Otsing sellest blogist

7. aug 2012

Mereannisalatid meeleheaks











Vihmane suvi tekitab päeviti ebamugavustunde. Kas oled märja ilma tõttu tuppa naelutatud või pidevalt vesine ümbrus ei lase lahkelt suvist vabadust nautida. Kõrged taluaedade lilled on ilmast räsitult pikali asendis ja marjadel pärlendab pidev vihmapiisahelk. Kuidas siis oma head enesetunnet tõsta!? Eks ikka hea gurmeetoiduga. Varemalt oli mul niisugune traditsioon, et kui käisin linna pool oma toidukappe täiendamas, ostsin meeleheaks alati karbikese rosoljet ja grillitud kana näiteks. Päev läbi shoppamist, pikk tüütu bussisõit ja kui koju jõuad ja asju lahti hakkad pakkima, hea kohe valmistoit võtta. Nüüd on aeg edasi läinud ja eks ma rosoljet ja grillkana armastan endiselt, aga nüüd ma ostan hoopiski võimalusel krevette või muid mereande. Hiljuti leidsin veel Balti jaama turult ühe koha, kus krevetikarbike üsna soodne poehindadega võrreldes on. Poes jälgin ka ikka pigem alati soodushindu ja ostan selle järgi.
Aga koju jõudes on lihtne paar muna keema panna, kuni toidukaupa kappidesse paigutad. Ja lihtsamast lihtsam on värskendav meelepärane salat suuremale taldrikule kokku laduda. Krevettidega sobib alati hästi värske kurk, keedetud kartul, nimetatud keedumuna, aga ka kodujuust, värsked või konservherned, kirsstomat ja rikkalik roheline salat, alates rukolast lõpetades tavalise mõrkja maitselise lehtsalatiga. Mereandidest salati juurde tasub ka midagi hapukat sobitada, kollased sidruniviilud või punavad punased sõstrad või hoopiski magushapud maasikad. Sidrunimahlaga võib krevetid või rannakarbid ka üle piserdada. Rohkelt sobituvad kõikvõimalikud sibulad, punane mahedam sibul, roheline porrulauk, roheline sibul, murulauk.  Salatit täiendab ka hästi röstitud täisterasai. 
Kastmeks eelistan mina pea alati majoneesikastet, rohkelt tilli, peterselli, veidi sinepit, maitserohelisega toorjuustu või vedeldamiseks keefiri, hapukoort ka muidugi, mis lahjendab majoneesi ainuomast maitset. Kastme segan kokku eraldi väiksemasse kausikesse, kust on hea salati söömise ajal teda järg-järgult taldikule poetada. 
Valisin siia hulga pilte, milliseid salateid kevadest kesksuveni seni teinud olen. Kõrvale sobib hästi külm valge vein, chardonnay värskus näiteks või lilleline sauvignon blanc. Niisugust suurele taldrikule vaba käega laotud salatit saab nautida romantilises võtmes ka kahekesi, asetage vaid üks kahvel taldrikule ühtpidi ja teine teistpidi. Sest portsjon ongi sobilik kahele.

200g krevette või rannakarpe või mereannikokteili, 2 keedetud muna, 2 keedetud kartulit, veerand värsket kurki, peotäis kirsstomateid, veidi rohelisi värskeid herneid, väheke redise roosasid rattaid, maasikaid, sidruniviile, punase sõstra kobaraid, paar viilu täisterasaia röstitult ja kuubikuteks lõigatult,100g kodujuustu, veerand punast sibulat või porrut, rohkelt erinevaid rohelisi salateid, rukolat, lehtsalatit, Jaapani salatit, peterselli, tilli
Kastmeks majoneesi, hapukoort, magusamat sinepit, keefiri, maitserohelisega toorjuustu, soola, piprasegu, ürte, peterselli, tilli

Laota taldrikule roheline valitud salat rebides kätega seda veidi väiksemaks. Lõika keedukartul seibideks, värske kurk ratasteks. Lõika muna sektoriteks või riivi. Rösti sai ja lõika kuubikuteks. Sibul ratasteks ja kirsstomat väiksemaks. Keskele aseta olemasolev meelepärane mereand. Sega kokku paras ports head majoneesikastet. Ära unusta enne veini külma panemast. Tänase, endale tähtsa päeva puhul, paneksin peale kulunud äärtega plaadi, kus 4Non Blondes What`s Up´i esitab, meenutamaks täna just, et kõik algas 19 a tagasi vihmasel augustikuupäeval, kui ritsikad saagisid ja sõstrateema oli ka päevakorral heade sõprade juures talus.

Kommentaare ei ole: