Otsing sellest blogist

1. mai 2016

Peedipunane supp kanapallidega




Supipostitus pühapäeval pole ehk kõige tabavam, kui päike on õhu kuumaks kütnud, mootorratturid on kevadised tiivad saanud ja grillid on panipaikadest välja toodud. Lihalõhnalist grillitossu tuleb igast teises hoovist. Linnast sõidetakse maale ja näpud tehakse mullaseks. Väntasin puusad lahti ja tõin kirikuaia juures olevalt müügilt koju mõned lilletaimed. Mis need esimesed ikka on, võõrasemad, mis külma ei pelga. Lilli müüb sama küla tädi. Toetame siis kogukonda ka. Taevas on pilvevaba ja päike rõõmustab meelt, aga eks kevadtuulel pea ka silma peal pidama. Ja eks heast, rikkalikust supist on abi nii mitmelgi moel, kõhule pai ja haigused püsivad kaugustes.



Broileri hakklihast saab ka mõnusaid lihapalle veeretada, mis maitsevad nii suurtele kui väikestele. Punav peet sobib hästi kokku ka pehmete, kergelt magusa maitsega kanapallidega rikkalikus köögiviljaleemes. Mulle otseselt magus liha ei meeldi. Aga lihapallid nii kalkuni- kui kana hakklihast jäävad niisugused mahedad ja mõnusad, võib öelda, kerge magusa mekiga. Eks liha on õrn, kuigi lisandid tavapärased, mis soolastes toitudes ikka.

2 kartulit, 1 porgand, 1 sibul, veerand varssellerit, veerand suvikõrvitsat, 500g keedetud peeti, veidi värsket kapsast, õunaäädikat, kookosõli, vett, roosat soola, peterselli, koriandrit, 1 loorberileht, 5 vürtsitera, Cayenne pipart, Vahemere ürte, 2-3 küüslauku
Kanapallitaigen: 400g broileri hakitud kintsuliha, pool sibulat, 2 küüslauku, 1 muna, 2 keedetud kartulit, 2 viilu terasaia, kohvikoort, meresoola, ürte

Koori kartulid ja tükelda, pane umbes liitri veega keema. Valmista lihapallisegu, lisa hakklihale terasaiad, vala neile sorts kohvikoort, muna, hakitud toores sibul, riivi keedetud kartul, lisa purustatud küüslauk, maitseained. Lase veidi saial liguneda selles märjas massis. Tee käed märjaks ja sega kõik ained taignaks kokku. Lisa supile tükeldatud varsseller. Kuumuta pannil veidi kookosõli, passeeri seal sibul koos porgandiga, pane katlasse. Lisa suvikõrvits suppi, maitseained ja loorberileht, mille võib alati katki pudistada. Tee jälle käed märjaks ja vooli mõnusad pallikesed ja pane keevasse leeme. Pane potti ka tükeldatud keedetud peet, lisa sorts õunaäädikat, et punapeet oma punava kena värvi säilitaks.Lisa vajadusel kuuma vett, kui supp liiga paks tundub. Maitsesta ürtide ja pipardega, soovi korral suhkru tsipakesega. Kõige lõpuks lisa peeneks hakitud küüslauk ja värsked ürdid. Lase supil seista pool tunnikest, et maitsed läheks tugevamaks. Mina lisasin värsket peterselli ja koriandri lehte. Mõnus peedine supp, kus pontsakad kanapallid on boonuseks.

Kommentaare ei ole: