 3 tomatit,1 dl tomatikastet, sellerivars, 3-4 küüslauku, 1 klaas valget kuiva veini, paar loorberilehte, 2 tl kaneeli, soola, piprasegu, vett, paneerimiseks jahu, õli

Sega taldrikul jahu sisse veidi piprasegu ja soola, veereta koodilõike jahusegus ja pruunista kuumal terava praadimisvõimega heal pannil. Tõsta koodilõigud ahjuvormi, kuumuta ahi 250 kraadini. Puhasta porgandid ja tükelda, haki sibul, tomatid ja sellerivars, purusta küüslaugud. Hauta hautamispannil kuumas õlis keskmisel kuumusel, lisa ka kaneel õlisse ja keeruta juurviljaga koos läbi, lisa vein ja parajal määral vett. Vala segu koodilõikudele, maitsesta julgelt ja pane ahju küspema, peale 30 minutist küpsetamist madalda kuumust 180ni, kasta aeg ajalt kastmega koodikumerusi, vajadusel lisa vett, poolel küpsemise ajal keera koodilõigud ringi ja küpseta kuni liha on pehme. Selleks kulub tubli 3 tundi. Serveeri koduse kartulipudru ja peedisalatiga. Naudi koos hea klaasi veiniga. Üdiampsud sulavad suus ja pikantne tomatine porgandikirju kaste on rikkalike maitsenüanssidega, kus võlumaitse annab särtsakas varsseller ja kirglik kaneel.
Hea, et võrratu tooraine tuleb ka Lepatriinu-köögile lähemale. Endiselt olen ma korraliku hea tooraine usku. Mitte kodugurmee pooludutatud klantspiltidest ei teki idee ega isu, vaid üliheast toiduainest, mis kõnetab.

2 kommentaari:

Merike ütles ...

oi kui isuäratav tundub. Ise olen rohkem Sea toiduline ,kuid kui võimalus avaneb ehk katsetan ka ise seda asja :D

Mustikas ütles ...

Tänan, Merike! Me sööme ka loomaliha ikkagi harva, aga soovitan soojalt proovida.:)