Otsing sellest blogist

19. veebr 2009

Risoto rikastab


Lumevaip on kirevaid jälgi täis, linnumaja all terade-seemnete vahel linnupere erisuurulised sammutriibud, noka näpsamisjoonistused, suletutid ja puudelt pudenenud kooretohu puru. Kassipere piilumas sirelipõõsas, mängimas orava äranäritud käbirootsudega.

Riisiterad peopeal on ka nagu linnutoit, teraline ja torkiv. Aga roa saab nendest ausa ja valmib ka kiirelt.Piltidel kujutatud risotot on rikastatud pruunistatud kanafilee ribadega. Valad pannile sortsu õli ja pruunistad seal kanafilee, lisad hakitud sibula, riivitud porgandi, küüslaugu, paprika. Kiirelt segades ka kamaluga riisi ja segad kuumutades kõik läbi ja siis vajalik kogus kuuma vett ja kõik korraga. Segad hetkeks läbi ja jätad madala kuumuse peale hauduma. Ei jaga seda seisukohta, et vedelikku peab sorts haaval lisama ja kreemjast risotost ei tea ka tuhkagi. Niimoodi, nagu mina teen, jääb riis sõmer ja on valmis täpselt siis, kui vedelik aurustunud. Vahest lisan ka terve paki külmutatud juurvilja, siis ongi vajalik tal vaikselt koos riisi ja muude lisanditega pannil keeda. Seekord keetsin juurvilja eraldi ja pakkusin lisandiks, samuti toorest kollast paprikat. Mulle endale meeldib kõikjale juurde teha külmi kastmeid, sinna saab salamisi sokutada meie igapäevaseid tervendajaid, küüslauku ja sibulat, lisad värsket või hapukurki, keedumuna või õuna, tomatit, mida parasjagu kodus on. Ja risotot on väga hea niisuguse krõmpsuva ja maitsva kastmega süüa.

Kommentaare ei ole: