Otsing sellest blogist

16. apr 2012

Tuunikalapirukas, tuunikalasalat - tõelised trikitajad



Päike kuldas eile kevadiselt ja kollane liblikas lennutas oma kollaseid tiibu. Kollase suve ebausk. Valged krookused kasvasid silme all sentimeetreid ja kuuseokastest, oksarisust, pruunist lehekoorikust pääsenud muru muutus tund tunnilt üha rohelisemaks. Esimesed naadi kolmlehelised võrsed ja nurmenuku heleroheline lehetups üritamas taas tärgata. Karvane kõrvetav nõges. Vahepealse lumesaju eel oli ju ka kasvamiseks justkui kõik valmis. Ülaste rohelised pesad kikitavad metsa all päid ja sinililled võtavad peagi sinetava hoo. Lumikellukeste valev valge ja siniste sillade sina. Kõmmaste küla kurepaar on kohal ja kohutab oma madalate lendudega nii inimesi kui autosid. Kevad on lõplikult siin.

Kevadpühade eel korjasin vaasi mustika rohelisi vibalikke varsi, mõne nädalaga kasvatavad nad helerohelised lehekesed ja valged õiekellukad, millel õrnroosa kerge pale. Nüüd siin mõned toidupildid, kust kasvamist on hea jälgida. Teemaks aga tuunikala. Mulle on tuunikala küll tuttav ainult läbi konservi, aga asjaliku toorainega on tegemist ka nii. Saab valmistada lihtsa tuunikalakreemi võileivakatteks, lisades toorjuustu, muna ja rohelist sibulat. Kartuliga koos aga toekama salati ja värvilise köögiviljaga rikkalikult juustuse piruka.

Tuunikala-kartulisalat
5-6 keedetud kartulit, 2 keedetud porgandit, 1 tuunikala konserv õlis, peotäis kirsstomateid, 4 keedetud muna, 1 sibul või jupp porrut, rohelist sibulat, majoneesi, hapukoort, soola, piprasegu

Keeda kartulid, porgandid ja munad. Tükelda kartulid ja porgandid väikesteks tükkideks, riivi muna, haki sibul või porru. Kirsstomatid on üsna tomati maitsega praegu ja sobivad tuunikalaga hästi kokku. Lõika tomatid väiksemaks. Sega kokku majoneesi-hapukoorekaste, maitsesta soola ja pipraseguga, lisa maitserohelist, sügavkülmast tilli, peterselli, haki rohkelt rohelist sibulat.

Tuunikalapirukas päikesekuivatatud tomatitega ja paprikaga

500g pärmi-lehttaigent, 1 tuunikalakonserv õlis, veerand punast paprikat, veerand oranži paprikat, pool punast sibulat, veidi päikesekuivatatud tomateid, 1 tomat, 200 g juustu

Sulata taigen pakendil ettenähtud ajaga. Valmista täidise jaoks ette köögiviljad. Haki paprikad ja punane sibul, passeeri kergelt kuumalt pannilt õlis läbi. Kurna tuunikalakonservilt õli, suru vajadusel kahvliga suuremad tuunikalatükid väiksemaks. Haki veidi päikesekuivatatud tomateid. Pirukasse võibki ainult panna päikesekuivatatud tomateid, aga ka lisada toorest tomatit, haki tomat kuubikuteks. Riivi juust. Laota pärmi-lehttaigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Võib teha suure piruka või ka väikseid pirukaid. Jäta taignaääred vabaks, siis kerkivad nad mõnusalt krõbedaks. Pane pirukapõhjale tuunikala, siis köögivilja-sibulasegu, päikesekuivatatud tomatite punakad tükid, toore tomati kuubikud, maitsesta veidi soola, piprasegu, kuivatatud ürtidega, kata riivitud juustuga. Küpseta 220kraadi juures eelkuumendatud ahjus 15 minutit. Pirukas kaob taldrikult nii kähku, et tahtmine on uus kevadine kergelt kalane pirukas taas ahju panna. Tuunikalas sisalduv väärtuslik oomega-3 rasvhapped ja rohkelt vitamiine ja valku peaks tagama rohelise tule, et igapäevaselt mõni argine võileivakate, lihtne salat või nädalavahetuse uhkem pirukas valmistada. Ja päike on ka ehk nüüd rohkem kohal vihma ja tuuliste ilmade kiuste.

Tuunikalapiruka retsept ilmus www.buduaar.ee´s.

Kommentaare ei ole: