Otsing sellest blogist

16. veebr 2009

Argitoitude armee


Mida te täna süüa teete? Kas see toiduidee tuleb teil lihtsalt või raskelt? Ma ka praegu nuputan, kas teha kanast midagi, kuna olen selle sulama võtnud. Või keeduvorstiga vorstikastet ja kartuliputru või hoopiski kerget pastat. Pastat on muidugi lihtne teha, kui mitte näpuga Itaalia originaalretsepte taga ajada. Praed hakkliha, sinki, vorsti või kanafileed, veidi sibulat, mingit juurvilja, potiga kõrvale sobilik pastatoode keema. Soovid koorest pastat, lisad ka kohvikoort ja toorjuustu. Maitseb täna tomatine roog, siis tomatipastat või ketšupit. Riivid ohtralt peale juustu ja meelepärane roog ongi üsna kiirelt valmis.


Teinekord aga keedan potitäie kartulit ja teen soolaseentest hapukoore ja sibulaga meeldiva salati, otsin välja heeringa või mõne muu kapis oleva kala. Ja lihtne toit taas laual.


Hakkliha on muidugi tänaväärne toiduaine. Hakklihakaste, kartuli ja peedisalatiga, mmmmm...keele viib alla. Kotletid ja lihapallid, kastmes ja kastmeta. Frikadellisupp, mõnusalt magus, soojendab kõhtu ja valmib ka ruttu.


Lapsepõlvekodus tehti ikka tihti munakastet, soolatud lihakuubikute ja sibulaga. Pole ammu enam teinud. Ei tea küll miks? Siis on üks juurviljane roog, mida pole ka kaua teinud, aga ikka tihti mõtlen , et peaks seda ka tänases päevas tegema. Liha pandi keema, lisati suurte tükkidena kaalikad, porgandid, vahest ka kapsalohud, kõige lõpuks samuti suured kartuli tükid. Kui kõik valmis oli, kurnati keeduleem eraldi kaussi ja see jäigi kastmeks. Liha eraldi kaussi ja juurviljad teise. Järgmisel päeval sai neid mõnusalt pannil praadida. Või millal viimati tegite klimbisuppi? Mõnusalt magusa seakondiga. Ei mäletagi.Hernesupi tegemispäev tuleb juba järgmisel nädalal, seajaladki juba kappi varutud, üks koot on ka peidus. Mulle meeldib selge leemega supp, aga hiljuti sõin ema juures tangudega pudrust hernesuppi. Kui oma supiga maha saan, kirjeldan täpsemalt koos piltidega.


Mida siis teete iga päev õhtusöögiks?Mida tehti teie lapsepõlvekodus?

2 kommentaari:

Kiku ütles ...

Minu vanaema munakaste lihatükkidega ja keedetud kartuliga on hää!

Ja ootan järgmise nädala vanaisa hernesuppi ka...

Mustikas ütles ...

Täna tegingi seda vana head rooga, mida kirjeldasin. Panin lihatüki(sealiha) keema, lisasin ka mõne loomaliha supikondi, terve koortega sibula, maitseained, loorberist kiluvürtsini, sest seal on kõikvõimalikud head maitseained sees. Tükeldasin üsna suured tükid porgandit, mõni kapsalohk ja lõpuks kartulid. Külma kastme tegin ka porru, küüslaugu, hapukoore ja majoneesiga. Peagi paistab, kas KMle maitseb ka:)
Sinepi, adžika ja tšillikastme panin ka lauale valmis!