Otsing sellest blogist

30. mai 2022

Argitoitudega askeldades


 Mailõpu hõng on kohal vaatamata kevade tukkuma jäämisele. Õunapuuõieroosa ja äraunustamind lille õrnsinine, võilille päikesekollane kuld ja tulpide värvikas õiteväli. Kasvuhoonest saab juba hommikusele omletile rohelist värskust, rukolat, rohelist sibulat, tilli ja lehtsalatit. Peenrakastides kikitavad pead juba rõõmsalt tärganud taimeread. Suuremad tööd kasvuhoones on veel ees. Suvikõrvitsad ootavad uut suurt peenrakasti. Ja sirelid ning piibelehed õide puhkemist. Kevade kauneim aeg on igati käes. 

Köögiaskeldused lähevad lihtsamaks ja rohelisemaks ehk ja kolivad ka õuerohelusse, kus uuel grillil saab erinevaid isemarineerituid lihasid ja köögivilja grillida. Tark oleks ehk ka korralik õueahi muretseda ja malmpajad tulekoldele, et hoopiski väljas keeta ja hautada. Mõttekoht. Aga ma ei talu hästi hirmkuuma ja teinekord suvel just toajaheduses on oluliselt lihtsam midagi perele valmistada. Panin täna siia kokku mõned lihtsad hiljuti valmistatud argiroad. Ammu unustatud vana võiks olla alapealkiri.

Oasupp 

1 kg seapraadi
vett
puljongisse 1 sibul, 1 porgand, paar küüslauku
2 purki valgeid ube koos vedelikuga
2 kartulit
õli
1 suur sibul
1 porgand
4 kirsstomatit
5 küüslaugu küünt
2 loorberilehte
soola, paar vürtsitera, mõned pipraterad
piprasegu, Vahemere ürte
maitserohelist

Pane seapraad külma veega keema ja riisu keema tõustes hoolikalt vaht. Keera kuumus madalaks, lisa puljongisse ka poolitatud sibul ja porgand, mõni küüslauk, loorberilehed ja maitseained. Lase lihal valmida. Samal ajal valmista ette köögiviljad. Liha valminedes lisa algul supikatlasse kartuli kuubikud. Siis kuumuta pannil veidi õli ja keeruta kiirelt ja kergelt sibul ja porgand läbikumavaks ja lisa ka supileende. Oad lisa koos vedelikuga. Tomatid ja purustatud küüslauk koos maitserohelisega jäta kõige viimaseks. Nii kui need lisatud, keera kohe kuumus välja. Maitse ja maitsesta. Seapraad tõsta suure praekahvliga eraldi suurele taldrikule. Lõika sealt viile leivale või haki mõni viil eraldi kuubikuteks tõstes supi peale, nagu vanasti sööklates.  Potti liha ära lisa. Seekord kasuta seapraadi mõnel teisel päeval hea leivakattena. Pane kiirelt pastarooga või tee kartulisalatit tailihaga.


Kapsahautis hakkliha ja tomatiga koos keedetud kartuliga

1 väike varajane kapsapea
vett
300g hakkliha
1 porgand
1 sibul
õli
paar ploomtomatit
soola, piprasegu
2 küüslauguküünt
0,5 kg kartuleid

Pane kooritud kartulid keema eraldi. Kapsahautise jaoks pane potti veidi vett ja lisa sinna tükeldatud kapsas, lisa soola, tilli ja lase vaikselt haududa kaane all. Pannil kuumuta veidi õli, prae hakkliha kergelt läbi, lisa riivitud porgand, hakitud sibul, lõpuks hakitud tomatid ja purustatud küüslauk. Maitsesta soola ja pipraseguga. Keeruta kõike kiirelt ja mitte kaua. Lisa pannisegu kapsa juurde. Sega kapsaga läbi, vajadusel maitsesta, lõpuks lisa veel maitserohelist. Nii kaua, kui kartul keeb valmib ka kapsahautis. Serveeri hapukoorega soovi korral või tõsta särtsu mõne marineeritud tšillikaunaga. 



Kodused kotletid kartulipudru ja marineeritud peediga

1 kg kartuleid
200 ml kuuma piima
75 g võid
2 küüslaugu küünt
soola, Vahemere ürte
maitserohelist

500 - 800 g hakkliha
1 muna
1 sibul
100 g täistera kaerahelbeid
kohvikoort
soola, piprasegu, Vahemere ürte
3-4 küüslaugu küünt
kotlettide praadimiseks õli

500 g keedetud peeti
suhkrut, soola
köömneid
veidi õunaäädikat

Valmista kõigepealt kotletitaigen. Pane täistera kaerahelbed kohvikoore või piimaga likku, võid ehmatada ka sortsu kuuma veega. Lase umbes 20 min kaerahelvestel paisuda. Hakkliha võta alati veidi varem toasooja, et ei oleks käele nii külm segada. Pane hakkliha suuremasse kaussi, riivi sinna peale otse sibul, purusta küüslauk, lisa muna, maitseained ja  koores paisunud kaerahelbed. Sega käega taigen läbi, loobi veidi kausi küljest lahti, jäta maitsestuma. Kartulipudru jaoks pane kartulid keema. Pane veidi soola. Kui kartul pehme, vala ära kuum vesi ja pane samasse potti kartulite peale piima või kohvikoort või kui tahad veel peenutseda, lausa vahukoort. Kuumuta kiirelt hoides silma peal, see on vaid mõni hetk. Kartuliputru ei tehta kunagi külma piimaga ega suristata mingi elektrilise mikseriga. Lisa kartulite ja piima peale võitükid, purustatud küüslauk, maitseained, soola, ürte ja tambi pudrunuiaga kõik läbi kohevaks pudruks, nagu tegi sinu vanaema. Maitse ja maitsesta veel. Peedisalati jaoks lõika keedetud peet tükkideks, lisa veidi suhkrut ja tsipa soola, kõõmnekuhil, sorts õunaäädikat. Sega kõik läbi, jäta maitsestuma. Ja kuumuta pannil õli ning tee käed märjaks ja hakka kotlette kokku mätsima ning praadima. Hea, meditatiivne tegevus. Valmis kotlettide jaoks võid valmis panna pliidile kaanega väiksema poti, et nad siis soojas seisaksid. Siin antud hakkliha mitmene kogus tähendab seda, et niisuguse hakkliha üldkoguse pealt arvestan mina lisandeid. Kui siis hakkliha juba rohkem, siis läheb mune ja muud siduvat ja maitsekraami ka juba topelt.  Serveeri hea eestimaise sinepi ja mädarõikaga. 
Värske salat soolalõhe ja munaga kartuli-redisepadjal nurmenukkudega

Värsket rohelist lehtsalatit, rukolat, nurmenuku lehti, õisi
2 keedetud kartulit
soolalõhet
2 keedetud muna
veidi rediseid
natuke oliive

Ja boonuseks üks värske salat. Väga lihtne, saab kasutada külmikusolevaid toiduaineid. Kui on alles külma kartulit, veidi soolalõhet, selle asemel võib ka kasutada tuunikala või mõnda kuumsuitsu kala või hoopiski taist kalkuni sinki. Fantaasial lase avaralt lennata. Tõin kasvuhoonest esimesi rediseid ja lõikasin kääridega salatilehti, rukolat, korjasin aiast nurmenukke. Kapis ootas ka lahtine rohelise oliivi purk. Pane salat vaba käega kaunile taldrikule. See tõstab alati meeleolu. Kõige alla keedetud kartuli seibid. Salatilehed aseta kenasti äärtesse. Lõika soolalõhe viilud, keedetud muna sektorid, puista redise roosat ja oliivi rohelist. Puista üle rukola väikeste lehtede ja nurmenuku kaunite kollaste õitega. Isegi varahommikul koos aplesini mahlaga maitseb toniseerivalt. Elus on värve.

Kommentaare ei ole: