Otsing sellest blogist

25. jaan 2023

Frikadellisupp


 Talv näitab erinevat nägu. Suurtest lumekuhilates on vahepeal saanud vihmased veeloigud ja sulalumele joonistatud looduse mustjad randid. Aga suur osa talve muidugi veel ees. Saame ikka veel kargust ja lumekristallide kaunist härmatist puudel näha, jalutada lumises metsas, kui talla all krudisev lumelaul osutub kaunimaks. Ja kunagi tuleb kevad ka. 

Kui kapis on hakklihapakk, mida teie kõigepealt sellest teete!? Kas hakklihakastet kartuli ja peedisalatiga või punavat pasta bologneset, keerutate häid kotlette kartulipudru juurde, vormite ahju hoopis pikkpoisi või peale IKEAs käiku katsetate Rootsi lihapalle kastmes järel teha. Frikadelle või lihapalle võib veeretada kastmetesse, panna ahju või libistada heasse suppi. Supi saab ka igal korral erineva valmistada, erinevaid köögivilju lisades. Mul seekord oli kavas noort värsket kapsast lisada, veidi punavat paprikat ja kirsstomateid. Ja frikadellitaignast jätsin tavapärase täitematerjali saialise või suvikõrvitsa või kaerajahu ja ka piimatoote välja. Pallid tulid tihked ja lihavad ja leem maitsev. Ei tee kunagi frikadellisuppi mõne valmis puljongiga, minu meelest tuleb siis mingi teine supp. Meeldib, kui just köögiviljadest ja frikadellidest sünnibki maitsekas leem.

500g seahakkliha
1 muna
1 sibul riivitult
soola, viie pipra segu
vett
3 kartulit
veerand väikest noort värsket kapsast
veerand punast magusat paprikat
1 porgand
1 väike sibul
6 kirsstomatit
1 suur küüslaugu küün
soola
1 loorberileht
1 vürtsitera, 6 musta pipra tera, supi maitseainet
värsket tilli, peterselli
veidi võid



Selle supi puhul võin kartuli kuubikud eelkeedetud kuuma veega keema panna. Raputa kartuli vette ka pisut soola. Valmista frikadelli taigen. Võta hakkliha külmkapist varem kööki sooja, muidu on kätega tehes külm segada. Lisa hakklihale 1 muna, riivi sibul, maitsesta soolaga, keeruta pipraveskist viie pipra segu. Sega kätega korralikult hakklihasegu läbi, jäta ootele. Tükelda nüüd porgand ja sibul, viiluta värske kapsas ja paprika. Lisa kõik potti kartuli juurde. Kui kõik keema tõuseb, hakka lihapalle märgade käte vahel veeretama. Et leem siis parajalt keeks mitte hääbuks, et frikadellid keerutaks end leemes valmis ja tõuseksid pinnale. Maitsesta loorberilehe ja vürtsi ja pipraga. Mul on üks universaalne maitseaine, kus sees pastinaak, porgand, sibul, petersell, küüslauk, kurkum, pipar, seller, porrulauk kuivatatult, sobib hästi just suppe maitsestama. Puistan seda siis ka parajalt. Lisan umbes supilusikatäie võid, annab hea maitse. Lõpuks poolita kirsstomatid, haki maitseroheline peeneks, purusta küüslauk ja lisa kõik potti ja keera kuumus välja, jäta supp vähemalt paarikümneks minutiks maitsestuma. Naudi hea rukkileiva või mõne juustuse kuuma võileivaga, kui isu. 

Kommentaare ei ole: