Otsing sellest blogist

28. jaan 2022

Kollaste hernestega supp kaalikaga



 Vastlapäev pole enam kaugel. Ja talvine ilma nägu vaheldub tuule ja tuisu meelevallas. Kuum rikkalik supp kulub peale igat lumist jalutuskäiku ära. Soojendab seest, kosutab keha ja vitamiinid virgutavad vaimu. Olen ikka hull supikeetmise fänn ja mul meeldib igasuguseid variante katsetada. Hernesupp ei saa näiteks kindlasti olla ainult suitsukontidest keedetud leemes ja sodiks keedetud paksu pudruna. Variante on sadu. Blogis kirjas ka juba mitmeid erinevaid variante. Ja, kui mul enamasti meeldib keeta hernesuppi roheliste koorimata hernestega, aga seekord poes lihtsalt polnud peale kollaste kooritud herneste muud hernevalikut. Ja tänases supis sain kaalika ka pildile. Kaalikas kuulub minu lapsepõlve hernesuppide sisse ja eks üldse häbematult vähe kasutame kaalikat toidus.

700g Saaremaa pehmet sea ribiliha, 250g kollast kooritud hernest, vett, 200g kruupi, 1 sibul, 2 porgandit, 2 suurt kartulit, pool kaalikat, õli, 5 küüslauku, soola, 5 musta pipra tera, Vahemere ürte, majoraani, maitserohelist, rohelist sibulat, paar loorberilehte

Pane ribiliha külma veega keema ja riisu hoolikalt pinnale kerkinud vaht. Puhasta poti vahuserv köögipaberiga, lisa sool ja piprad ja loorberilehed ja lase pool tundi ribikontidel vaikselt keeda. Supi keetmise alguses pane hernes ja kruup vette ligunema. Ei pea tegema seda küll eelmine õhtu, samuti ei nõua kollane hernes rohkem kui 1 tund, muidu ta keebki täiesti kollaseks pudruks. Valmista ette köögiviljad, lõika kartul kuubikuteks, porgandirattad piklikeks ribadeks, kaalikas väikesteks tükkideks. Haki sibul ja purusta küüslauk. Pese paar korda herned, kruubid veel läbi, loputa, kurna vesi ja pane kogu tilluke kraam potti. Lase umbes 15 minutit keeda. Kuumuta pannil õli ja keeruta sibul koos porgandi ja kaalika tükkidega kuldselt kollaseks. Lisa suppi kartuli kuubikud ja pannil olev kollane küllus. Maitsesta piprasegu, ürtide ja majoraaniga. Lisa sügavkülmast peterselli, tilli või haki värsket, tükelda pool rohelisest sibulast. Osa jäta lõpus lisamiseks koos küüslauguga. Võta sea ribitükid välja, tükelda konti välja võtmata. Ja pane potti tagasi. Nüüd timmi maitseid veel meelepäraste maitsetega ja krooni supp küüslaugu ja rohelise sibulaga ja keera kuumus välja ja lase pool tunnikest maitsetel tugevneda. Naudi hea teraleiva ja küüslauguga ning rohelise sibulaga. Nautigem talve ja hoidkem tervist! 

Kommentaare ei ole: