Otsing sellest blogist

3. juuni 2022

Lihtne hautatud kana köögiviljariisiga


 Seda rooga teen sageli, kui on vaja rekkajuhist mehele tööreisile toitu kaasa panna. Et potti läheb terve tükeldatud kana ja pannile mitu pakki riisi koos hea köögiviljaga. Aga seda rooga võib ka teha tervet kana kolmeks jagades, et saaks kolm erinevat toidukorda. Ma ei ole eriline riisifänn, samuti ei osta väga kalleid erinevaid riise. Aga Tartu Milli pikateraline riis on üsna meeldivaks kujunenud. Valmimise aeg vaid 15 minutit ja jääb kena valge ja sõmer riis ka köögivilju lisades. See toit tahab alati rikastamist karriga. Maitsev ja maitsekas.

1 terve kana
vett
õli
1 suur porgand
1 suur sibul
4 küüslaugu küünt
soola, Vahemere ürte, piprasegu
2 pakki pikateralist riisi
õli
pool suvikõrvitsat
1 porgand
1 sibul
4 küüslauguküünt
5-6 kulbitäit kanapuljongit
soola, karrit, piprasegu, Vahemere ürte

Tükelda kana. Aja pannil õli kuumaks. Suurde potti pane keevat vett. Pruunista kuumas õlis järk järgult terve kana, maitsesta kanatükke soola, pipraseguga, tõsta pruunistatud kanatükid potti. Keera kuumus väiksemaks. Lõpuks keeruta kana järel pannilt läbi ka tükeldatud porgand ja sibul, lisa kana juurde potti. Küüslaugu võib lisada kanale ka hiljem, aga võid ka lisada porgandi-sibula segule lõpus, et saaks kerget õli kuuma keerutust. Lase kanal vaikselt haududa. Lõpus viimistle maitseid.  Riisiroa jaoks tükelda suvikõrvits ja porgand, haki sibul, purusta noaseljaga küüslauk. Valmista riisiroog siis, kui kana on peaaegu valmis ja söömiseni on aega umbes paarkümmend minutit. Kuumuta õli, lisa sinna ettevalmistatud köögivili, keeruta õlis, lisa karrit, piprasegu, kuivad riisiterad. Karri maitseaine vajab pannil kuuma keerutust, siis ta vallandab oma õige maitsepahvaku. Karri koosneb teadupärast koriandrist, sarvristikust, vürtsköömnest ja mustast piprast ja selle kena kollase värvi annab karrile kurkum. Väärt kraam.  Keera kuumust väiksemaks ja hakka kanahautise potist kulbiga lisama puljongit. Mina panen tavaliselt silma järgi, 5-6 kulbitäit. Kaan peale riisiroale ja taimer 15 minutiks käima. Vajadusel lõpus võib puljongit veel lisada. Läbi segades on näha, kas kogu lisatud puljong on imbunud ja kas riis on ilus ja sõmer. Muidugi võib riisile lisada ka teisi köögivilju, paprikat, tomatit, varssellerit, porrut, seda, mis meeldib ja kapis just olemas on.  Serveeri köögiviljariisi hautatud kanaga, mõne värske salatiga, isetehtud hoidisega või võib ka külma kastme teha hapukoore, majoneesi, kurgi, sibula, maitserohelise ja küüslauguga. Mul oli seekord lausa seenesalat, mis sobis üllatavalt hästi. Kodused naturaalselt soolvees pilvikud, millele oli lisatud üks sibul, paar keedetud muna, hapukoort ja maitserohelist. Arvasin siiani, et seenesalat käib kuuma kartuliga paaris. Aga vot, mis tuli välja. Toit, mis meeldib, võib tegelikult väga lihtne olla. Sööme kena õhtusöögi ja ülejäänud toidu panen mehele karpi tööreisile kaasa. Siin kehtib ka lihtne reegel, et kuumalt karpi, siis jahutad maha kiirelt ja hiljem tõstad külmkappi. Elu on ilus! 


Kommentaare ei ole: