Otsing sellest blogist

20. märts 2022

Lõhesupp




 Kevade hõngu on õhus. Linnusädinat on hommikuti kuulda ja lumest vabanenud lillepeenra kõdupruuni all kikitab kevadlillede roheline vaikselt pead. Meil on küll aias veel korralik lumi ja sulamisega läheb veel aega. Kevade alguse puhul tegin head lõhesuppi. Korralikult kalane, rohkelt värvikaid köögivilju, uhkelt rohelist sibulat ja krooniks isegi tomatit. Tee potitäis head kraami valmis ja jäta seisma ning mine õue tunniks kevadet püüdma. Kui üles leiad, on tagasi tulles supi maitsed täiuslikuks tõmmanud.

1,3 kg lõhe supikogu
vett
2  porgandit
2 sibulat
3  kartulit
 jupp porrut
1 tomat
4 küüslaugu küünt
2 loorberilehte
5 vürtsitera
5 musta pipra tera
5 rose pipra tera
5 rohelise pipra tera
 tilli, peterselli, rohelist sibulat
 õli, võid
Vahemere ürte
 piprasegu
 roosat soola

Loputa lõhe supikogu veega üle, lõika vajadusel väiksemaks ja pane külma veega keema. Eemalda vaht ja keera kuumus madalaks. Valmista ette köögiviljad. Kartulid lõika kuubikuteks. Porgandid väikesteks ribadeks, tükelda sibul. Kuumuta pannil veidi õli ja võid ja passeeri porgand koos sibula ja porruratastega kuldseks. Pane kastrulisse kõigepealt kartul, siis lisa pannisegu. Maitsesta soola, loorberilehe ja nimetatud pipardega. Kalale meeldib piprane rikkus. Samuti till ja roheline sibul. Alati sobib kalasuppi suurepäraselt ka tomat. Lõika keskmine tomat kuubikuteks. Lisa juba lõpu poole tomat, porru rohelist osa ja rohelist sibulat, tilli, peterselli ja purustatud küüslaugu küüned. Tõsta kalatükid välja ja puhasta kalaliha luudelt ja pane potti tagasi. Maitse ja maitsesta veel vajadusel ja keera kuumus välja ning mine hinga kevadist ilma, kui taevas on sinine ja hinges pole siiski rahu. Lootust ja rahu kõigile! Kevad jõuab kohale 17.33.

Kommentaare ei ole: