Otsing sellest blogist

17. mai 2012

Kevadesse kiindunud kodujuustusalat





Kollane võilille õievaht teepervedel. Nurmenukkude õrnkollased õiekellukad. Kollane on ka õitsele puhkenud harakalatv põllu ääres, üksikud ülased metsa all veel. Päikese paiga on õide puhkemas mandlipuu roosa pitsivaht. Kaunid punased, oranžid, purpurpunased, lillakirjud, kollased tulbid. Valge kirsiõite võrk. Toomingate vänge, kevadesse kuuluv lõhnav helevalge õiemeri. Mesimummude ühtlane sumin maitsva kevade kohal. Lindude pesa punumise kõlavad sirinad. On kaunim aeg Eestimaal.

Kodujuust on niisugune võrratu eriline toiduaine, mis võiks eestlasel olla palju sagedamini toidulaual. Kodujuust sobib väga hästi igasugustesse soolastesse salatitesse üllatavaks eelroaks, suurepäraseks grilli täienduseks või krapsakalt ka külma kastmesse. Mulle väga meeldib valmistada vaba käega suurele taldrikule laotud salatit, kuhu fantaasia ja maitsetega mängides on võimalik kaunis kooslus luua. Varakevadine roheline vitamiin umbrohust saab ka alati peidetud kodujuustu ja muna sekka, kui naat tundub maitsetu, nõges karvane ja võilill mõrkjas. Kõige maitsvam roheline leht on ehk nurmenuku heleroheline õrn leht. Ja mesimagusad kollased õied.

Suure taldrikutäie salati jaoks läheb vaja:

frillice salatit
 100g taist suitsusinki (nt Rakvere)
 2 keedetud muna
 100g kodujuustu (Alma)
 veerand keskmist kollast melonit
 veidi oranži paprikat
 väheke punast sibulat

Kaste: 2 dl hapukoort või maitsestamata jogurtit, meresoola, piprasegu, punast sibulat natuke, punt rohelisi naadilehti, võilillelehti, nurmenukku, nõgest, murulauku, peterselli, rohelist sibulat

Keeda munad, üks muna riivi peeneks, teine muna lõika sektoriteks. Haki taine hea sink. Koori melon, eemalda seemned ja pehme osa ja tükelda väikesteks kuubikuteks. Haki paprika ja punane sibul. Laota salatilehed kaunile suurele taldrikule. Keskele puista singi taised kuubikud, singi peale nõruta lusikaga liigsest vedelikust kodujuust. Meloni kuubikud ringina singi ja kodujuustu ümber. Kaunis oranž söögiisutekitav paprika ja punane mahe sibul särtsuks. Keskele kuhja riivitud kollakirju muna ja munasektorid, puista üle moodsa rohelisega, kenad nurmenuku leheotsad, pikemad murulaugu tükid, peterselli käharat või rohelist sibulat. Aga targem on kogu kasulik roheline umbrohi peita koorese kastme sisse. 

Kui mul lõpuks salat valmis oli ja olin veerand päevast pildistamisele pühendunud, leidsin ma kapist veel väheke soolvees krevette, mis sobisid nagu i-le täpiks ja väikeseks preemiaks mulle õnnestunud salati eest. Meloni magusus ja taise singi soolasus koos kodujuustu ja muna pehmusega ja rikkalikult rohelisi vitamiine. Kevad on kaunis!

Retsept ilmus www.buduaar.ee´s

Kommentaare ei ole: