Otsing sellest blogist

23. apr 2022

Keeduribi tomatiga leemes kartuli ja seenesalatiga



 Kevad on kohal ja tuul tormab tuliselt ja veidi pööraselt ringi. Lennutades kuivanud lehti ja kolistades kukkuvate männikäbidega katusel. Sillade sinine laiutab aias ja metsa all. See esimene imeilus sinine laik on alati nii teretulnud. Missiis, et nagu kollaselt kiiskavad ja valgelt valendavad krookused ja imeroosa hästilõhnav hüatsint on kuidagi nagu rohkem täieõiguslikud esimesed kevadekuulutajad lillepeenardes. Sinilill jääb viisakalt haava- ja leparivi alla. Tema ise aeda ei tungi. Roheline varakevadine rikkus naat, nõges ja võilill on ka kohal, korja salatisse või pista supi sisse ja tervis turgutatud. Eks eestlaste grillimisvõistlused aia koristusel on ka alanud. Mulle nii meeldiks, kui see aeg algaks alles jaanipäeval, mitte palju aega enne.

Keedetud niisugust head ja mahlast, üsna lihavat ribiliha olen potis teinud sageli. Selle söögi tegemise isu sünnib käigu pealt, kui mõni searaguu kondi kotike üsna korralikult lihav tundub. Sinna juurde meeldib mul sageli seenesalatit teha. Heas rikkalikus leemes keedetud pehme ribiliha, kuum kodumaine kartul ja soolakas hästi naturaalne seenesalat. Kodune mõnus liit. Viimastel aastatel meeldib mul suppidesse, üldse kuuma toitu, lisada lõpuhetkedel tomatit. See on tomati tõeline nägu. Magus ja maitsekas. Kuumutamine toobki tomati õiged head omadused välja. Ja on oluliselt tervislikum, kui ainult punav viil juustuleival. Seenesalat sai  ka seekord rikkalikum kui muidu. Ja mõnus oli veel selle hea toidu lisandina kasutada omatehtud marineeritud kirsstomateid. Ikka veel kõike sahvririiulitel jätkub. 


Keeduribi tomatiga leemes:
1,5 kg Atria lihatööstuse searaguud
vett
1 suur porgand
2 sibulat
4 keskmist tomatit
2 loorberilehte
5 vürtsitera
10 musta pipra tera
roosat soola
5 küüslaugu küünt
tilli, peterselli, koriandrit
rohelist sibulat


Pane searaguu külma veega keema, nii et vaevu vesi katab liharibi tükke. Aja keema, riisu hoolikalt vaht, lisa maitseained kohe ja alanda kuumust. Pane leende 2 pikuti pooleks lõigatud  koorega sibulat ja juppideks lõigatud porgand. Las puljong väreleb vaevumärgatavalt. Kui liha hakkab valmima, maitsesta veel meelepäraselt, siia võib kõike lisada, pirpasegu, punast paprikat, kurkumi. Lõpuks lõika tomatid ka neljaks ja purusta korralikult küüslauk, kummuta lõikelaualt potti. Lisa veel maitserohelist ja keera kuumus välja. Lase maitsetel tõmmata. Pane kartul keema ja tee seenesalat.

Seenesalat:
1 purk kerges soolvees kitsemampleid
4 keedetud kartulit
4 keedetud muna
1 õun
1 sibul
hapukoort
majoneesi
soola
piprasegu
maitserohelist
rohelist sibulat

Keeda salati jaoks kartulid või kasuta külma allesjäänud kartulit, keeda munad. Loputa seened vajadusel. Haki ja riivi kõik ained kaussi, maitsesta kastmeained soola ja pipraseguga ja lisa maitserohelist ja rohelist sibulat. Sega kõik kokku.
Serveeri keeduribi keedetud kartuliga, tõsta leemest tomateid, porgandit kartulitele ja koorest seenesalatit. Leem tõsta eraldi tassi, raputa peale ohtralt rohelist sibulat. Järelejäänud puljongist saab teisel päeval maitsva supi keeta. 


Kommentaare ei ole: