Otsing sellest blogist

27. juuli 2010

Suvikõrvitsa suvine soolo
















Ritsikate saagimine on õhtuvaikuse parim muusika. Hämardub kähku ja puud on hiirvait. Aias aga soleerivad uued õitsejad. Uhke talulill - floks, heleroosa,tumelilla, kolmas sort pole veel lahti läinud. Saialilled sahistavad galantselt kõrgusesse ja lilluba ronib kressi ja humala vahel, näitamaks õrnasid valge-punasekirjuid õisi.Kas ma Jamie kombel hiljem lilluba ka potti julgen panna, on kahtlane. Küll aga läheb nii pannile kui potti igapäev nüüd suvikõrvits. Evelin Ilvesel on tõesti õigus,hämmastavalt kiiresti kasvatavad mõned usinad taimed rikkalikku saaki. Kuid suvikõrvitsa erinevatest maitsetest on raske veel tüdineda ja marineerimist lükkan veidi edasi.





Hommikune hõrk omlett valmib rohkest rohelisest suvikõrvitsast, lisaks juustuvorsti, oma aia veel magusat valget sibulat, veidi tomati punast ja kohustuslikku küüslauku, mis õige suvikõrvitsa maitse esile toob ja mõne arvates ehk vesise olemise ära ajab. Munad mõnusalt paksu hapukoorega kohevaks ja rikkalikult rohelist peale ja kaane alla kerkima. Lõunaks aga lihtne ja kiire roheline supp. Algselt tahtsingi tänase pealkirja roheliseks kirjutada, et "Rohkelt rohelist" või midagi niisugust, sest kuna polnud supi head kamraadi porgandit, sai valmis niisugune tõeliselt roheline frikadellisupp. Suvikõrvitsat riivisin ka frikataignasse usinalt, sibulat,saia, küüslauku, muna, veidi hapukoort ka maitseainetele lisaks. Peotäis värske kartuli kuubikuid panin soolasesse vette keema, lisasin tükeldatud aedoa rohelise, suvikõrvitsa seibid, sibula tükid. Puhastasin herned kaunadest, hakkisin punet,koriandrit,tilli,sibulat,peterselli. Rikkalik roheline! Ja mätsisin parajad lihapallid. Kerge,kiire, hea suvine supp!

Pühapäeval peale kummalist käiku Allikleppa,pilvealune päike, peegelsile meri, jääkülm pealekauba. Võimalus sõbrapiletiga "Aiapeo" etendusele minna, ootamatu tühi kumm autol ja lootuste purunemine.Eesti kirev suvi - elu nagu Itaalias. Tuli hoopis õhtusööki valmistama hakata. Ahjukana teeb alati hea tuju. Krõbe ja kosutav, lisandiks nii kollased kui rohelised suvikõrvitsa rattad. Valmivad puljongis mõnusalt pehmeks, kuid säilitavad oma eripärase maitse. Maiku tõstavad muidugi lisatud sibul ja küüslauk ja maitseroheline. Ja mul on tekkinud mingi riisi põlgus ja risotto tüdimus, teadagi miks(suvepäevade suured laarid), nii sai siis ikkagi värsket kartulit keedetud. Ja nagu märkate, et ühel taldrikul pole kastet serveeritud, ei ole mina aru saanud, miks mu poeg eriti kastet ei taha. Peab vist midagi udupeent edaspidi valmistama.

Ja üks lihtne argine panniroog veel siin reas. Sügavkülmast leidsin ühe veisehakkliha sutsu, praadisin sibulaga pannil läbi, lisasin jälle kabatšokki, küüslauku, aeduba ja herneid. Kõige lõpuks keedetud kartuli viilakad. Maitses enamvähem, hakkliha oli kuidagi tuim, oleks võinud ka ära jätta, siis oleks niisugune panniroog suus sulanud. Teinekord targem!





4 kommentaari:

tuule82 ütles ...

Niisiis, tegin minagi üht ja teist ja kõlbas ka.Aga ikka peaks asjatundja kõrval õppima.Et ei rikuks head kraami ära ja tuleks ikka rõõmuks kõigile.Siit siis mõte, et sina peaksid hakkama tegelema koolitamisega.Sest sul on mida õpetada ja minusugustel mida õppida.On ju hulgaliselt koduperenaisi ja muidu toidutegijaid, kes ainult kokaraamatu abiga hakkama ei saa.Igatahes mitte nii hästi, et pere peale tööpäeva koju tormaks, et mis head-paremat täna antakse.Ja toreb oleks just niiviisi õppida, et teed kellegagi koos ja asja käigus hakkad ise ka tuumale pihta saama.Seda mõtet tasuks ehk mõelda.

Mustikas ütles ...

Novot, käisin täna juuksuris, Raja juures, heietasin ka seal oma suvikõrvitsa juttu, eks tuleb ju meil kõigil neid nii või naa rohkelt peenralt praegu. Ja siis oli mul ka tunne, et mina rääkisin aiast ja tema aia august, kuni ma selle talle paberilipikule üles kirjutasin. Kuigi soovitasin ka blogisse piiluda. Aga eks ongi nii, et igale ühele oma.:)
Peab siis vist väikse kodukokkamise kursuse tegema. Sest eks neid suvikõrvitsaid saab siin ikka igapäev tehtud. Eile paneerisin lihtsalt munas-jahus, pooled sõin tegemise käigus ära, ei jõudnud kuidagi seda kella kõlinat oodata, kui pastat teha võin. Ja fotokas on pildid ja blogimist ootab ehk taas üks täidetud suvikõrvitsaroog, seened,sibul,paprika,küüslauk,tomat,majonees,juust ja veel palju forte juustu...mmmmm, lisandiks basmati riis, hästi küüslaugune külm kaste ja värske salat. Appi! Suvine õndsus!:)

tuule82 ütles ...

Ja kõik muu ka.Tellingi siinkohal lähemal ajal väikese catering.Ise oleksin abitöölisena kohal:))Õlu on juba ankrus ja kaljaplaan ka valmis, aga see toiduasi tahaks ikka asjatundlikumat kätt!Aias ikka üht-teist leidub, mis kangeti lauale kandmist tahab.

Mustikas ütles ...

Õllel pold viga,kalja sõber ma pole, catering sai tehtud ja saun oli samaaus,kui ühislaulmine, millele suht vastu plõksisin, ometi ei kahetsenud, et roostes häälele kodulinnas pisut vürtsi sai antud!:)