Otsing sellest blogist

5. juuli 2022

Borš



Keetkem borši, on üleskutse. Kuna Ukraina borš kanti UNESCO kohest kaitset vajava vaimse kultuuripärandi nimekirja. Suvel võib keeta lahjemat ja suvist varianti kanaga. Kuna ma tegin mõned päevad tagasi peedi külmsuppi, oli mul keedupeedi pakk lahti ja paras hetk, et supikatel varahommikul tulele panna. Paljud mõtlevad, et see on aeganõudev protsess. Ja suvisel ajal palju lihtsam ju värskest salatist elada. Kes, kuidas, mulle meeldib suppi keeta ka suvel. Ja, kuna kõik borši ained olid kapis olemas. Samuti saab kasutada peenrakastidest, kasvuhoonest tulevat värsket vitamiinirohket rohelist. 

1 kg kana koos luudega
vett
400g keedupeeti
2 porgandit
3 kartulit
1 valge sibul
1 punane sibul
3 erivärvilist paprikat
veerand värsket varajast kapsast
400g tomateid omas mahlas
õli
1 pikk varsselleri vars
soola, suhkrut, äädikat
3 loorberilehte
2 vürtsitera
6 musta pipra tera
piprasegu
Vahemere ürte
5-6 küüslaugu küünt
rohelist sibulat, tilli, peterselli, rukolat, koriandrit
serveerimiseks maitsestamata jogurtit ja küüslaugu-roheliste ürtide pastat

Tükelda kana. Kana oli 1,8 kilone, valisin kondiseid tükke kilo jagu. Ülejäänule raputasin veidi soola, saab mingit teist toitu teha teisel päeval. Panin külma veega keema. Kasutan 5 l potti. Vett panen nii palju, et mõni sentimeeter jääb veel kana peale vaba ruumi. Kui vaht kerkib, hakkan vahukulbiga hoolikalt vahtu riisuma. Veidi alandan kuumust ja riisun edasi, kuni mustust ja vahtu kana seest  veel tuleb. Puhastan köögipaberiga poti vahused ääred. Siis panen veidi soola ja keeran kuumuse kõige madalamaks. Veidi aja pärast lisan ka loorberilehed, vürtsi- ja pipraterad. Lasen puljongil õrnalt värelda. Valmistan ette köögiviljad. Koorin ja tükeldan kartulid, panen külma vette ootele. Koorin köögivilja koorijaga ka porgandid, ühe riivin maitseköögiviljade segu jaoks, teise tükeldan piklikeks kangides. Hakin valge ja punase sibula. Tükeldan ka punase, kollase ja oranži väikse paprika. Oranž tekitab söögiisu, tead ju seda küll. Ja toidus peab olema vähemalt 5 eri värvi. Algselt oligi, enne, kui kõik peedipunaseks muutub. Riivisin keedetud peedi ja segasin supilusikatäie äädikaga. See katsub peedi punast värvi säilitada. Keedupeeti pole vaja rasvaines  passeerida, sest ta on juba valmis. Kui toorest peeti kasutad, siis on eelnev passeerimine vajalik koos tomatihoidise või -mahla või -pastaga. Mul oli seekord üks poe tomatihoidis, kus olid piklikud ploomtomatid omas mahlas, surusin neid tomatitükke väiksemaks, võib ka sauseguriga kiirelt pehmemaks purustada. Tegevuskäik on siis järgmine. Lisa potti kana juurde kõigepealt kartuli kuubikud ja porgandi piklikud kangid. Siis aja pannil õli kuumaks, keeruta sibulad, porgandi kuhil, varsseller kõik pannil kergelt klaasjaks. Lisa ka potti. Siis paprika erivärvilised tükid ja  ribades lõigatud varajane kapsas. Kui keema tõuseb, lisa ka peet koos tomatihoidisega. Lase veidi keeda, proovi kapsa küpsust. Nüüd maitsesta veel ja timmi maitset. Raputa nii soola kui saputa suhkrut, pane piprasegu veidi ja Vahemere ürte. Purusta küüslauk ja haki kogu meelepärane maitseroheline, kummuta lõikelaualt potti. Keera kuumus välja. Lase maitsetel vähemalt pool tundi või isegi tund tõmmata. Nüüd too uus rikkalik kimp rohelist. Võta veel mõni küüslaugu küün koorest lahti ja hõõru lõikelaual koos meresoolaga pastaks, nagu ma eelmises postituses külmsupi retsepti juures kirjutasin. Serveeri vahelduseks maitsestamata jogurtiga, mis on tervislikum ja lahjem, kui hapukoor, tõsta supi keskele küüslaugu pastat, naudi hea kodumaise teraleivaga. Slava Ukraini! 



Kommentaare ei ole: