Otsing sellest blogist

2. juuni 2012

Rõõmus rabarberiaeg






Pääsukesepaar kudrutab maja kõrval liinil, nagu armsad vastarmunud. Linavästrik vilkalt ja väledalt otsib Rexi nina eest toitu ja on end mugavalt tundma hakanud koera majakese plekist katuseäärel. Koer vaatab suurte siiraste silmadega küsivalt. Värskendav suve alguse vihm pudendas õunapuu valkjad õied rohelisele murule nagu helmed. Maasikad on kaunis valges õite kõrghetkes. Ja roosade rõõmsate vartega rabarber on suursugune roheline aiaehe. 

Rabarberiaeg võimutseb praegu. Lisaks tavapärastele kissellidele, magusatele kookidele, võiks rabarberit kasutada lihamarinaadides, käima võiks panna mõnusa roosahõngulise kange suvenapsu, soolased kodujuustusalatid või värsked salatid grilli kõrvale lausa kutsuvad seda hapukat roosakat vart lisama. Millal siis veel, kui mitte praegu!? Oblikhappe sisaldus rabarberivartes on suve alguse poole alati nõrgem. Lisades salatitele head kitsejuustu või koogile kohupiimakreemi, tasakaalustame organismis oblikhape halba mõju. Ja vaevalt, et rabarber me laual nüüd 7 päeva nädalas on. Aga mõne koogi olen minagi teinud. Üks tuli hästi magus ja teine just hapukas, tõstes esile rabarberi tõelist hapuhõngulist maitset. Põhjad tegin samad, täidis ja kate erines ja võibolla esimese koogi puhul jäi 26cm vorm pisut suureks.

KOOGIPÕHI: 150g võid, 2 munakollast, 1 dl suhkrut, 1,5dl nisujahu, 1 dl kartulijahu, 1 tl küpsetuspulbrit
TÄIDIS 1: 3 rabarberivart,  1 dl suhkrut, tükike ingverit, 2 spl jahu, vett
TÄIDIS 2: 300g rabarberit, 1 apelsin, 1 spl kartulijahu, 1 spl suhkrut
KATE 1: 2 munavalget, 1 dl suhkrut, 1 Otto ricotta kohupiimapasta
KATE 2: 4 munavalget, veidi soola, sidrunimahla, 1 dl suhkrut

Põhja jaoks vahusta toasoe või suhkru ja munakollastega, ühenda kuivained ja lisa taignale, pane 30minutiks külmkappi. Mätsi taigen koogivormi põhjale, tee kahvliga sisse augud ja küpseta eelsoojendatud ahjus umbes 15 minutit 200kraadi juures. Esimese täidise jaoks kuumuta veidi vett, lisa tükeldatud rabarber, riivitud ingver ja suhkur, lase veidi podiseda, lõpuks lisa kiirelt segades paar lusikatäit jahu, jahuta täidist. Teise täidise jaoks haki rabarber, koori apelsin ja tükelda, sega vajaliku koguse kartulijahu ja suhkruga, võib kartulijahu rohkemgi lisada. Katte 1 jaoks vahusta munavalged suhkruga kõvaks vahuks, sega õrnalt hulka kohupiimapasta. Kata küpsenud põhi rabarberitäidisega ja jaga ühtlaselt munavalge-kohupiimakate koogile. Küpseta 200 kraadi peal 15-20 minutit. Teise katte jaoks vahusta munavalged vähese soolaga kõvaks vahuks, siis lisa järk-järgult suhkur, sorts sidrunimahla, pane küpsenud põhjale rabarberi-apelsinisegu ja kõige peale munavalgevaht, küpseta kuumust alandades 180 kraadi juures kuni 20 minutit. Ahjud on muidugi erinevad. Jahuta kooki esmalt avatud uksega ahjus, ikka see vanaemade nipp, siis hiljem tõsta kook välja ja lase lõpuni maha jahtuda. Esimene kook tahtis vägisi enne otsa saada, kui kihid kõik lõplikult tahkunud olid, nii et soovitan siiski päris maha jahutada, kook ära peita ja süüa umbes 4-5 tunni pärast. 

Neid kooke võib ka nimetada Eurovisiooni nädala erikookideks, sest vanasti oli meie peres komme ikka Eurovisiooni õhtuks kook küpsetada. Vahepeal kiires töökarussellis see traditsioon hääbus, aga sellest aastast siis taas au sees. See tiivade kasvamise tunne ja lendutõusmise kerge katse on jätkunud terve nädala, kuigi vahepeal on mind nõutuks teinud mõned kohatud mökerdised, mis minugi silma riivavad ja loodan, et keegi neid minu kraesse ei aja. Aga ma ei lase oma tujul langeda, kuna eile kaitses mu tütar oma diplomitööd ülikoolis hindele "A" ja lõpetab peagi cum laude. Olen uhke Su üle, kallim kullast! Ja juuniga ongi alanud meie laste lõpetamiste ralli ja sünnipäevade kuu. Lähen nüüd vahepeal Pedasele appi ja õhtul hakkan vaaritama salateid ja kooki küpsetama, sest esimene sünnipäev juba homme ja loodan, et mees ka täna Belgiast kodu poole tulema saab. Kaunist juunikuud kõigile!:)

Kommentaare ei ole: