Otsing sellest blogist

2. jaan 2010

Unistusega uusaastaööst


Valged lumetordid puudeokstel,jäälillede hõbedane kirme aknal, hanged pehmed ja valevad põlvini. Uusaastaöö ilutulestiku gammast lummas ehk palju kordi enam see pruudivalge valevus ja tõeline talv, mis hinge sisse puges. Aga enne sai jälle mitmeid päevi köögis askeldatud, et midagi uut ja midagi vana ja veel laenatut või kostiks saadud, nagu pulmitaks vana-aasta õhtu kirglikult uusaasta poisiga.

Valmistasin siis terve rea häid asju jälle, kuigi lauda tuli kolmele katta, aga sööki peab ikka jätkuma ka mitmeteks päevadeks peale raketisadu.

Putaka peopraad

Seentest sametine segasalat

Peediroosatriibuline palitu

Soolakala samba sibulaga

Peremehe piparkoogitort

Karl Marteni küüslaugurullid

Oivalised oliivid

Sealihasült versus metsseasült

Kuldkollane kõrvitsasalat

Sinepikastmes heeringaribad

Praeks tegin sealiha, maitsestasin piprasegu, küüslaugu, porgandi ja sibula ning soolaga. Peale määrisin sinepi-majoneesi kaste ja küpsetasin ahjus mahlaselt krõbedaks. Kõrvale keetsin kartulit, soojendasin hõrka hapukapsast ja kuna šampinjone oli varutud ja algul mõtlesin küll sinihallitusjuustuga neid täita ja ahjus küpsetada, aga tegin hoopis mõnusalt sametise koorese kastme. Traditsioonilisena tuntud "kasukat" ehk siis seekord "palitut" tegin hoopiski suitsuheeringaga, jäi mõnusalt suitsune ja magusalt peediroosatriibuline. Uus salat oli taas jälle minu lemmik:

Seentest sametine segasalat.

Vaja läheb tugev potitäis keedukartuleid, 2 purki konserv-šampinjone,4 keedumuna, 1 sibul,300g suitsusinki, 3 marineeritud kurki, 1 purk punaseid ube ja majoneesi-hapukooresegu.Väga mõnusalt seenene jäi ja toitev uba andis tummisust ja kartul tegi maitse lahedaks.

Kapist sai taas välja otsitud kodune kõrvitsasalat ja omatehtud sült, mida ikka veel jagub ja tema kõrval konkureeris metsa maitsetega metssealihast valmistatud sült, mille tegi meie hotelli kokk ja see oli nagu väike kingitus. Aitäh, maitses hästi! Taas sai ka lauale pandud viilutatud soolalõhet, mida siis lähedalolevast kohalikust kalakuninga kontorist ostame kohe suurtes pakendites. Samuti oli sealt pärit sinepikastmes heeringaribad. Sooja kartuli juurde vesise südame peale paras sinepist hõrk amps. Ei puudunud ka laualt vahemerehõngulised oliivid ja seekordne hitt, piparkoogitort. Mille seekord valmistas hoopiski mu mees!:) Minu õpetuste järgi küll ja polnud seda üldse raske teha. Põhjaks purustas piparkooke, segas sulavõiga. Kreemiks vahustas suure paki vahukoort, segas õrnalt selle farmi toorjuustuga, sulatas vesivannil kaks pähklitega piimašokolaadi ja segas õrnalt kõik kokku. Põhimõtteliselt samasugune tort, nagu jõuludekski tegime, aga nüüd pisut pikantselt piparkoogine. Täna alles jõudsime tordi maitsemiseni. Maitses hästi küll.:) Ja nii need pühad lähevad.

Head uut aastat siis kõigile toredatele blogijatele ja kirglikele köögi gurmaanidele ja ka lihtsatele toimekatele perenaistele ja tarmukatele kibekäppadele küpsetajatele.

2 kommentaari:

Mustikas ütles ...

Unustasin täiesti ära poja valmistatud singirullid. See on tema hitt ja lemmikroog. Ja väga head tulid ka seekord!:)

Merike ütles ...

Oleks tahtnud olla ka seal ja maitsta neid roogi .Head alanud aastat sullegi