Otsing sellest blogist

25. veebr 2022

Paksud pannkoogid seenesalatiga


 Olgu see postitus siis ukraninlastele toeks ja Ukrainale mõeldes. Süda on raske. Meel on kurb. Ja polegi paljudel isu ega tuju. Aga peame pea püsti hoidma. Mul siin toidublogis mitmeid variante borši suppe. Üks niisugune ehe ukrainapärane ka, kus lisaks peedile rikkalik kooslus, kapsas, oad, paprika ja tomat supi sees. Aga kindlasti tehakse ka Ukraina peredes pannkooke, õhukesi ja pakse. Ja ma leidsin ühe väga väärtusliku keefiritaignaga pannkoogi retsepti, mida teiega nüüd jagan. Ja seenesalati variant, millisena mina tavaliselt teen pidupäevaks või lihtsalt ahjuribi kõrvale. Hapukoorene soolakas seenesalat nagu kuulub kohe naturaalselt tehtud ahjuribi juurde. Kuna elekter on meil kallis, siis olen oluliselt rohkem, kui varem kasutanud meie kodu nn vana leivaahju järelsoojust. Liha ja kana ja ahjukartulid peekoni ja verivorstiga, kruubiroad, kõik valmivad ausalt ja ehedalt. Aga nüüd siis paksude nn Puhhi pannkookide juurde.

Pannkoogitaigen: 300 ml keefiri, 1 tl soodat, 1 spl suhkrut, veidi soola, 1,5 klaasi nisujahu, küpsetamiseks õli

Sega ained kiirelt kokku ja aja pann õliga kuumaks. Pane siis niisugune keskmine lusikatäis taigent algul pannile, et vaadata, palju laiali vajub ja mitu väikest kooki kõrvuti mahub. Kuumuta algul panni kõrgel kuumusel, aga kui kooke tegema hakkad, keera kuumus algul keskmiseks, hiljem pead mängima, vahel madalamaks keerama, siis uuesti kuumust lisama. Kook hakkab särinal küpsema. Keeramiseks oleks hea kasutada kahte labidat, et särtsakalt ja tervelt pannkook ümber keerata. Kui algul on ehk veidi kõhe tunne, et kas ikka küpseb kook kenasti läbi, eks saad korra ka mitu korda keerata, et veenduda. See taigna kogus on ehk napilt kahe inimese kogus. Nii et, kui suur pere sööma koogikesi hakkab, siis tee topelt või lausa kolmekordselt taigent. Sooda reageerib keefiriga koheselt, et ei ole vaja jahu paisuma panna. Ja väga, väga head pisikesed pannkoogid jäävad. Ma esimese hooga sõin pohla-õunamoosi, jõuluse soolakaramellikastme ja jogurtiga. Aga suurem plaan oli eilsel Eesti sünnipäeva peolaual hoopis seenesalatiga süüa. Seenesalatit teen ma vast ka teistmoodi, kui teised, ei mingit õuna, rääkimata suitsulihast, nagu Eesti toidu raamatust lugesin, et kes küll nii teeb. Naturaalse soolaseene juurde kuulub sibul ja muna ja kui ka kartulit lisada, täiendab see seene õiget maitset. Seenesalatit võib ka vabalt marineeritud seenega teha. Seen on ikka seen, marinaadi saab maha loputada. Aga, kui kasutad lausa klassikaliselt soolatud seeni, siis loputa läbi mitme vee. Samas peab seenele see oma maitse ikka külge jääma.

Seenesalat: 1 purk soolvees pilvikuid tilliga, 1 valge sibul, 2 keedetud kartulit, 3 -4 keedetud muna, hapukoort, veidi vajadusel soola, piprasegu, maitserohelist

Loputa seened sõelal mitu korda külma veega ja lõika lõikelaual seened väiksemaks. Haki sibul ja keedetud kartul. Riivi keedetud muna. Sega hapukoore ja maitseainetega kõik ühtlaselt. Soola ära kiirusta lisama, maitse algul, palju seened soola kastmesse annavad. Lisa võimalusel tilli, peterselli. Söö pehmete pannkookidega või niisama liha ja kartuli lisandina. Oleme mõtetes kõik koos Ukrainaga. 

Kommentaare ei ole: