Otsing sellest blogist

11. mai 2022

Lihtne lihapallisupp emadepäeva rikkuse järel

Lihtsast toorainest supp valmib kiirelt ja maitseb suurepäraselt. Praeguse üleüldise boršimaffia asemel lihtsat lihapallisuppi valmistada on lausa rõõm. Aga nii nagu iga minu supi tegemine lõpeb purustatud küüslaugu lisamisega, seejärel kuumuse välja keeramisega, et küüslauk saaks õigesti oma värvikat maitset jagama hakata. Nii kuulub tegelikult iga hea supi maitsebuketti küüslauk ja pole siin imestada midagi või jalgratast leiutada ega pole vaja kindlasti kohe mitte küüslauku praadima hakata.

Lihapallitaigen:
600 g Sea delikatess hakkliha
1 muna
1 sibul
paar küüslauguküünt
2 tl kaera täisterajahu
1 spl majoneesi
soola, ürte, pipart

Supi jaoks:
vett
3 kartulit
õli
1 suur sibul
1 suur porgand
5 kirsstomatit
3 küüslaugu küünt
1 väike loorberileht
Vahemere ürte
majoraani
piprasegu
1 spl võid

Võta hakkliha külmikust tuppa veidi varem soojenema. Siis pole hakkliha käele segamiseks nii külm ja tahke. Riivi otse hakkliha peale kaussi sibul, lisa lahtilöödud muna, kaerajahu, majonees, soola, ürte ja purustatud küüslauk. Sega käega mudides kogu mass taignaks, loobi natuke lihapallitaigna massi kausist lahti ja silu ühtlaseks palliks. Jäta seisma, maitsestuma. Pane potis vesi keema, lisa sinna veidi soola ja kartuli kuubikud. Aja pannil veidi õli kuumaks, lisa hakitud sibul ja tükeldatud porgand, passeeri kergelt läbikumavaks ja lisa supileende kartuli juurde. Nüüd hakka märjaks tehtud käte vahel lihapalle veeretama ja libista need järjest kõik potti. Lase keskmisel kuumusel keeda, et kõik lihapallid muudavad värvi. Maitsesta kergelt loorberi, soola, ürtide ja pirpaseguga. Vajadusel riisu veidi lihapallidest tekkinud kerget vahtu. Keera kuumus madalaks, lisa peeneks hakitud maitseroheline, hakitud kirsstomatid ja purustatud küüslauk. Liiguta korra lusikaga pealispinda, lisa supilusikatäis võid ja keera kuumus välja ja lase supil veidi aega seista. Hea ja lihtne kodune supp arginädalasse peale rikkalikku ja armast emadepäeva.

Emadepäevaks tegin lihtsat ja kodust brunchi. Päikseline tuunikalasalat, milles kevadist rohelist värskust ja puuviljalist magusust kala kõrval.


 

Päikseline tuunikalasalat:
1 karp spinatit
1 karp tuunikala
2 keedetud muna
pool värsket kurki
3-4 kirsstomatit
1 apelsin
veidi musti oliive
peterselli, tilli

Laota spinati roheline suurele vaagnale, taldrikule, sinna peale hakka laduma värske kurgi rattaid, kirsstomati seibe, muna sektorid. Jaota terve apelsin päikeseringiks, keskele aseta tuunikala tükid, mustad oliivid poeta veel vabadesse kohtadesse, puista üle hakitud peterselli ja tilliga. Aseta lauale kastmeks mõni maitseõli, mul oli Tamme talu üdriõli tšilliga, sobis hästi.

 Veel valmistasin mõned head salatid.
 Makaroni-singisalati, millele andis sobivat magusust nii konservmais kui pirn.


1 pakk väiksekujulist pastat
300 g suitsusinki
4 keedetud muna
1 suur pirn
1 sibul
1 purk konservmaisi
pool värsket kurki
majoneesi
hapukoort
soola, ürte, piprasegu

 Tursamaksasalat tavalise keedumuna, sibula ja kirsstomati punasega.

2 karpi tursamaksa
4 keedetud muna
rohelist sibulat
1 väike sibul
5 kirsstomatit
soola
peterselli, tilli

 Lihtne, aga nii maitsev peet kitsejuustuga segatud kergeks kreemiks, et rukkipesadesse pista.

2 keskmist keedetud peeti
1 karp kitsejuustu

 Kartuli-suitsukanasalat, kus kodune hapukurk koos konservhernega moodustas suurepärase maitse.

6 keedetud kartulit
300g suitsukana
4 keedetud muna
1 väike sibul
1 purk konservhernest
paras ports kodust hapukurki
majoneesi
hapukoort
soola, ürte, maitserohelist, piprasegu


 Sahvririiulitelt ka omatehtud hoidiseid väikestesse kaussidesse või kõrgetesse pokaalidesse. Marineeritud seeni, seekord osutusid valituks õlimarinaadis kitsemamplid ja kukeseened. Mahedalt marineeritud kirsstomateid ja särtsakat  hapukurki. Emade suvelõpu ja sügise alguse armastatud kodutöö. Poeriiulilt hõrk hummus päikesekuivatatud tomatitega. Sibulamoos ja kirsikaste.Taldrikule traditsiooniline vähesoolane heeringas hapukoore, sibularataste ja keedumunaga ülepuistatud maitserohelisega. Pannil säristasin erinevaid eestimaiseid toorvorste, vürtsikaid ja lihavalt häid. Ning kirsiks tordil laste poolt toodud, tellitud tort Pistoria kondiitrist, mahlane ja mesimagus Brita tort rikkalike puuviljadega. Kõige parem rõõm, kui lapsed, armas tütar ja kallis poeg, koju tulevad. Suurim rikkus elus. Tütre esimene emadepäev ja väike Kirsi meid kõiki rõõmustamas, üllatamas. Kui armastad, on Sul kõik olemas. Minu ema pidi küll külmetuse tõttu meie armsast kokkusaamisest eemale jääma, aga lilled ja koogid meeleheaks said ka kõik temani armastuse ja tänutundega toimetatud. 




Makaroni-singisalat

Kartulisalat suitsukanaga

Heeringas hapukoore, sibula ja munaga. Tursamaksasalat kirsstomatiga. Peedi-kitsejuustumääre rukkipesadesse






Kommentaare ei ole: