Otsing sellest blogist

28. aug 2012

Kallitel külas







Vilu suvelõpuilm nõuab küll koduse kanasupi valmistamist, mis kosutab väsinud keha ja turgutab alati. Aga pildiarhiivi lehitsedes avastasin, et mul üks kena päikseline suve keskosast pärit  lugu kirjutamata, kui oli veel magus maasikaaeg ja käisin tütrel ja tema noormehel linnas külas. Kirglik kokandushuvi ja gurmee tuurid on ka mu tütart tabanud. Alati valmistab ta midagi üllatuslikku ja head, millele tagantjärgigi mõeldes suur isu peale tuleb. Täisterajahupõhjal tuunikala ja rohke tomati, juustu ja oliividega Vahemerehõnguline pirukas on sobiv täiesti ka Eesti kodusele lauale. Augustikuine küpsete koduste tomatite aeg lausa nõuab selle piruka valmistamist. Miks mitte ka koolialguse päevaks näiteks. Kuum toitev juustune pirukas, kus hea tuunikalaports kord nädalas kala söömise linnukese kirja paneb. Maasika magus aeg on küll möödas, aga hea värske salati saab ka näiteks küpseid ja mahlaseid virsikuid või nektariine tomatikirjule lisades. Täisterajahuga aga küpsetatud pirukapõhi on üllatavalt meeldiv, toekas ja teralisus ei häiri sugugi. 

Tuunikalapiruka põhja jaoks läheb vaja: 3 dl täisterajahu, 1 muna, 2 sl külma vett, 100g võid, soola
Kate: 2 tuunikalakonservi õlis, 2-3 tomatit, 1 sibul, 2 muna, 2dl kohvikoort, musti oliive, 200g riivitud juustu, soola, piprasegu, Vahemere ürte

Valmista piruka põhi, haki või segi jahuga, lisa muna ja vesi, maitsesta soolaga. Mätsi lahtikäiva koogivormi põhi ja ääred taignaga kokku, tee kahvliga taignasse augud, hoia veidi aega külmkapis. Täidise jaoks riivi juust, nõruta tuunikalakonserv, tükelda sibul ja viiluta tomatid. Küpseta pirukapõhja eelkuumendatud ahjus 200kraadi peal umbes 10 minutit. Lisa küpsenud põhjale katte ained, juustu võib ka veidi alla puistada, siis tuunikalatükid, sibul, tomatid, oliivid. Klopi lahti munad, sega kohvikoore ja maitseainetega. Lisa ülejäänud riivitud juust. Küpseta kuni 30minutit 200kr juures, katsu tikuga, serveeri soojalt värvilise värske salatiga. Klaas külma chardonnayd sobib hästi hea kalase juusturikka piruka  ja värske tomatisalati juurde. Pilte tagasi vaadates ja isusid meenutades tuleb päikegi välja.

Kommentaare ei ole: