Otsing sellest blogist

2. aug 2012

Beseetordi butterflyd







Liblikad just kõhtu sellest suussulavast beseetordist tulevad. Õhkõrn suhkrukristallidega beseepõhi, hea maasikane kreem ja koduaia viimased maasikad hapukate nektariinidega. Päikese võlub pilve tagant välja. Paitab head enesetunnet. Silmale iluks ja meelele heaks.
Kooki teen mina ikka Lepatriinuköögis tähtpäevadeks. Me lihtsalt pole nii suured magusasõbrad. Ja kui suvel marjapõõsad täituvad, siis piisab jäätisest värskete marjadega ka õhtutunnil magusaisu leevenduseks. Mul puudub ka katsetamiskiiks, rohkem ikka võetud kohustusest. Aga see kaunis tort kadus küll uhkelt tordialuselt nagu Viplala oleks minema ta tinistanud. Nii hea, kerge ja magususe kõrgmäär ei häirinud sugugi. Just niisugune peab olema üks hea magus kook. Beseetordid olid nõukaajal üsna levinud, nii ei tea ma Pavlova koogist suurt midagi, pean neid rohkem moodsa aja tähenärimisteks. Ja beseed tehakse ikka ühtemoodi, küpsetatakse, kuivatatakse kaua madalal temperatuuril ahjus, vahustamisel kasutatakse peensuhkrule lisaks mingit haput ja sobivad kõikvõimalikud suvised marjad, nüüd tasuks juba proovida vaarikate ja mustsõstardega või punaste sõstarde ja mustikatega või turult hangitud mahlaste virsikute, murelite ja nektariinidega. Kohupiim kreemis teeb vahukoore mahedamaks. Muidugi võib tordile veel lisaks šokolaadi riivida, aga mul see täitsa ununes, kuigi olin end šokolaadiga varustanud.

4 munavalget, veidi soola, 2 dl peensuhkrut, 2 spl vett, 1 spl kartulijahu, 1 spl valge veini äädikat või sidrunimahla
Kate: 1 suur pakk vahukoort, 1 maasikamaitseline kohupiimatoru, suhkrut meele järgi, 2 nektariini, maasikaid

Kuumuta ahi 130 kraadini. Vahusta toasoojad munavalged lusikaotsatäie soolaga, lisa järk-järgult suhkrut. Meeles peaks pidama, et munavalgeid vahustatakse alati toasoojana ja vahukoort jääkapikülmana. Vahusta munavalgevaht tihkeks vahuks, lisa kartulijahu, vesi ja hapu vedelik, vahusta veel, et vaht püsiks vahustamisnõud teistpidi keerates endiselt nõus. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, joonista vajaliku suurusega ümmargune ketas, arvestades ka seda, et taigen küpsedes veidi laiali vajub. Pane munavalgevaht küpsetuspaberile, kui saad, vormi ääri kõrgemaks, mina näiteks ei saanud, vajus alla, aga sellest ei olnud midagi. Küpseta kuni tund ja ära vahepeal ahjuust ava. Siis ava uks pooleldi ja jäta kaheks tunniks beseepõhi ahju kuivama, jahtuma.
Kreemiks vahusta külm vahukoor vajaliku suhkrukogusega tugevaks vahuks ja sega õrnalt kohupiimaga. Kata kook vahetult enne serveerimist, kaunista meelepäraste marjadega. Naudi hea külma Fresita vahuveiniga, käsitsi korjatud maasikatest valmistatud kerge volüümiga vahuvein sobib ka ilma erilise põhjuseta nii võrratu koogi kõrvale. Siia ei saa juurde kirjutada, et jätkub neljale, kuuele või hoidku selle eest veel rohkematele inimestele. Meie sõime pojaga kahekesi selle imehea koogi kiirelt ära. Peab vist kätte võtma uute suvemarjadega kordusküpsetuse. 

Retsept ilmus www.buduaar.ee´s

Kommentaare ei ole: