Otsing sellest blogist

6. sept 2012

Šarmantne šarlott







Tuul kõigutab õunapuid ja roheline märg rohi on maha potsatanud Valgetest Klaaridest valge. Õun, mis väga hästi ei sobi säilitamiseks, aga passib hästi momendi ampsuks. Pidasin pikka plaani aastate tagant taas Charlotte torti teha. Kui olin noor tütarlaps ja elasin veel oma isakodus, ikka sai üsna tihti mõnusaid torte tehtud rullbiskviidist, kompotist, vahukoorest ja see kõik kenasti parajasse kaussi tarretuma pandud. Kirjapildis on tänapäeval ehk õige šarlott. Ja välismaisest kokakirjandusest leiab sageli märkeid juures, nagu oleks tegu vene tordiga. Pealtnäha keeruline kook seda tegelikult ju ei ole. Sest need, kes hobikorras nädalalõppudel mingite heade kookide tegemise ette võtavad on ju valmis selleks, et näpuga retseptis järge ajada, et oleks keerulisem, huvitavam ja maitsev peale kauba.

Kuna minu töö Buduaari toidublogijana üsna ootamatult lõppes ja mul ikka šarloti tegemine pikalt juba plaanis oli, siis nüüd viimaseks tööks tegin siis selle ära, kuigi ehk ootasin veel ploomide küpsemist, sest nostalgiliselt on kõige paremad mälestused sellest heast tordist just ploomi kompotiga, aga sobib ka väga hästi hoopis näiteks apelsin. Tegelikult sobivad igasugused marjad ja puuviljad. Selgeks on vaja lihtsalt teha koogi tegemise järjekord.

Algul tuleb küpsetada rullbiskviit. Ja mingi kodune moos rullkoogi vahele panna. Muidugi võib ka mingi hea kreemi lisada, valikuid on mitmeid. Siis kena kauss vooderdada rullbiskviidi lõikudega ja täidiseks näiteks mõni hea kompott, mis segatakse taerretusaine ja vahukoorega. Kõige lihtsam algne šarloti variant. Kooki kausist välja võttes võib muidugi veel kena tarretunud torti ka kaunistada, nii vahukoore, erinevate kreemide ja marjade, puuviljadega.

Mina, aga oma ŠARLOTI ÕUNTE JA PUNASTE SÕSTARDEGA tegin nii:

Rullbiskviit: 4 muna, 4 spl suhkrut, 4 spl jahu, 2-3 dl punase ja musta sõstra toormoosi
Šarloti täidis: 300g Tere banaani kohupiimapasta, 200ml vahukoort, 4 tl suhkrut, 1 tl vanillsuhkrut, 20g želatiini, 300g õunakompotti punaste sõstardega, 3dl kompotivedelikku
Kaunistamiseks: 200ml vahukoort, 5 tl suhkrut, 1 tl vanillsuhkrut, punase sõstra kobaraid

Valmista rullbiskviit.Eelkuumenda ahi kuni 200 kraadini.  Vahusta toasoojad munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ettevaatlikult jahu. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, vala taigen paberile ja küpseta eelkuumendatud ahjus 200kraadi juures 8-10 minutit, nii et rullkoogi põhi on kenasti küpsenud. Pane lauale uus puhas küpsetuspaber, kummuta soe bsikviit paberile ja eemalda vana paber. Keera rullbsikviit rulli ja lase jahtuda. Rullbiskviidile võib panna igasugust moosi, poest ostetud, ise keedetud. Mina tegin toormoosi oma aia punastest ja mustadest sõstardest, kuna neid veel põõsastel leidus. Rullbiskviidi vahele kulub umbes 2-3 dl moosi ja rullbiskviidi valmiskaal on umbes 500g. Et rullbiskviidi koguse järgi tuleb tordi valmistamiseks vajaliku suurusega kauss valida. Mina valisin 2 l. Täidise jaoks keetsin Valge Klaari õuntest kompoti vähese suhkruga ja lisasin ka punaseid sõstraid. Kasutada aga sobib kõikvõimalikke valmis kompotte, kirsi, ploomi, õuna, sest vajalik on ka kompotivedelik. Kui teha šarlotti marjade või mõne muu puuviljaga, soovitan želatiini sulatamiseks kasutada mõnda sobilikku magusat mahla. Kreemis võib tõesti kasutada ainult vahukoort, aga mina lisasin ka kohupiimapastat, aga võib ka jogurtiga teha. Pane želatiin kompotivedeliku või mahlaga paisuma ja kuumuta ettenähtud temperatuurini kuni sulamiseni. Mul meeldib kasutada Läti maitseainete sarja 20g pakki. Kes soovib želatiinilehti kasutada, siis tuleb jälgida vastavat tegemisõpetust. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks, sega kohupiimapastaga, kui sulatatud želatiinisegu on jahtunud, lisa vahukoore-kohupiimakreemile. Ära ehmata, et kreem nüüd vedelaks muutub, nii peabki olema, lisa ka õunakompott koos punaste sõstardega massile. Lõika rullbiskviidist viilud, vooderda kauss toidukilega, see ei pruugi väga hästi õnnestuda, minul vähemalt mitte, seetõttu on ka valmis koogil inetud kiletriibud peal, aga ega see maitset ju riku. Lao rullbiskviidilõigud kausile seinaks, kalla rullbiskviidilõikudele kompoti ja želatiiniseguga segatud vahukoore-kohupiimakreem. Kata kook veel rullbiskviidilõikudega, nagu kaan, mis jääb tegelikult koogile põhjaks. Tõmba toidukile koogile ja pane külmkappi tarretuma 6 tunniks või üleöö. Serveerimisel keera kauss teistpidi, eemalda kile ja kaunista kook vahukoore ja marjadega. Vahukoore võib soovi korral ka eraldi kaussi panna, kust igaüks ise soovi korral vahukoort koogile tõstab. Šarlott jääb mõnusalt puuviljane ja lahe. Ja säilib ka üsna hästi. 

Šarlotti võib ka vooderdada puuviljaga, näiteks apelsinidega, et apelsin jääb rullbiskviidist väljapoole, aga klassikaliselt on koogi raamiks ikkagi rullbiskviit ja puuviljane täidis asub koogi sees. Kui kausse valite, siis mõõtke liitrites kauss ära, siis teate kreemi ja kompoti või marjade massi planeerida. Suurema seltskonna jaoks sobibki ju palju suurem ja ehk ka lamedam kauss. Aga muidu pole koogi tegemine üldse keeruline. Ja maitsev on ta tõesti. Tõeliselt šarmantne kook!:)

Retsept ilmus www.buduaar.ee`s



 

Kommentaare ei ole: