Otsing sellest blogist

20. aug 2022

Kanasupp suviste köögiviljadega




Suvine rikkus köögiviljaaias, valmivad aedoad oma kollakasroheliste kaunadega, küpsevad kasvuhoones punased tomatid ja värvuvad kollased paprikad. Lillkapsas kasvatab oma kelmikat pead ja varajane kartul pakub juba mõnusaid mullaseid mugulaid. Sibulad on kasvatanud kuldse augustikuise kuue ja porgand on noor ja oranžikalt krõmps. Suvikõrvitsad pakatavad oma kergest rohelisest värskusest. Kanasupi leen on tervislik ükskõik millise sisuga. Suvine kuumus teeb naha pidevalt märjaks ja tuulutav tuul või autode jahutavad konditsioneerid annavad võimaluse kergele suvisele külmetusele, tatisele ninale või kibedale kurgule. Kaugel see koroonagi taas on. Suvine kanasupp maitseb hästi ja kosutab iga kell.

Maximast leidsin suured karbid kanaselgasid. Aastate eest ka keetsin kanaselgadega just suppe. Kuigi seal kanaselja kumeruses saad ka maksa naksata, on seal parajalt konti, mis leemele seda õiget maitset annab ja natuke liha ka köögiviljadele lisaks. Aeg on ju vaadata, kuis soodsamalt süüa teha. Kanaselja kilohind oli ainult 1.39, kui terve kana enamasti juba 3.70 või rohkemgi veel. Elekter küll kallis, aga suppi keedan mina ikka. Ei saa ju ometi ainult sellele ka mõelda, kui tahtmine süüa.


500 g kanaselgasid
vett
soola, mõned rohelise pipra terad ja paar vürtsitera
puljongi tarvis paar koorega šalottsibulat
2 väikest loorberilehte
2 porgandit
1 sibul
2 kartulit
pool lillkapsast
peotäis aedube
veerand suvikõrvitsat
maitserohelist
paar küüslaugu küünt
3-4 väikest tomatit
veerand kollast paprikat

Pane kanaseljad külma veega keema, riisu hoolikalt vaht, puhasta potiäär. Maitsesta soola, loorberilehe ja piparde, vürtsidega. Viska potti paar kuldse koorega šalottsibulat, lõika juureäär ja vars ära. Valmista ette köögiviljad. Tükelda, haki, koori, purusta. Suviste värskete köögiviljadega ma ei näe erilist põhjust neid õlis passeerida, pealegi kanaseljast tuleb piisavalt ka rasva, et köögiviljade kasulikud vitamiinid koostöös välja tuua. Pane järjest loogilises järjekorras kõik köögiviljad potti, lase veidi neil leemes võbeleda. Lõppu jätta tomatid ja hakitud maitseroheline ja purustatud küüslaugu küüned. Maitse ja maitsesta veel vajadusel. Nende lisamise järel keera kuumus välja. Jätsin meelega supitaldrikusse terve kanaselja, et milline see välja peaks siis nägema. Aga tubli perenaine puhastab muidugi liha luudelt ja paneb supi potti tagasi, et sööjal oleks lihtsam ja igati parem head suppi nautida. Isuäratav, tervislik ja värviliselt maitsev supp sai igati. 

Kommentaare ei ole: