Otsing sellest blogist

1. nov 2021

Sügisene supp marineeritud kapsa, tomatite ja valgete ubadega




Sügis kuldab päikesega oma kauneid triipe pruunikirjutel lehtedel. Viimased suvelilled on sügisele käe ulatanud. Saialille kirgas oranž on külmale veel vastu astunud. Lillalooris krüsanteemid uhkeldavad rubiinpunase kukeharjaga võidu. Kõikidel roosidel on veel õitsvaid kauneid õisi või ka tärkavaid pungi. Sügisaster ja mirt puistab oma pruudivalget ja sügislillat aia rikkalikku pilti. Aga kui tuul hakkab tigedalt naksama ja näiline kraadide soe taandub mõne kraadiseks päevasoojaks, siis aeg taas tulele panna supikatlad. Üks hea kuum supp, rikkalik erinevatest kodumaistest köögiviljadest soojendab keha ja turgutab meelt, on tervislik ja kosutav igatpidi. 

600g Saaremaa sea pehmet ribiliha, vett, 500 g Dimdini Smailie marineeritud kapsast porgandiga, pool koorega sibulat ja 1 porgand puljongisse, 1 suur sibul, 2 porgandit, 1 purk valgeid ube koos vedelikuga, punaseid, kollaseid, rohelisi tomateid, 2 kartulit, paar tšillikauna, 5 küüslaugu küünt, tilli, peterselli, roosat soola, vürtsi- ja pipraterasid, loorberilehte, õunaäädikat, suhkrut, ürte, piprasegu

Pane ribiliha külma veega keema. Kasutada võib ka muidugi mingit muud liha kondiga või kana, kuidas keegi soovib. Mulle see Saaremaa lihatööstuse toode meeldib ja sellest saab hea supi. Kui vaht hakkab pinnale kerkima, riisu vahukulbiga vaht hoolikalt. See võtab veidi aega, keera kuumus madalaks ja eemalda veel viimasedki vahutordid pinnalt ja puhasta köögipaberiga poti vahuga määrdunud ääred. Lisa maitseained ja loorberilehed, poolik koorega sibul ja porgand, mille pärast eemaldad potist. Lase ribil tunnike vaiksel kuumusel valmida. Siis lisa marineeritud kapsas. See Lätis toodetud kapsas on hästi mõnus, marineerimisel on saavutatud niisugune mõnus sinepise või mädarõikase maitsega kapsas. Supisse veidi õunaäädikat lisades tekib leemesse ikkagi hapukapsa sarnane hapukas leem. Haki sibul ja porgand ja lisa hiljem ka potti. Kui kapsas juba pehmeneb, lisa ka kartul, koos vedelikuga valge oa konserv. Haki erivärvilisi tomateid. Mul kasvuhoonest tuli veel nii punaseid kui kollaseid, väikseid ja suuri ja rohelisi tomateid. Rohelisi tomateid marineerisin küüslaugu, tilli, tšilli ja soolaga ka hoidiseks. Niisuguse küüslauguse rohelise tomati salati lisasin ka suppi. Haki tšilli peeneks. Maitse ja maitsesta, lisa veidi suhkrut lõpus. Haki maitseroheline peeneks ja purusta küüslauk, tükelda pehme ribikont väiksemaks, konte pole vaja eemaldada. Kui küüslauk potti lisatud, keera kuumus välja ja lase supil tunnike tõmmata. Söö hea teraleiva, rohke küüslauguga, pane leivale punavaid tomativiile või haki tšillit. Ka sinep ja mädarõigas on asjakohased lisandid, avavad näiteks kinnise nina või turgutavad karedat kurku. Soojendades võta väiksemasse potti ainult ärasöödav kogus ja kuumuta keemiseni, ära keeda. Samuti võib jahtunud supilt teisel päeval searasvakaane eemaldada. Suppi peab saama. Siis püsib hea tervis. 

Kommentaare ei ole: