Otsing sellest blogist

30. nov 2014

Koodid küpsetuskotti







Kerge lumekristallide kiht katab maad. Külm näpistab, esimeseks advendiks on talvehõng kohal. Linnukestele puistan majakesse teri ja külmetavad nurrukeste käpakesed lasen koridori sooja. Otsin kapist pitsilised jõulukardinad ja küünlad sätin kaunitesse küünlapesadesse. Ahju aga võib panna kogukad koodilõigud ja et oleks lihtsam, võib kasutada küpsetuskotte. Taimer tiksuma ja mahlased lihalõigud küpsevad mõne tunniga peaaegu ise valmis, sellel ajal saab kodu kaunistamisega edasi tegeleda.

Pildidgaleriis on nii seakoodilõigud kui veisekoodilõigud. Pane koodilõigud küpsetuskotti, lisa tükeldatud porgandeid, sibulat, küüslauku, loorberilehte, vürtsiterasid ja erinevaid piprasegusid, soola. Võib lisada ka maitseviljadest varssellerit ja veidi ka vett. Seakoodile tegin kamarasse sisselõiked. Mõned augud torkasin küpsetuskotti ja vahepeal käisin piilumas ja kotte veidi ahjus saputamas. Lisandiks kartulipudru või köögiviljadega risoto, võis praetud seened ja sibul. Kodused lihtsad salatid, keedupeedile lisasin marineeritud kurki ja sibulat ja segasin majoneesiga. Sobivad ju ka kõik sügisel tehtud kodused hoidised.

Aga täna kavatsen küpsetuskotti panna terve seakoodi. Kui mõnus advendipraad valmis, jäädvustan ehk ka pildile. Salati hakkimise võtan ka ette. Kartulid ja munad juba keedetud. Seekord valmib kartuli-makra-krevetisalat, midagi uut Lepatriinuköögis taas.

Seakoot kaalus umbes 1,8kg, mahtus kenasti küpsetuskotti, lisandiks porgandeid, varssellerit, koorega küüslauku ja šalottsibulat, jupike ingverit, kiluvürtsi, piprasegu, soola, köömnetega lihamaitseainet, veidi vett ka. Küpses 2 tundi 200 kraadi juures. Kraadid paneb paika küpsetuskott. Lisandiks tegin küüslaugu ja Vahemere ürtidega praetud kartuleid oliivõli-võisegus. Felixi Inglise sinep on nagu mesimagus moos, mis laulab oodi igasugusele heale lihatükile.

KARTULISALAT MAKRA, KREVETTIDE JA AVOKAADOGA oli ka suurepärane.

Vaja läheb umbes 8 keskmist keedetud kartulit, 4 keedetud muna, pool punast sibulat, pool pikka värsket kurki, veidi porrulaugu rohelist osa, 1 avokaado, 1 suurem pakk makrat, 1 karp krevette soolvees, konservherneid, veidi külmutatud tilli, marineeritud kurki, hapukoort, majoneesi, soola, Vahemere ürte, piprasegu, kreveti soolvett
Haki ja sega salatiained kokku, maitsesta ja jäta maitsestuma.

RIISIKASALAT MUNA JA ŠALOTTSIBULAGA


Pool liitrit marineeritud riisikaid (haki salatisse ka purgist näiteks marineeritud porgand ja sibul), 3 keedetud muna, 3 šalottsibulat, hapukoort, soola, ürte
Sama soovitus, nagu eelmise salati puhul, haki ja sega salatiained kokku ja sega hapukoorega ja jäta maitsestuma.

Koodilõikudele või tervele seakoodile võib küpsetuskotti igasuguseid köögivilju lisada ja kartuleid. Või eraldi juurde teha kartuli-kruubiputru.

Nende kootidega on muidugi veel üks maias vemp, mille ilmtingimata ära peab tegema, pisikese lusikaga kõik üdiõõnsused tühjaks süüa. Ja see maitseb ülihästi, nii nagu kõik muu ka!


Südamerahu kõigile! Advent on ootuste aeg.





Kommentaare ei ole: