Vahel ma mõtlen, et häbematult vähe saab söödud peeti. Peet on ju nii kasulik, sisaldades erinevaid kehale vajalikke mineraalaineid ja palju vitamiine. Kui jõudu hakkab nappima, siis tasub ikka hea raua ja magneesiumi sisaldusega punapeet toidusedelisse tuua. Hea peedisalat küüslauguga lihtsa argiprae juurde. Rosolje, mida ei pea alati peolauale ainult tegema, vaid võib ka näiteks pere pühapäevane söögilaud roosakalt rabavaks muuta. Peedid kitsejuustuga on moodsamate aegade hitt, ahjus koos küpsetatuna, kenaks salatiks sätituna koos rohelise salati ja seedermänni seemnetega või kiirelt ja lihtsalt saumikseriga mõnusaks kreemiks suristades ja kiire amps rukkipessa ootamatutele külalistele. Peeti võib kotleti või pikkpoisitaigna sisse lisada. Või lihtsalt marineerida kerge õunaäädika ja krapsakalt pikantsete köömnetega. Suurem ettevõtmine on hea borši keetmine. Keedan tavaliselt borši ikka hea raguukondiga ja kas siis peedile ja muudele maitseviljadele, kas värsket või hapukapsast lisades. Aga igal pool vlogides surfates olen ammu juba täheldanud, et venelannadest kodukokad ei säti borši supil sugugi esikohale peeti, vaid nimetavad, et ikka kapsast sisaldavat suppi nimetati boršiks. Aga lisatakse supisse rikkalikult ka ube ja paprikat, tomatist rääkimata. Ja ühel päeval tunduski kuumast ilmast hoolimata tahtmine üks paras potitäis head rikkalikku borši keeta teistmoodi.
1,4 kg Saaremaa pehmet searibi
vett
500 g keedupeeti
2 porgandit
1 punane magus paprika
4 kartulit
2 sibulat
veerand värsket kapsast
1 purk valgeid ube koos vedelikuga
1 suur tomat
veidi tomatipastat või kodust tomatihoidist
3-4 küüslauku
2 loorberilehte
5-6 vürtsitera
musta ja rohelise pipra terasid
paprika maitseainet
Vahemere ürte
piprasegu
4 nelki
soola, suhkrut, veidi äädikat
peterselli, tilli
Loputa ribiliha külma veega ja tõmba ribid üksteisest lahti ja aseta suurde potti. Kalla peale niipalju külma vett, et kõik ribitükid oleks kaetud. Kuumuta keemiseni, riisu hoolikalt vaht, puhasta köögipaberiga poti äär ja keera kuumus kõige madalamaks. Lisa loorberilehed ja erinevad vürtsid ja maitseained, ka sool. Lase ribidel keeda valmimiseni ja et puljong juba kenasti heledalt sädeleks. Tükelda, haki, riivi samal ajal kõik köögiviljad. Ma enamasti kasutan borši või muu peedisupi tegemisel siiski keedupeeti. Riivi peet eraldi kaussi, sega hulka veidi äädikat või õunaäädikat või veiniäädikat, isegi sidrunimahl on abiks, kui esimesi kapis ei leidu, see aitab peedi kaunist kirgast värvi säilitada. Pane supipotti esimesena kartuli kuubikud, siis lisa sibul ja porgand, paprika, lase veidi valmida neil. Sest need on kõik toored. Uba ja peet seevastu on juba söömisvalmis tooted. Uba kalla koos konservvedelikuga. Peet siis koos lisatud äädikaga. Kõige lõpuks lisa tükeldatud värske kapsas. Varajane kapsas valmib väga kiirelt, kui tahad jätta veidi krõmpuks, seepärast jätagi ta peaaegu viimaseks. Lisa ka tükeldatud tomat ja tomatipasta või kasuta mõnda kodust tomatihoidist. Lõika ribiliha väiksemaks tükkideks. Seal sees on söödav krõmpskont, konte puhastada eelnevalt pole vaja. Kui mõni koht ei sobi, saab söömise käigus konte eemale tõsta. Lisa lõpuks purustatud küüslauk, maitseroheline, maitsesta lõplikult veel soola ja suhkruga. Ja jäta supp pooleks tunniks vähemalt tõmbama. Ma keetsin algul seda suppi 5 l potis, aga kogu supi tavaari näis nii palju, et ribiliha keetmise ajal vahetasin 5 l poti 10 l vastu ja küll oli mugav siis askeldada pliiti ümber. Ja suppi tuli ikka vägev potitäis tõesti. Tõstan kohe suure armastusega tehtud kuuma suppi ka purkidesse, et mehele tööle kaasa anda. Jahutan purgid kiirelt maha ja külmkappi. Ja, kui järgnevatel päevadel soojendan, siis võtan väiksemasse kastrulisse ainult ärasöödava kulpide koguse. Supp läheb soojendamisel ka aina paremaks ja maitsekamaks. Ja meeles tasub pidada seda, et soojendades tuleb kuumutada ainult keemiseni. Söö hea teraleiva ja rohke küüslauguga, soovi korral hapukoorega. Peedis on väärt tervistavat väge.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar