Otsing sellest blogist

16. veebr 2010

Hernesuppide hurm


Hea, et ikka vastlapäev on olemas, muidu unustame hernesupi keetmise sootuks. Aga nii vahva on mõelda, kuidas täna podisesid Eestimaa peredes hernesupikatlad ja ahjust võeti võrratuid vastlakukleid. Lustlikumad ja ettevõtlikumad ilmselt lasevad just praegu liugu lumistel nõlvadel ja kosutavad hiljem end rummist rikka teega.

Mina aga võrdlen täna hernesupi kahte erinevat valmistamisviisi. Sai aasta tagasi ju ka ikka hernesupp tulele pandud ja sellest kirjutatudki, "Vahvad vastlad" pealkirja all. Eelmisel aastal keetsin suppi niimoodi: panin keema kaks toorest seajalga, pooliku sibula koos koorega, et puljong niisugune pruunikalt pakitsev tuleks. Passeerisin porgandi, kaalika ja sibula ja lisasin veidi aega leotatud koorimata herned. Kui hernes juba poolpehme oli, lisasin ka kartuli ja kõige lõpuks küüslaugu kibeda ja keerasin pliidikuumuse välja, nagu õpetas Peeter Kard.

Sellel aastal aga keetsin supi suitsukondi ja ühe seajalaga. Seekord passeerisin ainult porgandi ja sibula. Rohelised koorimata herned olid vees vaid tunni ja nendega koos lisasin suppi ka seekord kruubid. Pole just eriti viimasel ajal varjanud oma hullust odrakruubi järele. Lõpuks veel kartul ja küüslauk ka ja supp valmis oligi.

Supid maitsevad hästi mõlemad, aga alati eelistan selgemat puljongit tummisemale. Isegi mõtlesin edasi, et selle tummisema variandi võiks järgmine kord hoopis malmpotis ja suures kuumaks köetud ahjus valmistada. Paneks suitsukondid, seajalad kruupide, porgandi, sibula ja hernega ahju, kartuli jätaks välja. Ja mõnus toitev roog külma talve krooniks taas valmiv.

2 kommentaari:

Kiku ütles ...

Mina olin isegi tubli, tegin mitu kelgusõitu, ostsin Vilma pagariärist vastlakuklit kaasa ja poest soetasin purgihernesupigi. Seegi asi ju.
(Kuigi mulle purgisupid ei meeldi ja mäletan, et hernesupp pole ka eriti meeldinud kunagi. Eks vanusega asi lahtub.)
Tõesti hea niimoodi ükskord aastas seda suppi süüa. Mina oleks ainult just tahtnud, et tummisem oleks olnud, kodusem supp seda ikka on või noh ma oleks võinud potti sel juhul vähem vett lisada. :D

Mustikas ütles ...

Siis kui said pika liu, eks tuleb ka hea aasta, mina ju kelgutama ei läinud ja vastlakukleid vaatasin täna pealinna kondiitrilettides läbi vitriinklaasi. Aga kui see tarmukalt külm talv kestab, soovitas mu massöör just praegu süüa erinevaid toite hernestest, kruupidest:) ja ubadest.Juba homme lähen meie maapoodi põldoa paki järele, et ehk ahjus malmpotis midagi hääd sellest teha. Aga vastlakuklite kohta luiskasin, tegelikult eile imetlesin toidutares paljude ägedate küpsetajate oma tehtud kukleid siinpool ekraani, uskuge või mitte, sain vaatamisest kõhtu isegi midagi!:)