Otsing sellest blogist

5. sept 2012

Kodune kanasupp





Olen pikka aega juurelnud teema ümber, miks praegu just on pop pakkuda kohvikutes või päevastes kiiremates söögikohtades e bistroodes toite, mille ees seisab menüüs ees sõna "kodune". Kodused kotletid, kodused supid, kodune räim, kodune sealihaklops  jne. Kodu on meil igaühe oma kindlus. Ja kui ma kodus toitun niimoodi nagu ma toitun, koduselt, siis kui ma välja lähen sööma, siis ma ju kuidagi ei taha saada seal samasugust suppi, nagu ma kodus teen. Kuigi täispanga tõenäosust ma ülepea vaevalt usun, et saan kuskil kohvikus samasugust toitu, nagu ise teen. Aga ikkagi, milles on see iva. Kas siis ehk selles hoopiski, et ei tehta kodus enam koduseid toite või ei osata teha ja põnev on niimoodi endale kliente juurde meelitada, et pakume teile head kodust suppi, kes sellest ikka keelduda saaks. Või on kokandusmaailma momendi trendiks saamas lihtne, hooajaline niikuinii, toit, mis on väga sarnane klassikaliselt kodusele roale. Et ei peent kastmejoonte vedamise kunsti, kummalisi maitsebukette ja kahtlaselt pikkasid pealkirju menüüs. Ja head toitu ihkav klient ongi just see, kes seda kõike tahab saada. 

Mina teen kanasuppi tihti. Ma lihtsalt armastan seda. Kanasupp kosutab, puhub hingele elu sisse, teeb väsind kondid kehas pehmeks, leevendab esimesi külmetustunnuseid, turgutab ootamatust arstilkäigust naasmist või koguni haiglasttulekut. Mina muidugi ei lähtu Hiina kokatarkusest, kus kanasupp pannakse tulele lausa nii, et kanal ei eemaldata jalgu ja muid olulisi rupskeid, kuigi neid olen oma elus näinud ikka. Keedetakse pikalt ja vaiksel tulel. Variante on ju mitmeid ja lisandeid samuti. Nii võib kord nädalas endale erineva kanasupi rahumeelselt kokku keeta, tavapärase juurvilja ja erinevate lisanditega, mõne sobiliku pasta, hea riisi või omatehtud korralike eestipäraste klimpidega,  samuti võib lisandiks pakkuda nii pirukaid, röstitud saia, head rukkileiba rohke maitserohelisega võimalusel või soojasid kukleid. Juurvilju võib ju ka varieerida, paprikast erinevate kapsasteni, kui põhi kanasupi koosseisus võiks porgand, sibul, kartul olla. Ja kui on tõelise terava isu, siis punane krehvtine tšillikaun kulub nii supi sisse tsipake või täpselt mõõdetud sõõmul või lisandiks, tasahaaval juurde hammustamiseks, nagu enesetunne lubab. Aga alustame nüüd otsast peale.

Kanasuppi võib keeta ju kõikidest kanaosadest, rohkem oleneb asi pere suurusest ja kogusest, mida keeta tahetakse. Vanarahvas sõi eilset suppi ka homme, siis tehtigi rohkem, tänapäeval see niiväga kombeks ei ole. Soovitan valida kas terve kana või kanaromp ise tükeldada. Eile nägin küll silmanurgast uhuu mehhaanikat ja tehnikat, mida kõike Tallegg kasutab. Mina tükeldan ise ja soovitan ka seda teistele. Ja see pole niiväga keeruline, kui teada liigeste kohti, kust siis koivad ja jalad ja tiivad eraldada. Rinnaku eemaldamine ei ole samuti teab, mis kunst, enne rinnalt nahka eemaldades, rinnakukondist kinni, poolviltune lõige rinnalihasse ja paremalt ja vasemalt poolt ongi kopsakas fileetükk käes. Kui poest seda osta, on väikefilee juba suurest eraldatud, aga kui ise tükeldad, saad näiteks kattega kanafilee tegemiseks nii ilusa paksu tüki, mida poest ei osta iial. Ja see kondikogu, mis rinnakust teisele poolele jääb, sobibki supiks hästi, samuti selg koos sabaga, kust pisut leemele ka rasva tuleb. Kui mitu kena kana osta ja ise kõik ära tükeldada, nii saab ilusti kenad kotid komplekteerida, mida sügavkülma panna. Ja kui  supiisu peale tuleb, saab õiged kotid välja sulama võtta. Aga võib poest osta ka lihtsalt mõned kanakoivad, kanaseljad või ka kanafilee, valik on teie. 
Pane kanaliha külma veega keema. Riisu üleskerkinud vaht aegamisi. Lase rahulikul tulel seda vahtu kanast välja keeda ja korja ning eemalda. Mina maitsestan peale vahu eemaldamist väheke soola ja sobilike maitseainete, ürtidega kohe, mitte lõpus, lõppjaos on ainult supimaitse viimistlemine. Lisa tükeldatud porgand ja sibul, kas otse supile või passeeri väheses õlis. Mis selles vahe õieti on? Esimesel puhul tuleb puljong selgem, teisel puhul kuldsem, kuna juurvilja on veidi õlis või rasvaines töödeldud. Aga võid korralikumat puljongit keeta ka nii, et paned nii sibula koortega kui ka pestud porgandi koorega ja siis hiljem eemaldad need ja lisad maitseviljad ikkagi. Aga sibula kullakarvaline koor ja porgandi tummine oranž kuub muudavad puljongi eriti ilusaks. Lisada võib nii paprikat kui lillkapsast, rohelist kullahinnalist brokolit, kui väga heade vitamiini väärtusega värsket kapsast või vähem levinumat nuikapsast, millel kerge kaalikamekk. Samuti meeldib mul lisada näiteks tomatit ja kui on, siis sellerit, lehtsellerit või juursellerit, sobivad kõik, aga kogust peab ehk vaagima.  Sibulale lisaks või asenduseks sobib hästi ka porru. Küüslauk, suppide kuningas aga tuleb lisada alati lõpus. Kas toorelt või passeerides, vahet pole. Aga nipp on selles, et küüslauk lisatakse supile viimasena ja keeratakse kuumus välja ja lastakse maitsetel tõmbuda. Maitsestada lõpptulemust võib julgelt. Kartul ja põhilisand lisatakse enne küüslauku, nii riis või pasta või klimbid. Kanalihakondid tõsta välja ja eemalda veidi jahtunult kenasti liha kontidelt ja pane suppi tagasi või kui tahad, pane eraldi kaussi, kust igaüks tõstab liha oma soovi järgi ise supisse. Mina nii aga ei tee.
Klimpe lihapuljongiga supi jaoks valmistatakse nii, et võetakse abiks veidi keenud kanapuljongit, aga kindlasti mitte piima. Kui teed klimbisuppi piimaga, valmista klimbid piima abil. Kulbitäis head kuldset leent võta jahtuma. Klopi lahti üks muna, lisa veidi jahu, maitseaineid, jahtunud puljong, maitserohelist. Nii et taigen jääb kenasti pehme. Klimbitaigna koosluse sobivust saab kohe esimese klimbiga proovida. Lisa supilusikaga pehme lusikatäis klimbitaigent ja vaata, kas kerkides puljongis  pinnale, jääb kenasti tihke, pehme või laguneb laiali.  Kui laguneb laiali, lisa jahu, kui on liiga tihke, lisa veidike õli. Pehme on sobilik. Mina võid klimbitaignale ei lisa.Aga sina võid!:)

Ja kui algusest peale asi läbi käia, kasuta head toorainet, hinda oma isusid, lisa lisandeid, maitsesta hästi ja vali suurepärased supikõrvased. Olge kanasupiga terved!!!:)




Kommentaare ei ole: